Neulepaitojen valmistustaito kukoisti 1800-luvulla Pohjanmaan rannikkoseuduilla, ja siellä syntyivätkin paidoista kauneimmat. Pohjanmaalta ovat peräisin niin Korsnäsin paita, jussipaita kuin tikkuripaitakin. Myös Vöyrissä ja sen naapurissa Pirttikylässä tehtiin kauniita kirjoneulepaitoja.

Kaikissa on sama suora perusmuoto. Jos paita on monivärinen, kuviot ovat joko pelkästään kirjoneuletta tai kirjovirkkauksella tehostettua (Korsnäs). Kuviointi on sijoitettu kappaleiden reunoihin: pääntielle, olalle, hihansuihin ja helmaan.

Neulottuja paitoja käyttivät yleensä miehet ja pojat.

Jos haluat neuloa oikean suomalaisen klassikon, valitse joku näistä. Voit neuloa kuvioinneiltaan ja materiaaleiltaan mahdollisimman aidonnäköisen. Tai sovella osia paidan kuvioinnista vapaasti mihin tahansa muuhunkin käyttötarkoitukseen.

Hailuotolainen tikkuripaita, tikkuröijy


Pohjanlahden rannalla Lohtajalla ja Hailuodon saarella neulottiin yksivärisiä, pintakuvioituja villapaitoja miehille. Lankana oli luonnonvärinen villa. Neulominen oli tärkeä tulonlähde Hailuodossa. Näitä luotolaisiksi sanottuja paitoja myytiin Oulun ympäristössä.

Hailuodon perinneneuleeseen kuuluu useita taidokkaita työvaiheita kuten muotoonneulomisia.

Nykyään ohjeissa suositaan suomalaisen lampaan 100% karstavillalankaa. Neulepaidan kuviointi muodostuu joustinneuleesta ja korinpohjaneuleesta (etukappaleen kaupunki eli västäräkki). Olkapäät ja hihansuut vahvistetaan virkkaamalla.

Aidon korkeakauluksisen luotolaisen olalla on nappilista. Siinä kuuluu perinteen mukaan käyttää mustia nelireikäisiä housunnappeja. Paidasta on myös kaulukseton versio.

Kuva: https://taitoshop.fi/tuote/luotolainen-tikkuri-perinneneule-tarvikepaketti/

Mistä ohjeet hailuotolaiseen tikkuröijyyn?

Verkosta ja kirjoista löytyy maksuttomia ohjeita. Voit myös hankkia maksullisen tarvikepaketin, joka sisältää ohjeen ja langat.

Lisää hailuotolaisesta tikkuröijystä Unescon aineettoman perinnön luettelossa. Tästä voit lukea Luotolaisen tikkuripaidan usein kysytyt kysymykset.

Vöyrin neulepaita


Kuva: Suomen kansallismuseo, kansatieteelliset kokoelmat KA3105. Tätä paitaa on vuosikymmenten ajan käytetty monien vöyrinpaidan muunnelmien esikuvana.

Vanhimmat pohjalaiset miesten ja poikien paidat tehtiin luonnonvalkoisesta ja -mustasta villalangasta. Vöyrissä ja sen naapurikylissä neulottiin kaksivärisiä miesten paitoja, joissa on valkoisella pohjalla sinisiä geometrisia kuvioita. Myöhemmin paidat neulottiin puuvillalangasta.

Vöyriläispaidan hihansuu. Kuva: Lankapaitoja ja muita asusteita (2016) s. 87.

Vöyriläisestä neulepaidasta on nähty monia muunnelmia 1970-luvulta alkaen, folklore-muodin hengessä. Paidan kuviointi on selkeä ja helposti sovellettava, ja sopivasti perinteinen moneen makuun. Tekniikka on helppo, eikä tuota vaikeuksia aloittelevallekaan neulojalle.

Mary Oljen Kauneimmat käsityöt -kirjassa (1976) tämä vöyriläisneule on nimeltään eteläpohjalainen kirjopaita.
Neuloin eteläpohjalaisen kirjopaidan Mary Oljen Kauneimmat Käsityöt -kirjan ohjeen mukaan. Paitani pohjaväri on luonnonruskea ja kuviot on neulottu kasvivärjätyillä langoilla. Kuva talvelta 1978.

Mistä ohjeet vöyriläiseen kirjoneulepaitaan?

