Sukkia ja sukkaplokkeja

Sukkaploki, -plokki, -blokki, succaplokki ja vielä succaploccikin. Sanakummajainen, jossa on kyse sukkien viimeistysvälineestä, sock blockerista (engl.). Substantiivi block tarkoittaa mm. hattutukkia. Verbin voi suomentaa sulkemiseksi tai muovaamiseksi.

Sukkaplokki on puusta, muovista tai muusta tukevasta materiaalista tehty sukanmuotoinen ja kosteudenkestävä muotti, vormu. Sen tehtävä on avata valmiit sukat oikeaan muotoonsa. Jotkut plokit ovat säädettäviä, jolloin yhdellä muotilla plokkaa lähes kaikenkokoiset sukat.

Pääseekö samaan tulokseen ilman sukkaplokkeja, jos kastelee sukat hyvin ja kuivattaa ne tasona? Tai höyryttää kevyesti? Pääsee, ja niin olen oppinut tekemäänkin. Päätin kuitenkin investoida omiin sukkaplokkeihin, koska pitihän nämä kehutut muotit kokeilla. Kerron tässä kokemuksistani.

Miksi sukkaplokki?

Neulojan käsiala ei ole aina täydellisen tasaista. Kun neuloksen kostuttaa ja asettelee muotoonsa, se tasoittuu. Sukkaplokki myös muokkaa sukan omaan kokoonsa. Samalla kuviot tulevat kauniisti esille, mikä toimii etenkin pitsi- ja palmikkoneuloksissa.

Plokista voi olla apua sukan koon määrityksessä neulomisen aikana. Voit verrata myös valmista sukkaa plokin sukkamittaan sukan tarkan koon selvittämiseksi.

Miten sukkaplokkia käytetään?

Sukkien kastelu

Kun sukat ovat valmiit, kastele ne kädenlämpöisessä vedessä. Jätä sukat hetkeksi likoamaan, kunnes ovat läpikotaisin kastuneet. Puristele sukat kunnolla (hyvä sukkalanka kestää kyllä) tai painele ne nihkeiksi pyyhkeen sisällä.

Plokkaaminen

Pujota plokit sukkien sisään niin, että neuloksen kuviot asettuvat omaan luontevaan asentoonsa. Anna sukkien kuivua huoneenlämmössä, esim. kuivaustelineen päällä. Huolehdi, että ilma pääsee kiertämään plokkien ympärillä. Näin kuivuminen tehostuu. Samalla vältät liian kosteuden kertymisen plokkiin. Anna kuivua yön yli.

Tässä kuivuu unisukka. Sen ohjeen löydät täältä.

Vaihtoehto: Voit myös suihkuttaa sukat kosteiksi ja pujottaa ne plokin päälle. Jos lanka kestää, höyrytä ne plokkineen silityslaudan päällä raudalla kevyesti painellen ja kädellä taputellen. Kostea liina plokatun sukan päällä voi tehostaa tulosta. Ole kuitenkin varovainen, ettei sukka litisty liikaa. Anna sukkien rauhassa jäähtyä plokin päällä.

Viimeistely

Kun sukat ovat kuivat, ne ovat periaatteessa valmiit. Itse tykkäsin kuitenkin vielä höyryttää sukat kevyesti. Vasta sillä saa mielestäni tarpeeksi siistin lopputuloksen. Etenkin kantapää kaipasi lisää sileytystä, koska se on plokeissa yleensä tyhjän päällä.

Plokin säilytys

Sukkaplokki kannattaa säilyttää kuivissa sisätiloissa, ei pesutiloissa. Siellä ilmankosteus voi olla puiselle plokille liian suuri, ja lakattu pinta saattaa kärsiä.

Kokeilin kolmea plokkia

Hankin kolme sukkaplokkia: Arjen ilot -valmisteen ostin Noon Knitistä, HellMan tilasin valmistajalta ja säädettävän plokin Punomoputiikista. Kokeilin plokata erilaisia sukkia, jotka olen neulonut sukkalangoista tai villasekoitteista.

1. Arjen ilot

Arjen ilot -sukkaplokkia valmistaa Tampereella toimiva perheyritys.

Koot: Saatavana koko S (36-38), M (39-41) ja L (42 +)).

Plokkki on suht pitkävartinen. Siinä on sukkamuotin lisäksi mittaviivain 1 – 26,5 cm ja puikkomitta 2 – 10 mm.

Hinta: vaihtelee kokojen mukaan 20 – 24 € (2023)

2. Punomo

Punomoputiikin sukkaplokki on säädettävää mallia. Plokit valmistetaan kotimaisesta koivuvanerista Kainorin pajalla Lappeenrannassa.

Koot: 36 – 45

Plokin varsi on keskimittäinen. Plokissa on mukana myös puikkomitta 2 – 6 mm.

Hinta: 18,50 € (2023)

3. HellMa

HellMan sukkaplokki on laadukkaasti valmistettu ja sileäksi viimeistelty Liperissä.

Koot: Saatavilla lyhytvartinen ja pitkävartinen versio S-, M- ja L-pohkeella.

Hinta: HellMan plokit myydään kahden kpl:een pakkauksessa. Lyhytvartiset 27,99 – 37,99 €/pari ja pitkävartiset 41,99 – 54,99 €/pari.

Plokkasin Novitan Sukkaboksin polvisukat.

Kokemuksiani sukkien plokkaamisesta

On vaikea sanoa, millä plokilla tuli paras tulos tai onko tuloksissa eroja. Kaikki plokit muokkasivat sukasta oikeanlaisen.

Eroja syntyy käyttäjäkokemuksesta. Siihen vaikuttavat ainakin plokin materiaali, sen viimeistely ja koko suhteessa sukkaan. Myös sukan neulos ja materiaali vaikuttavat, plokin muoto ja ulkonäkö myös. Sukkaplokin hinnallakin saattaa olla merkitystä: kalleimmalta odottaa enemmän vastinetta kuin halvimmalta. Kuivumisvaihe sujuu tehokkaasti, jos plokissa on ripustusmahdollisuus.

Olin tähän kokeiluun saakka pärjännyt ilman plokkeja. Vakiokokoisissa plokeissa häiritsi, kun plokki oli aina joko liian iso tai liian pieni tiettyyn sukkaan. Varsinkaan liian pieni, tai polvisukissa liian lyhyt plokki ei ihan tee tehtäväänsä.

Säädettävä plokki on mielestäni järkevin ratkaisu. Jos neuloisin paljon pitsi- tai palmikkosukkia, investointi hyvään plokkiin kannattaisi.

Plokin voi hyvin tehdä itsekin suht napakasta materiaalista. Facebookin käsityöryhmissä kehutaan Ikean leikkuulautaa, koska sitä pystyy hyvin itse leikkaamaan.

Kuka keksisi suomenkielisen vastineen sukkaplokille? Sukkamuotti?

Valmiit sukat. Vasemmalla Novitan Sukkaboksi by Niina Laitinen sukka Rakkauslaulu ja keskellä Mökkitiet samasta boksista. Mökkitiet on neulottu Nalle-langasta, ja niistä tuli plokkaamalla ihanan pehmeät. Oikealla unisukat, joiden ohje tässä blogissa.

1 Comment

Kirjoita kommenttisi tähän!