Pitsin neulominen käsin on mitä parhain kesä- tai matkakäsityö: kevyt ja helppo ottaa mukaan mihin vaan. Tarvitset vain kaksi sukkapuikkoa ja kerän lankaa. Pitsin tekeminen onnistuu myös kaikilla neulekoneilla. Siinä ei tarvita koneen pitsineuletekniikkaa, koska silmukansiirrot tehdään käsin. Yllä ja alla oleva pitsi on koneella neulottu.

Pitkät sivut oli huoliteltu siksakilla. Kuva on julkaistu Kymen Sanomissa 22.3.1980 kirjoittamani jutun “Pitsiä voi myös neuloa” kuvituksena.
Vanhoissa neulepitseissä näkyy käsityötaito
Pitsin neulominen puikoilla on vanha kansanomainen työtapa, joka on suotta jäänyt nyplätyn ja virkatun pitsin varjoon. Neulottuja pitsejä käytettiin ennen vanhaan koristamaan käspaikkojen, pyyhkeiden, esiliinojen ja alushameiden reunoja.
Käspaikoissa on upeita neulottuja pitsejä. Niitä on tallennettu esimerkiksi Kansallismuseon kokoelmiin, Käspaikat olivat Karjalassa tehtyjä pitkiä ja kapeita liinoja, joista tässä kolme esimerkkiä. Pitsit on neulottu pumpulilangasta. Käspaikkojen koko on 30 – 36 cm x 224 – 247 cm. Käspaikat ja pitsit on valmistettu viimeistään vuonna 1944. Lähde: Finna. Klikkaa kuvia niin näet pitsit.
Käspaikka pellavapalttinaa. SU5439:188. Käspaikka, pumpulipalttinaa. SU5439:171. Käspaikka pellavapalttinaa. Näyttävän pitsin korkeus on 13 cm.
Neulotut pitsit tehdään yleensä kerratusta pellavalangasta, puuvilla-pellavalangasta tai virkkauslangasta. Niissä kuviomalli tulee selkeästi esille ja pitsistä tulee ryhdikäs. Ohuille langoille sopiva puikkokoko on noin 1,75 tai 2.

Pitsin neulominen onnistuu koneellakin
Satuin kesälomamatkalla näkemään neulottuja pitsejä Haapsalun Pitsikeskuksen ikkunassa. Ne oli valmistettu hyvin ohuesta langasta ja ommeltu rullaverhojen alareunaan.


Koneella neulottu verhokappa mökille
Vinkkinä yksi neulotun pitsin käyttökohde. Tämä on mökin verho, jonka olen neulonut koneella 1980-luvun lopulla. Lankana on tiukkakierteinen kankaankudontaan tarkoitettu pellavalanka.

Kun neulot pitsiä koneella, siirrä silmukoita ja tee kuvan mukaiset kavennukset joko oikealta vasemmalle tai vasemmalta oikealla piirroksen mukaan. Jätä tyhjä neula työasentoon tai E-asentoon (Brother). Tyhjän neulan kohdalle muodostuu reikä. Neulo kaksi kerrosta ja toista. Silmukkamäärää ja sakaroiden kerrosmäärää kasvattamalla saat suuremman verhon.


Käsinneulotun pitsin malleja
Tässä kaksi neulotun reunapitsin ja yksi välipitsin ohje. Jäljensin ne 1970-luvun Wetterhoffilla saaduista opetusmonisteista. Lisää neulotun pitsin malleja löydät ainakin Pinterestistä.
Reunapitsi aina oikein -neuleena


Helppo reunapitsi aina oikein -neuleena
Neulotun pitsin voi tehdä myös reiättömänä. Muoto syntyy lisäysten sijaan kaventamalla. Reuna, jossa kavennetaan jää suoraksi.


Välipitsi aina oikein -neuleena

Tunnistin heti tuon Karjalan kukko-käspaikan ja ajattelin, että olit ottanut valokuvan yhteisestä tilaustyöstämme. Nyt heräsi pieni kipinä, että voisin neuloa koneella – joka on ollut ikuisuuden käyttämättömänä – pitsiverhot mökille. Voi mennä kyllä aikaa, kun ensin palauttelen jonakin sadepäivänä koneen käytön mieleeni.
Arvasin että tunnistat käspaikan! Se oli kiva tilaustyö. Toivottavasti päätyi käyttöön. Omani on tainnut jäädä käyttämättä, koska ei ole vielä ollut sellaista kaksimetristä pöytää, johon se sopisi. Hienoa että sinulla on vielä neulekone tallessa. Varmaan kaipaa huoltoa ennen käyttöönottoa, mutta kun istut koneen ääreen, työtavat ja -välineet palautuvat mieleen.