  • Mary Oljen Kauneimmat käsityöt s. 192-195
  • Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita s. 79-81 (miesten) ja 112 – 114 (naisten)
  • Lankapaitoja ja muita asusteita s. 86-95 ja 98-100 (kaksi eri paitaa)

Korsnäsinpaita


Korsnäsinpaita on kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta pienestä Korsnäsin kunnasta Vaasasta etelään. Se lienee tunnetuin suomalainen neule. Ensimmäiset korsnäsinpaidat on valmistettu 1800-luvun puolenvälin jälkeen virkkauksen tultua muotiin. Paita on alun perin ollut miesten kirkko- ja juhlapaita, joka selittää sen poikkeuksellisen runsasta ja komeaa väritystä.

Kirjovirkkauksen ja neuleen yhdistäminen samaan vaatteeseen on ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen piirre tässä villapaidassa. Vastaavaa tekniikoiden yhdistämistä ei ole muualla tavattu.

Kuva: Nella Nuora/Yle.
Kuva: https://taitoshop.fi/korea-korsnasin-paita-ja-luotettava-luotolainen/

Mistä ohjeet Korsnäsin paitaan?

Verkosta ja kirjoista löytyy maksuttomia ohjeita. Voit myös hankkia maksullisen tarvikepaketin, joka sisältää ohjeen ja langat.

Lisää Korsnäsin paidasta Unescon aineettoman perinnön luettelosta ja Korsnäsin kotiseutuyhdistyksen sivuilta.

Jussipaita


Kuva: Aleksi Lumme Twitterissä 27.4.2015.

Yksi maamme kaikkien aikojen suosituimmista käyttöneuleista on reilu joka pojan jussipaita. Alkuperäisen jussipaidan värit olivat luonnonharmaa ja viininpunainen. Paitoja alettiin aikanaan valmistaa myös teollisesti ja myös siniharmaina. Siniharmaita sanottiin anttipaidoiksi.

Jussipaitaan siirtyi Pohjalaisia-näytelmän Harrin Jussin ominaisuuksia. Kuvassa jussipaita-asennetta vuodelta 1926: vasemmalta Armas Saari, Reino Ala-Kulju ja Väinö Koivusalo (Oksala).Kuva: Seinäjoen museot.

Jussipaita on perinteisten pohjalaistyyppisten villapaitojen esikuvien mukaan uudelleen muokattu villapaita. Sitä on valmistettu paljon Etelä-Pohjanmaalla, erityisesti Ilmajoella, Isokyrössä, Lapualla ja Kauhavalla.

Sen synnystä on parikin eri versiota. Toisen mukaan ensimmäinen jussipaita suunniteltiin ja neulottiin vuonna 1914 Lapualla Pohjalaisia-näytelmään Harrin Jussin roolia varten. Toisen version mukaan ensimmäiset paidat neulottiin käsinneulekoneella eteläpohjalaiselle pesäpallojoukkueelle vuonna 1927.

Tutkija Marketta Luutonen on jussipaidan asiantuntija. Hänen mukaansa nykyisenkaltainen jussipaita on yksinkertaistus korsnäsinpaidasta.

Olin 1970-luvulla kovasti ihastunut pohjalaisuuteen ja inspiroitunut etenkin jussipaidasta. Neuloin villatakin harmaalla ja viininpunaisella. Muistan tuskastelleeni kuvion pitkien lankajuoksujen sitomisilla; jos tikapuutekniikka olikin jo keksitty, minulla siitä ei ollut tietoa. Poseeraus syksyltä 1977.

Jussipaita on siis esimerkki keksitystä perinteestä lopapeysan tapaan. Jussipaita on eteläpohjalainen, ja sille on muodostunut vahva symbolinen merkitys. Jussipaita edustaa nykyihmisillekin eteläpohjalaisuutta, tietynlaista suomalaisuutta ja itsenäisyyttä.

Mary Oljen Kauneimmat käsityöt -kirjassa julkaistiin jussipaidan ohje vuonna 1976. Väritys on harmaa-musta.
Kuva: https://taitoep.fi/tuote/jussipaita/
Jussipaidasta on moneksi. Kuva: https://explorefinlandpodcast.com/2016/01/24/episode30/

Mistä ohjeet jussipaitaan?

Verkosta ja kirjoista löytyy maksuttomia ohjeita. Voit myös hankkia maksullisen tarvikepaketin, joka sisältää ohjeen ja langat.

  • Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita s. 104 – 105
  • Lankapaitoja ja muita asusteita s. 128 – 131 (sovellus vanhasta, yksivärinen johanpaita)
  • Mary Oljen Kauneimmat käsityöt s. 193 – 195 (miehen ja pojan paidat)
  • Taito Etelä-Pohjanmaa (tekemispaketti)

Onko kaarrokemallista tullut neulepaidan standardi?

Viime vuosina on vihdoinkin ymmärretty omien malliaarteidemme rikkaus, on luovuttu ulkolaisten mallien kopioinnista ja haluttu luoda jotakin omalta kansalliselta pohjaltamme. Niinpä pohjalaispaitakin on taas kerran kuuminta muotitavaraa.

Mary Oljen Kauneimmat käsityöt (1976), s. 192.

Suomessa on nyt ennennäkemätön kaarrokeneuleiden buumi. Sen myötä on syntynyt mm. Taito-järjestön toimesta paikkakuntaneuleiden mallistoja, jotka on rakennettu islantilaistyyliin kaarrokepohjalle. Myös monet yhteisöt ovat lähteneet liikkeelle kuntien kanssa samoin ajatuksin.

Neuleeseen suunnitellaan kuviot tietyn paikkakunnan historiasta, luonnosta ja symbolikuvastoista silmukoiksi sovitettuina.

Tykkään itsekin kaarrokeneuleista ja neulon niitä mielelläni. Kauniit langat, upeat mallit ja helpot ohjeet suorastaan houkuttelevat tarttumaan puikkoihin. Kaarrokepaidat ovat olleet neulealalle oikea piristysruiske, ja uusia neulojia tulee koko ajan lisää. Mikä parasta, nyt nuoretkin ovat löytäneet neuleharrastuksen.

Suomalaisten paikakuntaneuleiden kohdalla on kuitenkin uskallettava kysyä, missä suomalaisuus? Onko suosittu kaarrokepohja ainoa vaihtoehto siitä huolimatta, että sillä on uutuudenviehätystä ja että se on nyt neulepaitojen valtavirtaa?

Alla on kuvagalleria, johon poimin satunnaisesti esimerkkejä paikkakunta- ja yhteisöneuleista. Yhdessä (Mustasaari) on perinteinen suoramallinen paita, muissa kaarroke tai raglanhiha. Löytyykö tästä sinun kotikuntasi neule? Kuvat suurenevat klikkaamalla.

Ymmärrän että neuleet elävät ajassa ja kannatan sitä lämpimästi. Olen silti hiukan surullinen, koska olen monimuotoisuuden vankka kannattaja. Pelkään, että osaammeko tai jaksammeko enää kohta neuloa tavallisia villapaitoja?

Jos lanka myydään vyyhdillä, sitä ei jaksaisi alkaa keriä. Mallitilkkua ei viitsitä neuloa. Entä lankojen päättely? Sekin koetaan tylsäksi ja saumojen ompelua vältetään viimeiseen saakka.

Vetoan teihin, hyvät neulojat, suunnittelijat, yhteisöt ja järjestöt! Unohtakaa kaarroke! Kokeilkaa vaihteeksi, miten vanhat ja uudet neulekuviot istuvat suoramalliseen perinteiseen neulepaitaan.

Lähteet

YLE: Tikkuröijy. Tämä on tarina harmaasta villapuserosta https://yle.fi/a/3-11301835

”Unohda islantilaisneuleet ja vaihda kotimaiseen – Korsnäsissä neulotaan ainutlaatuisia villapaitoja.” YLE Uutiset

Aito luotolainen.” Kodin Pellervo 22.3.2018.

Punomo: Suomalaisia perinneneuleita ja lankatekniikoita.

Luutonen, Marketta, Bäckman, Anna-Maija & Bäckman, Gunnar: Lankapaitoja ja muita asusteita (2016).

Luutonen, Marketta: Kansanomainen tuote merkityksenkantajana: tutkimus suomalaisesta villapaidasta (1997).

Almay, Mirja, Luutonen, Marketta & Mitronen, Kyllikki: Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita. Perinteisiä neuleita Suomesta ja Eestistä (1993)

Gretel Dahlberg: Korsnäströjor förr och nu. Korsnäs hembygdsförening, Vasa 1987.

Nieminen, Maija (toim.): Mary Oljen Kauneimmat käsityöt (1976).

19 vastausta artikkeliin “Vanhat kunnon suomalaiset villapaidat”

  1. Hei! Olet koonnut hienosti tietoa länsisuomalaisista perinnepaidoista. Taito Etelä-Pohjanmaa on koonnut näyttelyä ja tietoa jussipaidoista yhdessä Seinäjoen museoiden kanssa kuluneen parin vuoden aikana. Tutkimuksen tuloksena saimme tietää, että Jussipaitoja on valmistettu paljon Etelä-Pohjanmaalla, erityisesti Ilmajoella, Isokyrössä, Lapualla ja Kauhavalla. Pallura kartalla on mielestämme hieman liiaksi oikealla. Jussipaidan tekemispaketti on myös hankittavissa meidän verkkokaupasta, ei Taito Pohjois-Pohjanmaan. Olisi varmasti hyvä vaihtaa linkin osoite. Kiitos jo etukäteen 🤗. Artikkeli oli mukavaa luettavaa.

    1. Hei! Kiitos palautteesta ja kiitoksista. Olen ihaillut teidän yhteistyötä Seinäjoen museon kanssa. Teette hyvää työtä. Lisäsin tekstiin maininnat kunnista joissa jussipaitaa on erityisen paljon valmistettu. Siirsin myös nuppineulan lähemmäs rannikkoa. Vaihdoin myös linkit.

  2. Kiitos Liisa mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. Uskoisin, että perinnevillapaidatkin jossakin vaiheessa nousevat pinnalle. Muodin olemukseen kun kuuluu muuttua. Wetterhoffilla ollessamme tein oman sovelluksen Korsnäsin paidasta. Tekniikka sama, mutta oma malli. Se on vieläkin tallessa. Olen aina ihaillut alkuperäisiäkin Korsnäsin paitoja.

    1. Kiitos 😊. Näin varmaan tapahtuu ennenpitkää. Me ollaan nyt liikaa urauduttu yhteen neulepaitaversioon, vaikka valinnanvaraa olisi. Sinun korsnäs ja minun jussi liittyivät ilmeisesti johonkin samaan opiskeluprojektiin?

  3. Heippa Lissu! Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi isännälle kutoa jonkinmoinen neulepaita, koska hänen äitinsä kutoma paita on niin rispaantunut(kudottu – 70 luvulla-periytynyt isältä pojalle). Nyt kun kävin ”kirjastoani” läpi, niin minullahan on kirja:Lankapaitoja ja muita asusteita. Tuo vöyriläinen paita houkuttelisi samoin Jussi-paita yksivärisenä(kuviot esille nurjin silmukoin).
    Kiitos, kun herättelit näkemään muutakin kuin kaarrokeneuleet.

    1. Heippa! Kiitos kommentista. Olipa hyvä, että sinulta löytyy kirjakin. Hienoa että joku paita on kestänyt käytössä noin pitkään. Iloisiin neulomisiin❣️

  4. Mukava kirjoitus ja pistää ajattelemaan. Toivoisin neulesuunnittelijoiden miettivän erilaisia vartaloita. Kaarrokepaita ei ole paras kookkaalke tai edes hoikalle, jos on rintava. Esimerkkejä vaikka Pellavasydämen blogissa.

    Koskahan joku alkaisi suunnitella virkattuja vaatteita, muitakin kuin palavirkkaus? Englanninkielisenä niitä löytyy, mutta Suomessa tarjonta on kehnoa.

  5. Todella toivoisin vaikka jonkun tahon kilpailua: suunnittele neule kookkaalle naiselle. Kaarrokepaita ei sovi kookkaalle tai rintavalle, leventää hurjasti. Jokainen saa olla sen kokoinen kuin on, mutta itse en pidä istuvana mallina. Hyviä tai ” huonoja”esimerkkejä Pellavansydän blogissa. Miten paljon kauniimpia ovat pörröneuleet verrattuna kaarrokkeeseen kookkaan . Englanniksi löytyy upeita virkattuja vaateohjeita. Miksi ei suomeksi löydy kuin lähinnä palavirkkausohjeita?

    1. Kiitos Hellu kommentista. Sinä sen sanoit 👍🏻 En ole nähnyt vastaavia kilpailuja, lieneekö koskaan toteutettu? Monet ovat kertoneet kaarrokepaitojen istuvuudesta, etteivät imartele rintavan ihmisen vartaloa. Onhan niiden mitoituksessakin omat niksinsä. Rintalaskos on mielestäni vähänkin rintavan neuleessa A ja O, jos neuleen malli sen sallii. Ja laatikkomallit pannassa. En ole tutustunut virkkausmalleihin, mutta jospa niitä olisi tarjolla, kun nyt kevään virkkaukset ovat ajankohtaisia. Toivotaan niin❣️

  6. Jeski-Pohjanmaan pohjantähti neule on suora perusneule (Taito Keski-Pohjanmaa). Itse suunnittelin juuri Käsityökoulun lopoutyönä Vetelille kaarrokeneuletakin, ohje menossa julkaisuun 6.5 kevätnäyttelyyn Kokkolan kurjastoon, kuvat on jo mun instassa. Minusta kaarrokeneuleet on mukavia neuloa ja pitää, siinä lienee niiden tämänhetken suosion syy. Ehkä trendi voi muuttua taas jossain vaiheessa. Oon tehnyt raglaa ja suoraakin mallia, nutta jaarrokeneule on suosikki. Eka Luotolainen on puikoilla.

    1. Hei! Kiitos kommentista. Katsoin tuon Pohjantähden. Se on kauniisti perinnettä soveltava. Etsin Vetelin kaarrokevillatakin kuvia, mutten vielä löytänyt. Täytyy odottaa 6.5. saakka. Mukavia neulehetkiä sinulle.

  7. Hyvä aihe ottaa ajateltavaksi. Itse olen tehnyt Korsnäsin ja hailuotolainen kiinnostaa. Luulen että kaarrokepaitavillitys johtuu siitä,että ollaan saatu mukaan niin paljon uusia kutojia, hyvä. Mallit on suhteellisen nopeita tehdä ja helpohkoja aloittelijoille löytyy. Itse en pidä malleista ollenkaan. Raglanhihoilla voin kyllä tehdä.

    1. Kiitos kommentista 😊. Varmaan näin on. Muodista tässä on kysymys myös, aaltoliikettä joten jossain vaiheessa tulee jotain tilalle. Tuskin kuitenkaan ihan heti. Perinneneuleet eivät vanhene koskaan.

  8. Kiitos kivasta postauksesta!

    Tykkään myös näistä esittelemistäsi vanhoista neulemalleista jussipaitaa lukuun ottamatta. En ole näistä kutonut yhtäkään, mutta harkitsen hailuotolaisen aloittamista, kunhan saan valmiiksi muutaman muun ison työn. Kuulun myös FB:n Tikkuröijyryhmään.

    Kaarrokeneuleista en pidä niin kauniita kuin neulemallit voivatkin olla, koska ne istuvat huonosti isorintaisille, mahakkaille tai hartiakkaille naisille. Toiseksi niitä on kaikilla.

    Terveiset Tuija

    1. Hei Tuija! Kiitos kommentista. Tuo istuvuusasia on tärkeä pointti. Oikea mitoitus on tietysti aina tärkeä. Toisaalta kauniita neuleita mahtuu maailmaan, mutta yritetään pitää myös perinteisten suomalaisten lippua korkealla!

  9. Itse olen tehnyt kolme tikkuröijyä ja olen saanut kyllä kehuja ventovierailtakin tikkureistani. Vaikuttaa siltä, että perinneneuleita pidetään yhä arvossa vaikkeivät ne ole muodissa eikä niillä ole neulevaikuttajien joukossa tekijöitä. Niitä neulovat muut kuin influensserit. Facebookissahan on ryhmä, Tikkuröijypiiri, johon kuuluu 3,6 tuhatta jäsentä. Olen haaveillut Korsnäsin paidasta vuosia mutten ole uskaltanut ryhtyä toimeen. Nyt olen päättänyt tehdä sen ensi vuonna. Siihen on vain hyvin vaikea löytää ihan pilkunselkeitä ohjeita mistään. Kiitos tästä julkaisusta! Pidän sitä oikein mielenkiintoisena.
    Kirsi Lindroos

    1. Kiitos Kirsi kommentista. Olet tosi tekijä. Tikkuri ei ole ihan helpoimmasta päästä. Perinneneuleet kaipaavat puolestapuhujia ja hyviä esimerkkejä tässä nykymaailmassa.🙏

    2. Kirjassa Lankapaitoja ja muita asusteita on Korsnäsin paita, villatakki ja neule lapselle. Olen itse kutonut kirjan närpiöläisen . Pidin sitä ohjetta selkeänä ja tyyli lienee tässä sama. Kirjassa bonuksena perusteellinen historiallinen katsaus paitoihin ja hieno kuvitus. .

      1. Kiitos kommentista. Kirja on erittäin hyvä, ja sen laaja historiaosuus etenkin. Otin ne ohjeet myös tämän jutun listalle. Närpiöläinen näyttää kirjassa hyvältä.

Kirjoita kommenttisi tähän!

Trending

Discover more from KOTIKUTOISESTI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading