Millainen liina pyöreään pöytään, jossa on pyörivä keskiosa?

Marimekko Unikko poytaliina

Kesämökkimme huvimajassa on isäni rakentama suuri pyöreä pöytä. Se ei ole ihan tavallinen, sillä sen keskellä on pyörivä kaksikerroksinen tarjotin. Idea on, että kaikki tarjottava on lähellä ja perheen pienimpienkin käsien ulottuvilla vain pöydän keskiosaa pyöräyttämällä.

Tällaisen pöydän ääressä on oma erityinen ja yhteisöllinen tunnelmansa. Huvimajan pimenevässä kesäillassa ja kynttilänvalossa on vietetty ikimuistoisia kahvi- ja ruokailuhetkiä jo neljänkymmenen vuoden ajan.

Millainen pöytäliina pyöreään pöytään, jossa on pyörivä keskiosa?

Ongelma tulee siitä, että pöydän keskiosa on hiukan muuta pöytää ylempänä. Siksi tavalliset pyöreät pöytäliinat eivät sovellu tällaiseen pöytään, koska ne eivät laskeudu kauniisti pyörivän tarjotinosan kanssa.

Jos pöytään haluaa liinan, sellaisia ei saa valmiina kaupasta. Mekin mentiin ensimmäiset vuodet tableteilla, koska pöytä ilman liinaa tuntui kolkolta ja kattaus keskeneräiseltä. Äitini ehdotuksesta aloimme sitten suunnitella oikeaa pöytäliinaa, joka kattaisi alemman tason. Se tehtiin Marimekon Unikko-kuosisesta vahakankaasta. Kerron tässä, miten liina toteutettiin.

Huvimajan pöytä

Tiesitkö, että tällaisen pyöritettävän pöydän juuret ovat Kiinassa? Suomessa monet taitavat puusepät ovat tehneet pöydästä omia sovelluksiaan. Myös Formarin ammensi sukunsa puuseppäperinteestä ja valmistaa linjakasta, tyylikkään valkoista Yhdessä-pöytää.

Meidän versiomme pyörivän pöydän liinaksi

Yksinkertaisin ratkaisu on ommella pöytäliina, jonka keskelle leikataan tarjottimen kokoinen aukko. Silloin tarjotinta saa pyöritettyä vapaasti, eikä pöytäliina ole esteenä.

Pöytäliina tehtiin mittatilaustyönä kyseiseen pöytään sopivaksi. Mitattiin pöydän ja keskiosan halkaisija. Piirrettiin kaava. Ompelin pöytäliinan kahdesta osasta, joten siinä on kaksi jatkosaumaa. Huolittelin reunat valmiilla vinokaitaleella.

Pöydän halkaisija on 162 cm, keskiosan aukon 77 cm ja pöytäliinan 185 cm. Liinaosan ja samalla ruokailutason leveys on 55 cm.

Pöytäliinan leikkuusuunnitelma, kun kankaan leveys on 140 cm. Pitkillä sivuilla on huomioitava saumanvara 1 cm.

Vahakangasliina on huoleton: pidä, pese ja silitä

Vahakangas on osoittautunut käytössä mitä parhaimmaksi materiaaliksi mökkipöydälle. Se tuo kesäfiiliksen eikä haittaa, jos jotain vähän läikkyy. Pienet tahrat lähtevät muovipinnasta tuoreena helposti. Tätä liinaa on pesty pesukoneessa kerran vuodessa. Pesuohjelma on 40 asteen hienopesu, ja normaali linkous.

Lopuksi kevyt höyrysilitys nurjalta puolelta. Raudan lämpö on hyvä säätää ensin yhdelle pisteelle ja lisätä vähitellen varovasti tehoja, jos rypyt eivät ala oieta. Kosteasta silitysliinasta voi olla apua. Älä missään tapauksessa silitä liinaa päällipuolelta – silloin vahapinta sulaa ja liinasta tulee entinen.

Vähän myöhemmin ompelin toisen samanlaisen, puuvillakankaisen Unikko-liinan. Siisti ja hyvin silitetty kangasliina on ollut ihana välillä levittää pöydälle silloin, kun on käsillä erityinen juhlahetki.

Juomat ylätasolla, ruuat seuraavalla, kattaus alimmalla. Ikimuistoisia rapujuhlia pyöreän pöydän ääressä tulevillekin kesille! Kuva: Mari Pusu.

Kirjoita kommenttisi tähän!