Miten muokata valmista neuleohjetta itselle sopivaksi?

Voiko ja saako valmiita ohjeita muokata omille mitoille ja eri langalle kuin ohjeessa? Kyllä, mutta muista mittanauha ja mallitilkku! Käytä laskelmissa oman työsi neuletiheyttä ja muunna ohjeen silmukka- ja kerrosmäärät sekä kavennukset ja lisäykset tiheyden mukaisesti.

Suunnittelen itsekin neuleita, mutta joskus, tosin aika harvoin, saatan innostua neulomaan jotakin suoraan valmiista mallista. Yleensä ne ovat sukkia. Mutta useimmiten ainakin lanka täytyy vaihtaa. Joskus mallissa on muutakin muutettavaa, jos tyyli ei tunnu ihan omalta.

Valmiit mallit on tehty käytettäviksi, sitä suunnittelijakin toivoo ja on iloinen, jos ne leviävät neulojien keskuudessa. Vaikka mallia muuttaisi niin ettei alkuperää enää tunnista, on silti kohteliasta kertoa mallin ja ohjeen alkuperä muunnosta julkaistessaan.

Neuloin raitapaidan, joka sai inspiraationsa Veera Välimäen ihanasta tasaraitaisesta Aino-villatakista. Se on neulottu DK-vahvuisesta merinovillalangasta (De Rerum Naturan Gilliatt, 250 m = 100 g). Ohje löytyy Raidat-kirjasta ja Ravelrystä.

Neuloin paitaan sopivan tupsuhuivin Plötulopista. Huiviin voit käyttää jämälankoja. Ohje löytyy täältä.

Mitä muokkasin?

Veeran ohjeissa on hänen omien sanojensa mukaan aina joku juju, small fresh details. Kaksivärisessä Aino-villatakissa tämä näkyy siinä, että neuleen resorit, myös napituskaitaleet ovat eri kappaleissa eri väriset. Harrastin aikanaan vastaavaa, kun tuntui että vaatteisiin piti saada jotain erikoista, oma “puumerkki”.

Vuosien mittaan tyylini on pelkistynyt, ja nykyisin karsin pois kaikki mikä tuntuu itsestäni kikkailulta. Siksi jätin Ainostakin resorien värinvaihdot pois. Sisätaskut jätin myös tekemättä, koska olin neulomassa lyhyttä puseroa.

Jäljelle jäi suora ja yksinkertainen raitapaita, joka neulotaan ylhäältä alaspäin ja jonka raidat ovat neljän kerroksen korkuisia. Värejä on kuusi. Olennaisinta oli, että Ainossa on raglanhihat. Se kiinnosti minua eniten, ja olikin mielenkiintoista neuloa ensi kertaa raglanit saumattomasti. Langaksi vaihdoin Istexin Léttlopin, jota löytyi kotoa.

Ostin vuosi sitten ruskan eri sävyisiä Lettlopia ja Novitan Icelandic Woolia. Alunperin tarkoitus oli neuloa niistä Riddari, mutta islantilainen kaarrokepaita muuttuikin matkan varrella raitapaidaksi. Ihan kaikkia sävyjä en tähän raitapaitaan käyttänyt.

Miten muokkasin?

Ensiksi silmäilin ohjeen alusta loppuun.

Jos lanka on uusi tuttavuus, tarvitaan mallitilkku, josta lasketaan silmukka- ja kerrosmäärät per 10 cm. Tiedot olivat minulla valmiina, koska lanka oli tuttu ennestään. Myös oman paidan leveys oli tiedossa (98 cm). Veeran ohjeessa neuvotaan lisäämään vartalonympärykseen (rinnanympärys alusvaatteiden päältä mitattuna) väljyyttä 5 – 10 cm.

Aino-villatakkiOma raitapaita
Lanka Gilliatt
Puikot 4,5 mm ja 3,5 mm
Neuletiheys 18 s ja 26 krs/10 cm
Lanka Léttlopi
Puikot raidoissa 4 mm ja 3,25 mm
Neuletiheys 17 s ja 22 krs/10 cm

Valitsin ohjeesta koon, jossa vartalonympärys on mahdollisimman lähelle sama kuin minulla. Ainossa se on koko 2. Tarkistin ohjeesta vielä, että vartalon ympäryksessä silmukkamäärä on sopiva: 98 cm (paidan haluttu valmis leveys) x 1,7 (silmukoita per 1 cm) = 166 silmukkaa. Pidin huolta, että kaarrokkeen ja hihojen erottelun jälkeen työssäni oli tuo silmukkamäärä.

Kerrosmääräistä tiheyttä en tarvinnut, koska paidan ja hihojen pituus määräytyi raitojen mukaan.

Tässä esimerkissä Gilliatt ja Léttlopi ovat lähes samanpaksuisia, joten oikeat silmukkamäärät on helppo laskea.

Mitä tehdä, jos ohjeen lanka on kovasti ohuempaa tai paksumpaa kuin oma lankasi?

ESIMERKKI 1
Pirjo Sinervo antaa laskukaavan Punomossa:

 • Oma tiheys on 22 s/10 cm eli 2,2 s/cm
 • Ohjeessa neuletiheys on 25 s/10 cm eli 2,5 s/cm

–> lasketaan tiheyksien suhde 2,2 : 2,5 = 0,88

Kun kerrot kaikki ko. ohjeessa annetut silmukkaluvut 0,88:lla, saat tulokseksi omaa neuletiheyttä vastaavat luvut.

ESIMERKKI 2, näinkin voit laskea silmukkamäärän

 • Ohjeessa neuletiheys on 16 s/10 cm eli 1,6 s/1 cm
 • Oma tiheys on 12 s/10 cm eli 1,2 s/1 cm

Muuta ohjeessa annetut silmukkamäärät omaan lankaasi sopiviksi näin:

284 s (ohjeessa annettu silmukkamäärä) jaettuna 1,6:lla (ohjeessa käytetyn langan s:t per 1 cm) x 1,2 (oman langan s:t per 1 cm) = 213 silmukkaa. Lopputulos on sama kuin ensimmäisessä esimerkissä, jonka mukaan kerroin on tässä 0,75.

Vinkit neuleohjeen muokkaamiseen omalle langalle sopivaksi löydät myös Käsityökekkereiden sivulta.

Säkkijärven kansallispuvun hame on kuin tehty tämän puseron pariksi!

Miten neuloa raitavärien vaihto pyöröneuloksessa?

Veera Välimäen ohje on villatakille, joten siinä raitojen värit vaihtuvat keskellä edessä, eikä ongelmaa tule raitojen jatkuvuudessa “sivusaumojen” kohdalla.

Kun raitoja neulotaan pyöröneuloksena, kerroksen vaihto kannattaa häivyttää. Silloin raidoitukseen ei synny pykälää, koska nelikerroksiset raidat ovat kerroksen ensimmäisen silmukan kohdalla vain kolmen kerroksen korkuisia.

Neulo raitavärien vaihto näin (Ohje: ©2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry.)

 1. Ota uusi väri puikolle (= langankierto puikolle) ja aloita kerros nostamalla ensimmäinen silmukka nurin neulomatta
 2. Neulo koko kerros uudella värillä
 3. Kun aloitat seuraavaa kerrosta, neulo nostettu silmukka ja langankierto yhteen ja jatka neulomista
Tässä raitavärien vaihto on häivytetty.

Raitapaidassa ei ole yhtään saumaa. Langanpäitä sai sitten päätellä senkin edestä. Työn reunassa oli hankala kuljettaa kuutta raitaväriä, joten katkaisin langat aina värin vaihtuessa.

Paita oli helppo neuloa ohjetta soveltaen. Vaikeinta oli aloitus pääntieltä, koska piti heti yrittää hahmottaa tasona neulottavan villatakin ohje, ja soveltaa se pyöröneuloksena neulottavaan paitaan. Missä on keskitaka, missä keskietu, missä ”olkasaumat”. Muutama apupiirros ja silmukkamerkki siinä tarvittiin että työ alkoi sujua.

Liity postituslistalleni

Haluatko saada sähköpostiisi uusimman blogijulkaisuni ensimmäisten joukossa? Julkaisen käsityöaiheisia postauksia parillisten viikkojen perjantai-iltaisin.

Tilaa postaukset kirjoittamalla alle sähköpostiosoitteesi. Liityttyäsi saat automaattisen viestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla vahvistat liittymisesi. Voit poistua listalta milloin vain.

6 Comments

 1. Kiitos paljon vinkeistä. Tallensin ne tulevaa käyttöä varten. Kauniit värit puserossasi.

   1. Kiitos todella hyvästä postauksesta, tallennan sen itselleni muistiin koska langan vaihtaminen toiseen on ollut itselleni aina ongelma.

Kirjoita kommenttisi tähän!