Unimaski Suomen kesään

Niityt usvaan verhoutuu
Taivaalla on täysikuu
On kesäyö

Summertime 1935. Säv. George Gerschwin, suom. sanat Sauvo Puhtila.

Ihana ja odotettu Suomen kesä valoisine öineen on taas täällä!

Kirkas suloinen valo kuitenkin valvottaa monia ja vaikeuttaa nukahtamista. Herääminen aikaistuu jo toukokuussa, kun aurinko nousee aamuneljän jälkeen. Hekkäuniset pimentävät makuutilansa tavalla tai toisella.

Unimaskit ovat jo vuosien ajan olleet valoisten öitteni pelastus ja auttaneet nukahtamaan. Kun toinenkin niistä hävisi, uusi unimaski tuli hankintalistalle. Mustaa en enää halunnut, joten voisiko unimaskin ommella itse jostakin lempikankaasta?

Unimaskin kaavoja ja ompeluohjeita on hyvin tarjolla

Kankaita ja muita tarvikkeita löytyi kotoa, ja netistä sain kaavat ja ohjeet joita soveltaa. Tein maskini Ariahlein Stylen kaavalla ja ompeluniksejä poimin useammasta ohjeesta. Pannan idean sain Ottobre designin ohjeesta.

Unimaskini tarvikkeet

 • Päälliosan kangas on napakkaa ja tiivistä kukallista velvetonia, vanhasta hameesta purettua.
 • Vuori jää kasvoja vasten, ja se syntyi ohuesta ja tiiviistä egyptiläisestä puuvillasta.
 • Unimaskin sisällä on pehmeitä ja tukevia kangaskerroksia. Käytin tässä kahta erilaista pehmikettä: paksuhkoa vatiinia ja karkeahkoa pellava-polyesterisekoitetta.
 • Unimaski pysyy paikallaan pehmeän pannan avulla. Tämä panta syntyi satiininauhasta. Nauha palveli aikansa pyjamanhousujen vyötäröllä, jemmasin sen talteen ja nyt se pääsi uuteen käyttöön. Pantaan voi käyttää myös käytöstä poistettujen rintaliivien olkaimen, jonka pituutta voi säätää (Ariahlein Stylen mainio kierrätysvinkki)
 • Ohutta litteää kuminauhaa. Pujotin sentin levyisen kuminauhan satiininauhan sisälle hakaneulan avulla.
 • ompelulankaa, nuppineuloja, silmäneula
Unimaskin materiaalit. Kukallinen puuvillavelveton, Eurokankaan Loom-sisustuskangas, polyesterivatiini ja puuvillainen vuorikangas. Päällimmäisenä pannassa käyttämäni satiininauha. Lisäksi tarvittiin 1 cm:n levyistä kuminauhaa.

Millainen on hyvä unimaski?

Hyvä unimaski estää valon pääsyn silmiin. Lisäksi listalleni päätyivät nämä:

 • pehmeä
 • kaunis
 • kevyt
 • ei liian paksu
 • luonnonmateriaalia jos mahdollista
 • värinä joku muu kuin musta
 • helppo pukea ja riisua, pannan säätömahdollisuus on plussaa
 • konepestävä

Tuki- ja pehmustekankaat ovat tässä konepestäviä, joten maskin voi pestä koneessa hienopesuohjelmalla. Ne voi vielä ommella kiinni saumanvaroihin, maskin reunaan koristetikkauksella tai vinonauhareunukseen, jolla varmistaa etteivät ne pääse pesun aikana liikkumaan.

Maskin voi valmistaa näinkin. Satiinikankaasta leikattu vinonauha viimeistelee maskin reunan kauniisti. Samalla se kiinnittää eri kangaskerrokset tukevasti toisiinsa.

Maski syntyi muutamassa työvaiheessa. Ensin mittasin ja rakensin pannan ja ompelin kuminauhan päät kiinni satiininauhaan. Sitten ompelin kukallisen ja puuvillakankaan pussiin, samalla ompeleella pannan päät kiinnittyivät maskin sivuihin. Kavensin saumanvarat kaarevissa kohdissa, tein aukileikkaukset nenän kaareen, käänsin maskin oikein päin, silitin sen sekä pujotin tuki- ja pehmikekankaat maskin sisään.

Kääntöaukko kiinni ja loppusilitys – unimaski on valmis.

Ensimmäinen yö uuden maskin kanssa meni hyvin. Maski pysyi paikallaan aamuun saakka ja teki tehtävänsä. Vaaleakin kangas käy hyvin maskin materiaaliksi, kunhan se on tarpeeksi tiivistä estämään valon pääsyn silmiin.

Unimaskin kehittely jatkuu!

Ensimmäisen unimaskin vuori on ohutta sileää puuvillaa.
Toiseen unimaskiin vaihdoin materiaaleja ja valmistustekniikkaa. Sen vuori, vinonauhareunus ja panta syntyivät satiinikankaasta (100 % viskoosi, Kangaspuoti Emeliina).

3 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän!