Pitkä röyhelömekko syntyi viskoosi-kuprokankaasta

Ompeluni on ollut pitkään tauolla, koska talviaikaan melkein vain neulon. Nyt tuli tarve saada kevyt pitkä mekko, joka olisi rento ja samalla juhlava. Röyhelöitä, pussihihoja? Materiaalin tuli olla siliävää, ettei mekko rypistyisi matkalaukussakaan. Unohdin siis tällä kertaa pellavat ja päädyin viskoosi-kuprosekoitteiseen mekkokankaaseen. Kumpikin kuitu on muunnettu selluloosasta. Kankaan plussana on hyvä laskeutuvuus ja hengittävyys.

Lähdin etsimään valmiskaavaa, ja selasin Suuri Käsityö -lehtien pari viimeistä vuosikertaa. Pitkät rimpsumekot ovat suosittuja, ja kaavoja löytyi kivasti. Yhdistin omaani kahden eri mekon kaavat. Tyylilleni uskollisena lähinnä vähensin yksityiskohtia, kuten hihan istutussauman röyhelökaitaleen.

Kerron tässä mekon syntyvaiheista. Juttuun liittyi lukijaäänestys, jonka tulokset jutun lopussa.

Tarvikkeet

  • Kaksilevyistä kangasta 2,5 m. Tässä on kankaana Eurokankaan Tiny Poppy, jossa on 53 % kuproa ja 47 % viskoosia. Kauniisti himmeäkiiltoisella kankaalla on Öko-Tex 100- ja Vegan-standardit. Kangas kutistuu 3-5 %.
  • Framilon-nauhaa muutama metri
  • silitettävää tukikangasta pääntien reunukseen
  • 45 cm:n pukuvetoketju takasaumaan
  • Duet-ompelulankaa

Mekon malli ja mitat

Mekon vyötäröllä on sauma. Yläosassa on ommellut rintalaskokset istuvuutta parantamassa. Helmaosa on vain vähän alaspäin levenevä. Helman leveys on 130 cm ja se päättyy 15 cm korkuiseen erilliseen frillaan. Mekon pituus niskasta helmaan on 115 cm. Hihat ovat istutetut perushihat, jotka levenevät hihansuuhun.

Pääntien huolittelin muotokaitaleella. Loppukankaasta ompelin vielä kapean solmittavan vyön.

Poimutukset syntyivät Framilon-joustonauhan avulla. Ompelin nauhat vyötärösaumaan, helman saumaan ja hihansuihin. Halusin kokeilla itselleni uutta tekniikkaa.

Mikä Framilon?

Kokeilin tässä Framilonia ensimmäistä kertaa. Olen vannoutunut poimulankojen ompelija: kaksi poimulankaa on ollut aina takuuvarma ratkaisu. (Olen palannut siihen tämän kokeilun jälkeenkin.)

Framilon sopii tähän ohueen kankaaseen ja valmista tuli nopeasti, mutta poimutuksen lopullista pituutta oli vaikea suunnitella etukäteen. Oikean tekniikan oppii varmasti harjoituksen myötä, eikä yhden kokemuksen perusteella vielä voi sanoa toimiiko tämä vai ei. Nauhaa kiristetään ommellessa ja välillä niin lujaa kuin jaksaa, mutta miten arvioida, mikä on sopiva määrä?

Hihansuissa rypytyksestä tuli liian tiukka. Ja tuntuu kuin nauha pistelisi käytössä. Helmassa ja vyötäröllä poimutusta on suhteessa vähemmän, ja ne onnistuivat hyvin.

Framilon sopii moneen kohteeseen, muuhunkin kuin poimutukseen. Voit tukea Framilonilla olkasaumat, huolitella pääntien jne. Täältä löydät hyviä vinkkejä ja käyttökohteita Framilon-joustonauhalle.

Ompelukokemus

Kangas on aika liukasta ja etukäteen aavistelin, millaista on valmistaa mekko sellaisesta. Ompeleminen ei ollut ollenkaan niin hankalaa kuin kuvittelin. Kappaleet pystyi hyvin yhdistämään, kun olin ensin neulannut ne huolellisesti. Toisin kuin tekokuitujen kanssa, silittäminen oli juhlaa. Saumoista tuli kauniit ja sileät.

Pääntien kaitaletta kiinnittäessäni etupääntie pääsi vähän venymään. Sitä en saanut kokonaan poistettua silittämällä. Voi olla, että korjaan pääntien vielä joskus.

Sain lopulta ilmavan ja kevyen mekon, jonka kangas on persikkamainen ja joka rypistyy vain vähän.

Millaiset asusteet mekon kanssa?

Asusteet tekevät vaatteen. Tämäkin mekko on itsessään ehkä tylsä ja mitäänsanomaton, mutta sopivilla asusteilla sen saa muuntumaan moneen käyttöön. Ihana laadukas kangas tarjoaa pohjan erivärisille ja erityylisille asusteille. Pitkä mekko on innostanut minua kokeilemaan erilaisia asusteita jopa rohkeammin kuin tavallisesti.

Koska vaate on viesti, sillä voi kertoa asenteesta ja tuoda esiin eri puolia omasta persoonasta. Tästäkin mekosta saa vaikka lady liken, kurinalaisen, rennon ja katu-uskottavan.

Yksinkertainen kun on, mekko sopii malliltaan kaikenikäisille. Mekkokangas ratkaisee ja kengät, laukku, huivi, vyö, korut jne. täydentävät kokonaisuuden. Liika on liikaa asusteissakin, ja ylipukeutumista on hyvä välttää. Itse käytän asusteita mieluummin niukasti kuin runsaasti. Ensimmäisenä jäävät pois korut. Joskus rikon tarkoituksella kokonaisuutta vaikka jollakin poikkeavalla värillä.

Kolme asuvaihtoehtoa

Mikä seuraavista kolmesta asukokonaisuudesta on sinun suosikkisi? Katso kuvat ja lue, mitä mieltä lukijat olivat.

1. Musta
2. Punainen
3. Lila

Äänestyksen tulokset

Punainen (49,7 % äänistä)

Yksilöllinen, mielenkiintoinen, erikoinen, tehokas, selkeä, pirteä, iloinen, tyylikäs, sähäkkä, rohkea, ei tylsä. Hieno kontrasti ja rento meininki. Kiva väriläiskä mustavalkoiseen. Punainen kirkastaa koko mekon, tuo kankaan kuvion esille parhaiten. Punaiset asusteet antavat sopivan ‘jujun’ asulle. Tehokas ja voimaannuttava väriyhdistelmä. Pirtsakka, leikittelevä, silti tyylikäs kokonaisuus. Väri tuo särmää ja asusteet sopivat mekon tunnelmaan loistavasti. Me mummotkin tarvitaan räväkkyyttä.

Musta (32,4 % äänistä)

Selkein, juhlavin, näyttävin kokonaisuus, ajattoman klassinen, tyylikäs ja vähän rock. Musta sopii moneen menoon. Tyylikkyys löytyy aina mustasta väristä ja kauniista kengistä. Musta asukokonaisuus on vaan paras. Upea kokonaisuus, johon vielä kirkkaat yksiväriset isot korvakorut! Jotenkin niin hyvin sopii nuo ihastuttavat nostalgiset kengät mekkoosi. Itse mekko tulee siinä lookissa enemmän esiin kuin vaihtoehdossa 2.

Lila (17,9 % äänistä)

Tyylikäs, rento, hienostunut, pehmeä yleisvaikutelma, raikas, virkistävä, rento ja kuitenkin naisellinen. Sopii matkalle, joten reippaat matalat kengät olisivat mieleisimmät. Lila keventää kokonaisuutta. Lila tuo hieman vaaleutta kokonaisuuteen. Lila ei ole niin ilmeinen väri mekkokuosin kanssa. Tyylikäs, eikä ole turhan överi tai tylsä. Sopii kaikkialle. Trendikäs ja nuorekas, ei virallinen. Persoonallisin ja nimenomaan just tuo tennarityyli. Keväinen väri, joka tuo iloista ilmettä.

Ehkä olet kiinnostunut myös aiemmista mekoistani:

11 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän!