Viikonloppukäsityö: neulo suloisen pehmeät unisukat

Olen unisukkafani. Kun aikoinaan ostin ensimmäiset alpakkasukat yökäyttöön, on ollut vaikea enää nukahtaa ilman niitä. Levottomat jalkani rauhoittuvat lämpimissä sukissa, ja lämpimät jalat auttavat rentoutumaan.

Helppotekoiset unisukat, koko n. 37

Tässä ohje ohuisiin, kevyisiin ja pehmeisiin villasukkiin, jotka suunnittelin hyvää unta turvaamaan. Sukan suu ei kiristä, sukat ovat lyhytvartiset ja sopivan ohuet. Kantapää on vahvistamaton eli neulottu sileänä neuleena. Sukan suuhun pyöräytin tupsut ihan pelkästä tekemisen ilosta. (Ne on helppo irrottaa, jos tuntuvat hankalilta käytössä.)

Neuloin turkoosit ja keltaiset sukat, koska kaarrokevillatakista jäi yli herkullisen värisiä lankoja. Villalangan ja ohuen silkkimohairin yhdistelmällä neuleen pinnasta tulee pörröinen ja kauniin himmeänhohtoinen. Jää nähtäväksi, toimiiko ohut lanka myös villasukkien vahvikkeena.

Lanka

40 g Lankakaapin Kettu Yarns Kotiwoolia (100% suomalainen lampaanvilla, käsinvärjätty, 100 g = 360 m) ja 15 g Austermann Kid Silkiä (75 % kidmohair ja 25 % silkki, 25 g = 225 m).

Turkoosien sukkien Kotiwool-villalangan väri on Akvarelli ja ohuen Kid Silkin väri 33. Keltaisen Kotiwool-villalangan väri on Voikukka ja ohuen Kid Silkin väri 22.

Langat juoksivat parhaiten, kun kumpikin tuli omalta kerältään.

Puikot

2,5 mm sukkapuikot

Neuletiheys

24 s ja 37 krs sileää neuletta = 10 cm

Ohje

Varsi: Luo 52 s ja jaa ne tasan neljälle puikolle, kullekin 13 s. Neulo 2 krs aina oikein. Sulje työ ja jatka 4 krs 1o, 1n -joustinta. Neulo 1 krs sileää.

Kantalappu: Ota kantalappua varten 1. ja 4. puikon silmukat, yhteensä 28 s. Neulo kantalappu sileänä neuleena, nosta krs:n 1. s:t neulomatta ja jatka, kunnes kantalapun korkeus on 28 krs ja olet viimeiseksi neulonut nurjan kerroksen. Voit neuloa vielä muutaman lisäkerroksen, jos jalka on rintava. Hyvän sukanhan tuntee siitä, että kantalappu on tarpeeksi korkea.

Kantapää: Jaa kantalapun silmukat kolmeen osaan 9, 9, 9 s. Aloita neuloa sileää neuletta kantatilkun oikeasta reunasta, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta ensimmäinen s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Jatka samalla tavalla niin, että sivusilmukat vähenevät koko ajan mutta keskellä silmukat pysyvät samana eli 9 s. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa silmukat kahdelle puikolle (4 ja 5 s).

Kiilakavennus: Poimi kahdelle puikolle kantapään kummastakin reunasta 15 s. Toisella puikolla on 4 + 15 s, toisella 5 + 15 s ja toisilla kahdella puikolla kummallakin 13 s. Neulo poimitut s:t takareunasta kiertäen oikein. Jatka kaikilla s:lla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo 1. puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja 4. puikon 2 ensimmäistä s:aa takareunastaan oikein yhteen. Neulo 1 välikerros ja toista kavennukset. Tee kavennukset joka 2. kerros. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 13 s, lopeta kavennukset.

Jalkaterän suora osuus: Neulo sileää neuletta kaikilla 52 s:lla, kunnes pohjan pituus on 18 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Kärki: Kavenna sukan kärjen s:t sädekavennuksena. Puikoilla olevia s:ita tulee olla parillinen määrä, joten aloita kaventamalla jokaisen puikon alussa 2 s oikein yhteen. Nyt puikoilla on 12 s. Neulo 1 välikrs. Aloita varsinaiset kavennukset: Kavenna 2 s neulomalla kavennukset sekä jokaisen puikon alussa että keskellä. Kavennusten väliin jää 4 s. Neulo 4 välikrs, yhtä monta krs kuin kavennusten välissä oli silmukoita. Jatka kavennuksia samalla periaatteella (kavenna 2 s, neulo 3 s, kavenna 2 s, neulo 3 s ja neulo 3 välikrs jne.), kunnes puikoilla on 4 s. Katkaise lanka ja vedä se kaikkien s:iden läpi.

Viimeistys: Päättele langanpäät ja höyrytä sukat kevyesti. Tee kaksi tupsua, leikkaa ne halkaisijaltaan noin 2 – 2,5 cm:n kokoisiksi ja tasoita pyöreiksi. Ompele tupsut paikalleen sukan suuhun joustinneuleen ja sileän neuleen rajalle.

Tupsut ovat hauska yksityiskohta, mutta sukat toimivat hyvin ilmankin.
Tätä ohjetta soveltaen syntyvät myös kivat kotisukat. Neulo silloin kantalappu ja kantapää vahvistettuina, että sukat kestäisivät paremmin käyttöä.

6 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän!