Huivi Plötulopista ja muita lämpimiä asusteita syksyyn

Neulo helppo patenttineuleinen huivi islantilaislampaan villasta Plötulopista! Huivi on mukava viikonloppukäsityö, jonka tekeminen sujuu myös ruudun ääressä.

Tässä jutussa on mukana muitakin lämpimiä, aiemmin julkaisemiani asusteita kuten huovutetut lapaset Léttlopista, komeat kirjoneuleiset perinnelapaset ja suloisen pehmeät unisukat.

Ja koska talvikin taas joku kaunis päivä tulee, jaan myös ohjeen Outi Markkasen suunnittelemaan muhkumyssyyn. Sillä pärjäät kovillakin pakkasilla.

Huivi Plötulopista

Suunnittelin huivin ajatuksella, että siihen voisit käyttää varastoihin kertyneitä Plötulopin vajaita kiekkoja – niitä joita kirjoneuleista jää väistämättä yli. Plötulopi-paitoihin menee niin vähän lankaa, että tulee helposti ostaneeksi 1 – 2 ylimääräistä kiekkoa. Niitä sitten pyörii kaapeissa ja hyllyillä.

Huivi syntyy yhdestä kokonaisesta kiekosta. Lankaa menee myös tupsuihin. Voit neuloa huivin myös raidallisena, paitaasi sopivana tai ihan miten vaan. Patenttineule tuo huiviin paksuutta ja kuohkeutta, ja se on samannäköinen kummaltakin puolelta.

Voit neuloa huivin myös esimerkiksi Pirtin Kehräämön hahtuvakiekosta, joka on 100-prosenttista suomenlampaan villaa. Lanka on vähän Plötulopia paksumpaa.

Mikä Plötulopi?

Onko Plötulopi sinulle uusi tuttavuus? Se on islantilainen yksisäikeinen hahtuvalanka. Lanka on haurasta neuloa, mutta pitkien kuitujensa ansiosta siitä valmistuu lämmin, pehmeä, ilmava ja kestävä villaneule. Vaikka lankana hauras, se helppo neulottava kun otat huomioon muutaman asian. Lue vinkit, joilla onnistut. Plötulopista ei ole suotta tullut islantilaislangoista neulovien ykkössuosikkia.

Mitat

Pituus 165 cm, leveys 17 cm. Tupsujen halkaisija noin 9 cm.

Tarvikkeet

  • 100 g (1 kiekko) Istexin Plötulopi-lankaa, väri 2021 Frost Grass
  • Puikot 7 mm
  • Erisävyisiä vihreitä villalankoja kahta tupsua varten (Plötulopi, Lettlopi, muut villalangat)
  • (Tupsusetti tupsujen tekoon, esim. Prym Pompom)

Ohje

Luo 39 silmukkaa. Patenttineuleen mallikerta on 3 silmukkaa, joten työn silmukkamäärän tulee olla kolmella jaollinen. Neulo 1×1-joustinta 4 krs. Jatka patenttineuleena.

Neulo patenttia näin: Luo kolmella jaollinen määrä silmukoita. 1. krs: *Kierrä lanka puikolle, nosta s oikein neulomatta, neulo kaksi s oikein yhteen*. 2. krs: Neulo kuten 1. krs, eli *kierrä lanka puikolle, nosta s oikein neulomatta, neulo kaksi s oikein yhteen*. Toista *-*.

Jatka, kunnes lankaa on jäljellä enää vähän (jätä loput tupsuihin) tai kun huivi on haluamasi mittainen. Neulo 4 krs 1×1-joustinta ja päättele silmukat. Jätä lankaa tupsun kiinnitystä varten ja katkaise lanka.

Tee kaksi suurta tupsua huivin päihin. Käytin tässä Prymin Pompom-laitetta, jolla tupsut syntyivät näppärästi – tosin pienen opettelun jälkeen. Älä säästele langassa, vaan tee niin paksu tupsu kuin mahdollista. Tähän saat kätevästi käytettyä villalankojen jämät ja kerien loput.

Viimeistys: Pujota lanka aloitus- ja lopetuskerroksen silmukoihin, kiristä ja ompele tupsut napakasti paikoilleen. Päättele langat hyvin.

Kuvauksissa oli päälläni Säkkijärven kansallispuvun hame ja Léttlopista neulomani raitapaita.

Muita lämpimiä asusteita syksyyn

Huovutetut lapaset Léttlopi-langasta

Tämä on blogini suosituin ohje 🤍 Jutussa mukana kaava ja tarkat ohjeet, joilla onnistut. Kahdesta Léttlopi-kerästä saat lapasparin isompiinkin käsiin. Jutun lapaset ovat kokoa 7 – 71/2 ja niihin meni lankaa 55–70 g.

Komeat perinnelapaset

Nämä lapaset syntyivät rakkaudesta kymiläiseen tekstiiliperinteeseen. Suoramalliset ”rukkaslapaset” ovat parhaimmillaan ohuempien lapasten tai sormikkaiden päällä, jolloin lämmittävyys on taattu.

Suloisen pehmeä unisukat

Sukat on neulottu yhdistämällä Lankakaapin Kettu Yarns Kotiwoolia ja Austermann Kid Silkkiä. Lankaa meni lyhytvartisiin sukkiin yhteensä vain 55 g.

Muhkumyssy

Tämä ihana myssy kuuluu niihin neuletöihin, jotka valmistuvat parhaassa tapauksessa yhden illan aikana. Lankana on Katian Love Wool, joka on villa-alpakkasekoite. Myssyn meni lankaa kaksi kerää. Puikot 10 mm.

2 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän!