Kirjoneuleiden piirto-ohjelmat tutuiksi – Osa 2. Stitch Fiddle

Kirjoneulekuvioita voi piirtää perinteisellä ruutupaperi–värikynät-menetelmällä tai Excel-taulukoilla. Markkinoilla on myös useita kirjoneulekuvioiden piirto-ohjelmia maksuttomista aina parin sadan euron hintaisiin. Testaan tässä neliosaisessa sarjassa niistä parhaita.

Sarjan osat ilmestyvät Kotikutoisesti-blogissa:

Osa 1. Chart Minder 17.3.2023
Osa 2. Stitch Fiddle 14.4.2023
Osa 3. Stitchmastery 12.5.2023
Osa 4. DesignaKnit 1.9.2023


Hollantilainen Stitch Fiddle on vuonna 2015 perustettu, pilvipalvelussa toimiva yli 600 000 jäsenen suunnitteluyhteisö.

Stitch Fiddlellä voit suunnitella mm. neule-, ristipisto- ja virkkausmalleja. Stitch Fiddlen peruskäyttö on maksutonta. Tarjolla on myös Premium-versio, jonka hinta on 4 €/kk tai 24 €/vuosi (+ alv 24 %, 2023).

Vertaa Free- ja Premium-asiakkuuksien eroja: https://www.stitchfiddle.com/en/premium/pricing.

Testaan tässä kirjoneulekuvioiden piirtämistä ja samalla käyn läpi ohjelman tärkeimmät perustoiminnot. Annan lopussa ohjelmalle plussat ja miinukset.

Käytin ohjelmaa testatessani vaihdellen kännykkää, tablettia ja tietokonetta. Latasin itselleni sekä Free- että Premium-versiot, jotta sain artikkelista mahdollisimman kattavan. Merkitsin ⭐️:llä Premium-osiot.

PIKAOHJE STITCH FIDDLE

Aloita näin

Avaa ohjelma https://www.stitchfiddle.com ja luo ilmainen asiakastili Signup/Login.

Täydennä käyttäjäprofiili

Näytön vasemmassa reunassa on valikko Account. Sen alta löytyvät kaikki tiliäsi koskevat tiedot. Klikkaa My profile lisätietojen antamiseksi. Valitse Country. Language Stitch Fiddle -vaihtoehdot ovat English ja Dutch. Language for patterns -valikossa kieliä on tarjolla 18, myös suomi. Valitse kieli, jota haluat ohjelman käyttävän neulekuvioittesi kirjallisissa ohjeissa (ohjeet luotavissa vain ⭐️ Premium).

Siirry aloitusvalikkoon valitsemalla näytön yläreunasta Home.

Kirjoneulekuvion piirtämisen vaiheet Stitch Fiddlellä

Aloita uusi kirjoneulekaavio
Valitse käsityötekniikka
Omat värit vai langan värikartta?
Pyöröneuleena vai tasona?
Oma neulekuvio vai kuvasta muokattu?
Aseta neuletiheys ja piirtoalueen koko
Anna kaaviolle nimi
Valitse lankojen värit
Piirrä kuviot
Muokkaa kuvioita
Viimeistele kaavio
Tallenna
Tulosta

Aloita uusi kirjoneulekaavio

Stitch Fiddlessä voit piirtää maksuttomasti 15 kaaviota (Free) tai rajattomasti (⭐️ Premium). Aloita uusi työ valitsemalla Create new chart sivuvalikosta tai +1-kuvakkeesta.

Ohjelma ohjaa sinua tästä eteenpäin vaihe vaiheelta.

Valitse käsityötekniikka

Stitch Fiddlessä riittää vaihtoehtoja: virkkaus, ristipistot, neulominen, timanttimaalaus, ryijykoukkutyöt, tilkkutyöt tai muu. Valitse tekniikaksi Knitting.

Omat värit vai langan värikartta?

Kun piirrät kirjoneulekuvioita, valitse Colors. Yhdessä kaaviossa voit käyttää max. 50 väriä/symbolia, ⭐️ Premiumissa jopa 200 väriä/symbolia per kaavio.

Stitch Fiddlessä on mainio ominaisuus: neule- ja virkkauslankojen värikarttakirjasto. Etsi oma lankasi langan tai kehräämön (Brand) nimellä. Mukana on suomalaisille tuttuja kuten Novitan Nalle ja Istexin Léttlopi. Löydät tallennetut lankojen värikartat täältä.

Valitse seuraavassa valikossa No preference, kun valitset itse lankojen värit.

Pyöröneuleena vai tasona?

How do you work? on valikko, jossa asetat kirjoneuleen neulomissuunnan ja kaavion rivien ja sarakkeiden numeroinnit. Oletuksena on pyöröneule. Kun klikkaat sinistä tekstiä, löydät lisää vaihtoehtoja. Valitse sopivin. Ohjelma siirtää sinut seuraavaan vaiheeseen.

Oma neulekuvio vai kuvasta muokattu?

Valitse, miten haluat aloittaa kirjoneulekuvion piirtämisen: tyhjästä kaaviosta, kuvasta vai QR-koodista. Tässä käsitellään ensimmäistä tapaa, joten klikkaa Empty chart (own design).

Aseta neuletiheys ja piirtoalueen koko

Ennen kirjoneulekuvioiden piirtämisen aloittamista on hyvä – vaikkei välttämätöntä – antaa tiedot langan neuletiheydestä. Ohjelma muuttaa silloin piirtoalueen ruutujen mittasuhteet lankaasi sopivaksi, jolloin kuviot näyttävät mahdollisimman aidolta.

Klikkaa Gauge ja syötä työssä käyttämäsi langan neuletiheys/10 cm. Voit käyttää apuna yleisimpien neuletiheyksien taulukkoa, joka löytyy alasvetovalikosta.

Jos työsi neuletiheyttä ei löydy valikosta, aseta se kohdassa Custom.

Vinkki: Ohjelman Size calculator antaa hyödyllistä tietoa mallitilkusta, neuletiheydestä ym.

Aseta lopuksi vielä My grid size, piirtoalueen koko sarakkeina (=silmukat) ja riveinä (=kerrokset). Niitä voit muuttaa myöhemmin. Paina lopuksi Create Chart.

Anna kaaviolle nimi

Olet piirtoalueella. Klikkaa Untitled jolloin Chart settings -valikko avautuu. Kirjoita kaavion nimi Title-kohtaan; sitäkin voit muuttaa myöhemmin.

⭐️ Premium-valikossa voit myös luoda oman pilvikansion, jonne kaaviosi tallennat.

Hyväksy Apply. Pääset takaisin piirtoalueelle.

Valitse lankojen värit

Olet nyt tehnyt tarvittavat perusasetukset. Piirtoalueen vasemmassa reunassa näkyy väripaletti, jossa on malliksi muutama väri.

Poista turhat värit: tuplaklikkaa poistettavaa väriä, jolloin Edit yarn color -valikko avautuu. Klikkaa valikon vasemmassa alareunassa Remove. Toista, kunnes kaikki ylimääräiset värit on poistettu.

Poista ylimäääriset värit näin.

Lisää tilalle omat värisi klikkaamalla väripaletin alapuolella +1-nappia.

+1-napista avautuu Add yarn color -valikko, jossa valitset oman työsi lankojen värit. Valitse värit yksi kerrallaan ja hyväksy valinta Apply.

Vinkki: Voit hienosäätää värin sävyä liukuvalitsimella. Värin heksakoodi #ffffff näkyy alinna ja < > -näppäimillä saat näkyviin värin RGB-koodin. Jos jompikumpi näistä koodeista on tiedossasi, voit syöttää sen ao. kohtaan. Koodattu väri pyrkii vastamaan mahdollisimman hyvin todellisuutta.

Add yarn color -valikossa voit vielä vaihtaa omien lankojesi tilalle valmiin värikartan. Klikkaa värikartasta yksitellen ne värit joita työssäsi tarvitset. Hyväksy jokaisen värin valinta Apply.

Novita Nallen värikartta Stitch Fiddlessä.

Valitut värit näkyvät työsi väripaletissa. Kaavion rivinumerointi on merkitty joka riville, koska työ neulotaan pyörönä.

Vinkki: piirtoalueen vasemmassa alareunassa on palettisymboli, josta löydät väriin liittyviä lisäasetuksia. Sielläkin saat lisättyä/poistettuja värejä. Osa ominaisuuksista on ⭐️ Premium.

Täytä piirtoalue pohjavärillä

On helpointa aloittaa täyttämällä ruudukko pohjavärillä. Klikkaa pohjaväriä, jolloin sen ympärille ilmestyy ohut ääriviiva osoittamaan, että väri on aktivoitu..

Rajaa sitten väritettävä alue, tässä esimerkissä koko piirtoalue klikkaamalla vaakasuuntaisesta symbolivalikosta Select. Piirtoalue muuttuu tummaksi. Vie sitten kursori esim. vasempaan ylänurkkaan, pidä sitä alhaalla ja vedä samalla rajaus oikeaaan alanurkkaan.

Select-valikossa pääset muokkaamaan koko kaaviota tai osaa siitä.

Kun rajaus onnistuu, tumma pohja muuttuu valkoiseksi. Vapauta kursori, jolloin näkyviin tulee muokkausvalikko. Siinä näet eri muokkaustapoja, joita voit kohdistaa rajaamaasi alueeseen. Valitaan tässä Fill with täyttöväreineen.

Näytön yläreunassa näkyy rajattavan alueen koko, tässä 20 x 20 ruutua.

Jos käytät useita pohjavärejä, voit rajata heti alussa niille omat alueensa. Värejä saa vaihdettua työn edetessä.

Piirrä kuviot

Ota kuvioväri käyttöön klikkaamalla sitä omassa väripaletissasi. Värin ympärille ilmestyy ääriviiva valinnan merkiksi. Työkaluna on Draw stitches -kynäsymboli, klikkaa sitä.

Valitse väri paletista ja piirrä yksittäisiä silmukoita hiirellä klikkaamalla ja vetämällä viivoja yhtäjaksoisesti. Jos väri tuli väärään ruutuun, peruuta toiminto Undo-nuolella, Ctrl + Z -näppäinyhdistelmällä tai piirrä tilalle ruutu pohjavärillä.

Pyöröneuleessa voi olla pariton määrä raitakerroksia, tasona neulottavassa niitä näkee harvemmin.

Muokkaa kuvioita

Kun kuvio alkaa täsmentyä, huomioi mallikerran jatkuvuus ja muuta tarvittaessa kuviota tai rajaa piirtoalueen kokoa. Rivien ja sarakkeiden poisto tai lisääminen tapahtuu kätevimmin napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella rivi- tai sarakenumeroa tai sitä kaavion kohtaa, johon lisäys/poisto kohdentuu.

Poista tai lisää rivejä/sarakkeita.

Tämän esimerkin kirjoneuleessa tähtikuvion koko on liian suuri 12 silmukan mallikertaan. Sitä täytyi muokata pienemmäksi ja sovittaa uudestaan.

Violetti kuvio ei istu mallikertaan.

Symmetristen kuvioiden silmukkamäärä on yleensä pariton peilautuen keskimmäiseen silmukkaan. Piirsin uuden tähden 11 silmukan levyisenä.

Korjattu valmis kuvio.

Tarkista vielä kirjoneuleen lankajuoksujen pituus ja lyhennä pitkät lankajuoksut piirtämällä sidospisteitä sopiviin kohtiin. Muuta kaavion nimi tarvittaessa.

Viimeistele kaavio

Lataa lopuksi kaavio koneellesi: Download.

Kaavion lataamisessa on monia mahdollisuuksia. Voit valita tiedostotyypiksi .png- tai .pdf. Tiedoston resoluutio on 72 DPI.

Jos valitset Simple color chart -vaihtoehdon, kaavio latautuu pelkkinä väreinä eikä siihen voi kohdistaa peilausta ym. muokkaustoimintoja. Detailed chart näyttää värien lisäksi ruudukon, silmukka- ja kerrosnumeroinnin, mahdolliset symbolit sekä käyttämiesi lankojen listan (Legend). Tässä vaiheessa voit myös kiertää ja peilata kaaviota (Rotation). Hyväksy latausasetukset Apply.

⭐️ Premium-versiossa on lisäksi tarjolla korkearesoluutioiset (300 DPI) .jpg, .gif, vektorigrafiikka, Microsoft Word, Libre/Open Office ja Excel-tiedostot. Size-valikosta kannattaa valita vähintään keskikokoinen resoluutio, jotta kaaviosta tulisi tarkka.

Kaavio latautuu koneellesi Lataukset-/Download-kansioon. Vasemmalla Simple color chart ja oikealla Detailed chart.

Jatkuuko mallikerta oikein?

Stitch Fiddlessä ei ole valmista toimintoa, jolla voisit tarkistaa miten mallikerta jatkuu. Tarkistuksen voi kuitenkin tehdä itse esimerkiksi taulukkolaskenta-, piirto- tai tekstinkäsittelyohjelmalla.

Tee näin: lataa kaavio koneellesi (Download – Simple color chart). Kopioi sitten kaavio tai tuo se kaksi kertaa Lisää kuva -toiminnolla valitsemaasi ohjelmaan. Vie kaaviot rinnakkain ja tarkista, jatkuuko kuvio oikein tai onko siinä virheitä tai korjattavaa. Tee lopuksi tarvittavat korjaukset Stitch Fiddlesssä.

Kuvion jatkuvuuden voi tarkistaa esim. Microsoft Excelissä viemällä kaksi kaaviota vierekkäin.

Tallenna

Kaavio tallentuu automaattisesti. Ohjelma tekee myös välitallennuksia. Tiedosto tallentuu pilvipalveluun.

Tulosta

Ohjelmassa ei ole varsinaista tulostustoimintoa. Kahdesta valikosta (kuva alla) löytyy Print, mutta se tarkoittaa kaavion tulostusta pdf-muotoon. Pdf-kaavion voi tulostaa normaalisti paperille.

Kolmen viivan valikko vasemmassa yläkulmassa sisältää monia tärkeitä toimintoja ja oikopolkuja. Niihin kannatta tutustua.

Kolmen viivan valikko.

Plussat ja miinukset

 • Stitch Fiddle on hyvä ja monipuolinen ohjelma, ja ominaisuuksiinsa nähden hyvin edullinen. Ohjelma sopii aloittelijoille ja tarjoaa haasteita myös pidemmälle ehtineille
 • Ohjelma toimi tabletilla, kännykällä sekä tietokoneella (Windows, Mac, Linux) ja kaikilla selaimilla
 • Stitch Fiddlessä on laaja Help Center, josta löytyy ohjeet kaikkiin toimintoihin ja vähän enemmänkin
 • Kirjoneulekuvioiden piirtäminen sujuu vaivattomasti
 • Keskeiset muokkaustoiminnot ovat tarjolla myös Free-versiossa
 • Tekstimuotoinen ohje suomeksi on plussaa
 • Progress tracker on hyödyllinen neulontamoodi (löytyy ylävalikosta)
 • Valmiit neulelankojen värikartat ovat iso plussa. Voit myös ehdottaa lisäyksiä palautelomakkeella (linkki artikkelin lopussa)
 • Piirtoalueen zoomaus näytöllä löytyy suurennuslasisymbolin takaa. Zoom toimii liukuvalitsimella.
 • Mallikerran jatkuvuus pitää testata Copy-/Paste-toiminnolla tai muilla tavoin – siihen ei ole valmista palikkaa
 • Stitch view -näkymää jäin kaipaamaan
 • Voin lämpimästi suositella Stitch Fiddleä paitsi kirjoneuleiden, myös esimerkiksi palmikkomallien piirtämiseen

Seuraa Stitch Fiddleä sosiaalisessa mediassa:

Facebook-sivu
Facebookin käyttäjäryhmä
Instagram
Ravelry
Twitter

Palautelomake ohjelman kehittäjille: https://www.stitchfiddle.com/en/account/feedback

Lue testisarjan edellinen osa

Chart Minder

Kirjoita kommenttisi tähän!