Neulo pitsiä käsin tai koneella

Pitsin neulominen käsin on mitä parhain kesä- tai matkakäsityö: kevyt ja helppo ottaa mukaan mihin vaan. Tarvitset vain kaksi sukkapuikkoa ja kerän lankaa. Pitsin tekeminen onnistuu myös kaikilla neulekoneilla. Siinä ei tarvita koneen pitsineuletekniikkaa, koska silmukansiirrot tehdään käsin. Yllä ja alla oleva pitsi on koneella neulottu.

Tämä reunapitsi päätyi rullaverhon reunaan. Rullaverhon kankaana oli jokamiehen lakanakangas.
Pitkät sivut oli huoliteltu siksakilla. Kuva on julkaistu Kymen Sanomissa 22.3.1980 kirjoittamani jutun “Pitsiä voi myös neuloa” kuvituksena.

Vanhoissa neulepitseissä näkyy käsityötaito

Pitsin neulominen puikoilla on vanha kansanomainen työtapa, joka on suotta jäänyt nyplätyn ja virkatun pitsin varjoon. Neulottuja pitsejä käytettiin ennen vanhaan koristamaan käspaikkojen, pyyhkeiden, esiliinojen ja alushameiden reunoja.

Käspaikoissa on upeita neulottuja pitsejä. Niitä on tallennettu esimerkiksi Kansallismuseon kokoelmiin, Käspaikat olivat Karjalassa tehtyjä pitkiä ja kapeita liinoja, joista tässä kolme esimerkkiä. Pitsit on neulottu pumpulilangasta. Käspaikkojen koko on 30 – 36 cm x 224 – 247 cm. Käspaikat ja pitsit on valmistettu viimeistään vuonna 1944. Lähde: Finna. Klikkaa kuvia niin näet pitsit.

Neulotut pitsit tehdään yleensä kerratusta pellavalangasta, puuvilla-pellavalangasta tai virkkauslangasta. Niissä kuviomalli tulee selkeästi esille ja pitsistä tulee ryhdikäs. Ohuille langoille sopiva puikkokoko on noin 1,75 tai 2.

1970-luvun lopulla Wetterhoffin opiskelijaryhmämme sai valmistaa käspaikan tilaustyönä ja ihastuin siihen niin, että tein myöhemmin itselleni samanlaisen. Neuloin käspaikkani kumpaankin päähän reunapitsit käsin.

Pitsin neulominen onnistuu koneellakin

Satuin kesälomamatkalla näkemään neulottuja pitsejä Haapsalun Pitsikeskuksen ikkunassa. Ne oli valmistettu hyvin ohuesta langasta ja ommeltu rullaverhojen alareunaan.

Koneella neulottu verhokappa mökille

Vinkkinä yksi neulotun pitsin käyttökohde. Tämä on mökin verho, jonka olen neulonut koneella 1980-luvun lopulla. Lankana on tiukkakierteinen kankaankudontaan tarkoitettu pellavalanka.

Poimutin verhon yläreunan suunnilleen ikkunan levyiseksi ja ompelin siihen nauhakujan pellavakankaasta.

Kun neulot pitsiä koneella, siirrä silmukoita ja tee kuvan mukaiset kavennukset joko oikealta vasemmalle tai vasemmalta oikealla piirroksen mukaan. Jätä tyhjä neula työasentoon tai E-asentoon (Brother). Tyhjän neulan kohdalle muodostuu reikä. Neulo kaksi kerrosta ja toista. Silmukkamäärää ja sakaroiden kerrosmäärää kasvattamalla saat suuremman verhon.

Pitsiverhon mallipiirros. Yksi ruutu = 2 kerrosta. Luo 15 silmukkaa ja neulo mallin mukaan. Mallikerta on punaisen ja mustan viivan väli.

Käsinneulotun pitsin malleja

Tässä kaksi neulotun reunapitsin ja yksi välipitsin ohje. Jäljensin ne 1970-luvun Wetterhoffilla saaduista opetusmonisteista. Lisää neulotun pitsin malleja löydät ainakin Pinterestistä.

Reunapitsi aina oikein -neuleena
Kaksi kapeaa reunapitsiä Bockensin pellavalangasta, Edestakaisneule tekee pellavapitsin pinnasta epätasaisen. Olen neulonut nämä 1970-luvulla, mutta käyttöä ei niille ole vielä löytynyt.
Reunapitsin mallipiirros. 1 ruutu = 1 krs. Luo 8 s. Neulo piirroksen mukaan aina oikein -neuleena. Lisää s:t kiertämällä lanka puikolle ja tee ylivetämiskavennus. Neulo krs oikein. Kun olet lisännyt 5 kertaa, päätä kerralla niin monta s (6), että jäljelle jää alkuperäiset 8 s. Aloita sitten alusta ja jatka piirroksen mukaan.
Helppo reunapitsi aina oikein -neuleena

Neulotun pitsin voi tehdä myös reiättömänä. Muoto syntyy lisäysten sijaan kaventamalla. Reuna, jossa kavennetaan jää suoraksi.

Luo 20 s. Neulo ohjeen mukaan ja kavenna toisessa reunassa, kunnes puikolla on jäljellä 5 s. Aloita toinen pykä luomalla 15 uutta s:aa ja jatka kuten edellä.
Välipitsi aina oikein -neuleena
Välipitsi, jonka keskelle muodostuu kolmen reikäkerroksen kuvio. Luo 16 s. Toista kuvio-osiota ja suoraa osiota.

2 Comments

  1. Tunnistin heti tuon Karjalan kukko-käspaikan ja ajattelin, että olit ottanut valokuvan yhteisestä tilaustyöstämme. Nyt heräsi pieni kipinä, että voisin neuloa koneella – joka on ollut ikuisuuden käyttämättömänä – pitsiverhot mökille. Voi mennä kyllä aikaa, kun ensin palauttelen jonakin sadepäivänä koneen käytön mieleeni.

    1. Arvasin että tunnistat käspaikan! Se oli kiva tilaustyö. Toivottavasti päätyi käyttöön. Omani on tainnut jäädä käyttämättä, koska ei ole vielä ollut sellaista kaksimetristä pöytää, johon se sopisi. Hienoa että sinulla on vielä neulekone tallessa. Varmaan kaipaa huoltoa ennen käyttöönottoa, mutta kun istut koneen ääreen, työtavat ja -välineet palautuvat mieleen.

Kirjoita kommenttisi tähän!