Sisältää kaupallisen yhteistyön Tropilexin kanssa.*

Kevään kohokohta: mökkikausi alkoi! Meidän sukumökillä pidettiin kevätsiivoustalkoot viime viikonloppuna. Vaikka luonto on talven jäljiltä kohmeessa ja järvessä kellui ohentuneita jäälauttoja, oli helppo päästä tunnelmaan kun käki kukkui. Ja kun mökin ovet avattiin, sähköt kytkettiin ja takkaan sytettiin ensimmäiset tulet, vanha rakennuskin alkoi heräillä.

Samoihin aikoihin luin jutun kestävästä ja vastuullisesta mökkeilystä. Se tarkoittaa ekologisten, taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen seikkojen huomioimista mökeillä ja vapaa-ajan asunnoilla.

Juttu laittoi miettimään. Miten vastuullisuus toteutuu meillä? Kunnioitamme edellisen sukupolven työtä ja arvostamme perinteitä muutenkin. Riittääkö se? Millaisia ovat meidän kesämökkimme vastuulliset valinnat? Tämän pohtiminen oli helpointa aloittaa mökin tekstiileistä.

Kesämökin vastuulliset tekstiilivalinnat kestävät aikaa

Melkein kaikki mökin tekstiilit matoista liinavaatteisiin ja pöytäliinoista seinävaatteisiin ovat äitimme tekemiä. Suurin osa on peräisin 1960-1970-luvuilta, mökin alkuvuosilta. Äiti valitsi värit ja päätyi kirkkaisiin perusväreihin.

Minäkin leikkasin silloin vanhoja vaatteita sinisiksi, punaisiksi ja valkoisiksi matonkuteiksi mökin olohuoneeseen tulevia pitkiä räsymattoja varten. Punaisia myös keittiön mattoon, keltaisia makuuhuoneeseen. Palkkakin juoksi: kymmenen penniä kerältä.

Luonnonkuidut ovat valtavirtaa. Kokonaisuutta täydentävät parit ihanan pirtsakat akryyliverhot. Osa tekstiileistä on edelleen käyttökelpoisia, osa parhaat päivänsä nähneitä.

Kun uusimme mökin tekstiilejä, ensiksi pysähdymme miettimään, voisiko vanhoista hyödyntää jotain. Viimeinen vaihtoehto on tekstiilin, kuten vaikkapa ohueksi hiutuneen tyynyliinan päätyminen siivousliinaksi.

Vanhan mökin ylläpidossa ja kunnostuksessa riittää tekemistä, emmekä ole toistaiseksi puuttuneet alkuperäisiin sisustuksellisiin valintoihin. Jos jotain uusimme, valinnat ovat tarkkaan harkittuja. Pyrimme siihen, ettei mökistä tulisi kotoa poistettujen tavaroiden loppusijoituspaikkaa.

Mökin ekologiset ja muut sisustustavoitteet

  • Korjaa rikkimenneet tekstiilit tai kierrätä ne, joita et käytä.
  • Älä tuo mökille mitä tahansa kirjavaa tai muualta yli jäänyttä ja hylättyä.
  • Älä pese tekstiilejä turhaan.
  • Osta vain sitä, mitä oikeasti tarvitaan.
  • Jos ostat, hanki ajatonta ja kestävää. Hyvä design ei vanhene.
  • Jos ostat, valitse kierrätettyä tai ympäristöystävällisesti valmistettua.

Poimin tähän muutaman esimerkin siitä, miten olemme yrittäneet näitä periaatteita noudattaa.

Saunan pukuhuoneen verhot

Pukuhuoneen kukikkaat, haurastuneet verhot repesivät pesussa. Ompelin tilalle uudet yhdistämällä vanhojen verhojen parhaat palat vanhaan aluslakanaan.

Kesamokin vastuulliset tekstiilivalinnat

Lue, miten nämä verhot syntyivät mökkisaunan pukuhuoneeseen vanhoista verhoista ja lakanasta.

Huvimajan pyöreät pöytäliinat

1980-luvun lopulla ommellut pöytäliinat ovat esimerkki siitä, kuinka hyvä design ei vanhene.

Kesämökkimme huvimajassa on isäni rakentama suuri pyöreä pöytä. Sen keskellä on kiinteästi pöytään rakennettu pyörivä kaksikerroksinen tarjotin. Ompelin pöytäliinat tähän pöytään Marimekon Unikko-kuosisesta vahakankaasta (arkikäyttö) ja puuvillakankaasta (juhlakäyttö).

kesämokin pyorea poytaliina rapujuhlissa
Juomat ylätasolla, ruuat seuraavalla, kattaus alimmalla. Ikimuistoisia rapujuhlia pyöreän pöydän ääressä tulevillekin kesille! Kuva: Mari Pusu.

Lue täältä, miten pyöreät pöytäliinat tehtiin.

Pöytäliinakankaista jäi runsaasti hukkapaloja. Unikko-vahakangaspalat on vuosien varrella hyödynnetty kaitaliinoiksi ja pyöreiksi pikkuliinoiksi, puuvillakangas muun muassa tilkkupeittoon.

kesamokin tilkkupeitto marimekon tilkuista
Ompelin tilkkupeiton kaappiin kertyneistä Marimekon jämäkankaista. Peittoa
ei viety mökille eikä se löytänyt paikkaa kotoakaan. Se tuntui olevan iloisessa kirjavuudessaan joka paikkaan liian levoton, ja siksi laitoin sen lopulta kierrätykseen. Nettikirppikseltä peitto pääsi hyvään kotiin.

Jotain uutta?*

Jos mökillä tulee eteen tarve uuden tekstiilin hankkimiseksi, vaihtoehdot ovat itse tekeminen tai ostaminen. Yksiväriset tekstiilit ovat siellä varmin valinta, luulen.

Joskus olen ajatellut riippumattoa. Olisiko ihanaa rentoutua kankaisessa keinussa, katsella taivaalle ja kuunnella linnunlaulua? Tai loikoilla hyvän kirjan parissa. Vaikka mökki tuntuukin välillä työleiriltä, on siellä aina aikaa levolle ja kesästä nauttimiselle.

Riippumaton tekninen toteutus taitaa olla niin vaativaa, että olen haarukoinut valmiita ratkaisuja. Jotta vastuullisuus toteutuisi, yksi vaihtoehto voisi olla Tropilexin reilun kaupan ympäristöystävällinen riippumatto. Monesta värivaihtoehdosta löytyy myös mökkimme väri- ja tyylimaailmaan sopiva yksivärinen vihreä.

tropilex riippumatto

Laiturilla.fi-sivustolle on koottu paljon vinkkejä kestävään mökkeilyyn. Luin sieltä, että kestävää ja vastuullista mökkeilyä edistää sekin, että mökkiä käytettään aktiivisesti. Se parantaa mökin hiilitasetta. Mitä pidempiä ajanjaksoja mökillä vietetään, sitä parempi. Ja kun paikat pidetään kunnossa, mökin elinkaari pitenee.

Jotta mökkiloman suunnittelu olisi sujuvaa, avasimme taas täksikin kesäksi sähköisen varauskalenterin omalle porukalle.

Aurinkoista ja rentouttavaa mökkikesää!☀️

4 vastausta artikkeliin “Kesämökin vastuulliset tekstiilivalinnat”

  1. Ihana huvimaja teillä on. Ja kuulostaa myös siltä, että sukumökki on sopuisasti yhteisessä käytössä, mikä ei aina ole tavallista. Ihanaa kesää teille!

    1. Kiitos Kaija! Sopua on riittänyt, ja kaikille tulijoille on tilaa.❤️

  2. Vanhassa vara parempi. Kiitos kestävistä vinkeistä. Hauska tuo sähköinen varauskirjakin.

    1. Ole hyvä! Vanhaa ei nyt olla haluttu alkaa korvata uudella. Varauskalenteri on Teamup, selkeä ja ilmainen.

Kirjoita kommenttisi tähän!

Trending

Discover more from KOTIKUTOISESTI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading