Neuloin klassisen palmikkovillatakin. Sen lankana on ystävältä lahjaksi saatu luonnonruskea suomenlampaanvilla. Lanka on erityisen arvokasta, sillä siihen on lisäksi kehrätty edesmenneen, eurasier-rotuisen Titanin harmaata pohjavillaa.

Näin hienosta erikoismateriaalista ei voi neuloa muuta kuin jotain klassista. Päädyin lantiomittaiseen perusvillatakkiin, jossa on raglanhihat, pyöreä pääntie, taskut ja napitus edessä. Pääntiellä, helmassa ja hihansuissa on 1×1-joustin. Napituskaitaleet neuloin helmineuloksena.

Raglan- eli olkahiha (puhutaanko nykyään enää olkahihasta?) on klassikko, joka on noussut uuteen suosioon kaarrokeneuleiden myötä. Se voidaan neuloa ilman saumoja kaarrokemaisesti, neuloen pääntieltä helmaan (silmukoita lisäten) tai helmasta pääntielle (silmukoita kaventaen).

Mistä nimitys raglan sleeve? Tarina kertoo, että hiha on nimetty Raglanin paronin (1788–1855) mukaan. Tämä menetti oikean kätensä Krimin sodassa, minkä jälkeen hänen räätälinsä suunnitteli diagonaalisen kädentien sauman helpottamaan paronin pukeutumista ja liikkumista.

Raglanhihainen neule voidaan neuloa kaarrokemaisesti pyörönä.

Saat tässä jutussa muutaman vinkin siihen, miten piirtää kaava raglanhihaiseen neuleeseen.

Neulevaatteen raglanhihan kaavoitus

Raglanhihassa ei ole olkasaumaa, vaan hiha jatkuu kainalosta pääntielle. Hihassa ja etu- ja takakappaleella on vino sauma, joka ulottuu kainalosta solisluuhun. Puhun tässä nyt saumasta, vaikka raglanhihan voi neuloa myös saumattomasti.

Miten raglansauman paikka määritellään?

Raglansauma on oikealla kohdallaan ja istuu parhaiten, kun se myötäilee vartalon muotoja. Sauma alkaa kainalosta ja nousee sieltä näkyviin päättyäkseen pääntielle. Se, mihin kohtaan sauma asettuu pääntiellä, on mielestäni ratkaisevinta. Kuten perinteinen raglansauman määritelmä sanoo, kainalosta viistosti solisluuta kohti.

Yhä useammin näkee raglansaumoja, jotka nousevat liian ylös ja ohjautuvat melkein kuviteltuun olkasaumaan saakka. Tämä johtunee siitä, että useimmissa nykyohjeissa kavennukset neulotaan joka toinen kerros. Näin kaavamaisesti tehtynä sauma päättyy minne sattuu. Etukappale jää helposti liian leveäksi ja hihan yläosa liian kapeaksi, eikä kaulanjuureen kipuava sauma oikein näytä hyvältä päälläkään.

Piirrä kaava näin

Raglanhihainen neule onnistuu parhaiten, kun piirrät itse vinon linjan paikan ja lasket, miten silmukoita kaventamalla/lisäämällä saat saman muodon vaatteeseen.

Raglanhihaisen neuleen kaavan piirtäminen ei ole vaikeaa, kunhan käytössäsi on muutama oma vartalonmitta ja/tai halutun vaatteen mitat. Voit piirtää raglanneuleen kaavan myös hyvän vanhan kaavan avulla. Tässä kolme tapaa.

1. Väljä raglanhihainen neule

Tämä on kaikkein yksinkertaisin tapa kaavoittaa raglanhihainen neule. Tapa soveltuu hyvin rentoihin ja ylisuuriin oversize-neuleisiin. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä.

Lähde: https://www.smart-knit-crocheting.com/seamless-sweater.html.

2. Perusmallinen raglanhihainen neulepusero peruskaavan avulla

Tässä on käytetty lähtökohtana neuleen peruskaavaa, laatikkomaista yksinkertaista mallia. Olan viistotus parantaa istuvuutta.

3. Perusmallinen raglanhihainen neuletakki peruskaavan avulla

Tämä kaava on samantyyppinen kuin edellinen, mutta kainaloissa on muutaman sentin mittainen suora osa ennen raglansaumaa. Tämä laskee olkalinjaa ja siten parantaa hihan istuvuutta.

Palmikkovillatakki koirankarvalangasta

Koirankarvojen kehrääminen lampaanvillan joukkoon tekee langasta erittäin pehmeän. Samalla luonnonruskea villa taittuu hivenen vaaleammaksi. Lanka on sport-vahvuista. Neuletiheys 3 millin puikoilla on 24 s ja 36 krs/10 cm.

Kaavanpiirtämisen jälkeen tein karkean luonnoksen kuvioista. Neuloin mallitilkun palmikoilla ja mittasin neuloksen tiheyden s/10 cm. Näillä tiedoilla pääsin laskemaan neulepuseron etu- ja takappaleen silmukkamäärät, ja pääsin sovittamaan mallia niihin. 

Tässä vaiheessa luonnos saa olla ihan viittellinen vain. Tärkeintä on, että kappaleeseen tarvittavien silmukoiden määrä on tiedossa, jotta kuvioiden suunnittelu onnistuu. 

Ensimmäinen hahmotelmani villatakin etukappaleen palmikkokuvioinnista. Etukappaleen leveys on 60 silmukkaa. Sovitin kuviot siihen.

Piirsin luonnoksesta neulesuunnitteluohjelman avulla lopullisen mallikaavion. Neulos merkitään niinkuin se näkyy työn oikealta puolelta. Käytin Stitch Fiddle -ohjelmaa. Siinä palmikoilla on selkeät symbolit.

Valmis etukappaleen palmikkokuviointi. Palmikoiden välissä on oikeita silmukoita, nurjia silmukoita ja helmineulosta. Vinoneliö jakaa kappaleen ja palmikot kiertyvät siihen nähden toisilleen päinvastaisesti. Napituskaitaleen reunassa ja sivusaumassa on 1 saumanvarasilmukka. 

2 vastausta artikkeliin “Miten piirrän kaavan raglanhihaiseen neuleeseen?”

  1. Upea villatakki ja varmasti pehmeä ja lämmin. Raglanhiha istuu hyvin.

    1. Kiitos, tästä tuli niin lämmin, että pärjää talvipakkasillakin. Tai mökillä, kun kohta mennään talven jälkeen ensikertaa.

Kirjoita kommenttisi tähän!

Trending

Discover more from KOTIKUTOISESTI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading