Pellavamekko Mekkotehtaan Aino-kaavalla

Mekkotehtaan Aino-kaava on monikäyttöinen. Kesäksi ompelin Ainon Metsovaaran Ruusu-kankaasta. Tässä jutussa vuoron saa kivipestystä pellavasta tehty, vuoritettu Aino.

Pellavamekko on toimiva ja klassinen valinta vähän juhlavampiinkin syksyisiin menoihin.

Tarvikkeet

 • 1 m kivipestyä tuplaleveää 100 % pellavakangasta, väri Coffee with Milk
 • 1 m vuorikangasta
 • Ompelulankaa, silitettävää tukikangasta
Mekon kankaana on 100 % pellavakangas, jonka leveys on 250±2 cm. Kankaan loimessa on 180 ja kuteessa 140 lankaa/10 cm. Kangas on valmistettu ekologisesti kasvaneesta kuidusta Öko-Tex 100 standardin mukaisesti. Kuva: Finkonia.fi

Aino-kaavan sovellus

Valmiskaava on lähtökohta, jota täytyy yleensä muokata omille mitoille, omaan tyyliin, valittuun kankaaseen tai vaatteen käyttötarkoitukseen sopivaksi. Tässä esimerkissä

 • vähensin venepääntien leveydestä 2,5 cm kummaltakin sivulta
 • piirsin etukappaleelle v-pääntien
 • ompelin etukappaleen keskelle sauman, joka mukailee vartalon muotoa (sisäänotto vyötäröllä)
 • pidensin kaavaa 6 cm
 • takasaumaan en ommellut mitään kiinnitystä, koska vaate menee helposti päälle ilmankin

Ompelusta

Huolittelin V-pääntien reunat muotokaitaleella, johon olin silittänyt tukikankaan.

Hihan ja helman käänteet kiinnitin käsin. Mekossa ei ole yhtään tikkausta, koska halusin yleisilmeestä hillityn ja tavallista mekkoa astetta juhlavamman.

Aino-kaavan ohjeessa on vuori, jonka ompelin myös tähän mekkoon. Hihoista jätin vuorin pois, ne eivät sitä kaipaa.

Sadas artikkeli

Tämä blogiartikkelini järjestysnumero on 100. Aloitin Kotikutoisesti-blogini kolme vuotta sitten, ja julkaisin juttuja ensin viikon ja sitten kahden viikon välein. Tällä systeemillä jatketaan. Kiitos luottamuksesta sinulle, lukijani!

Haluatko liittyä postituslistalleni?

Saat sähköpostissa uusimman blogijulkaisuni heti kun se ilmestyy. Liityttyäsi saat automaattisen viestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla vahvistat liittymisesi. Voit poistua listalta milloin vain.

6 Comments

  1. Kiitos 🙏 Sitä tässä yritin. Olisi ollut helpompaa vetää koneompeleet kaikkiin reunoihin, mutta tässä kohtaa en niitä halunnut.

 1. Kauniit Aino-mekot. Kiva nähdä, miten erilainen kangas vaikuttaa. Ja usein tuntuu, että vasta toistolla löytää kaavaan hyvät muunnokset.

  1. Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä, ensimmäinen on harjoittelua. Nyt vasta huomaan esim. että hihat on istutettu minulle liian alas. Sama oli jo ensimmäisessä mekossa mutta miksi en heti huomannut…

Kirjoita kommenttisi tähän!