Pitkä syksyinen neuletakki kevyestä ja rehevästä pörrölangasta

Ostin keväällä Eurokankaasta Novitan Silmu-lankaa 50 sentillä kerä. Olihan mielenkiintoisilta näyttävät kerät ostettava, kun halvalla sain. Kotona sitten miettisin, mitä tästä pörrölangasta tekisin. Heräteostos aidoimmillaan.

Mielessäni oli syksy ja ihanat syysvillatakit, joten neuloin sitten ruskanvärisestä Silmusta pitkän klassisen perusneuletakin. Saat kaavan tässä postauksessa. Kaavan lisäksi jaan ohjeet takin yksityiskohtien tekemiseen ja vinkkejä malliin sopivista nykylangoista.

Novita Silmu

Novita toi Silmu-uutuuslangan markkinoille 11 vuotta sitten. Langan materiaalina on 36 % mohairia, 33 % polyamidia ja 31 % akryylia. Kerässä on 50 g = noin 82 m. Kevyt ja rehevä sekoitelanka Silmu oli aikansa runsaudensarvi.

Silmun lankakartassa oli kolme värivaihtoehtoa. Valikoimasta löytyi violetin sävyjä, ruskea-vihreää sekä monivärinen ruskan värinen (kuvassa).
Silmussa mohairsäie on kerrattu yhteen mustan pompulaisen ydinsäikeen kanssa, jossa on samettilankamaisia, monivärisiä “sattumia”.

Mitä voit Silmusta tehdä?

Isoilla puikoilla ja yksinkertaisilla neuloksilla saat Silmusta nopeasti näyttäviä vaatteita. Syntyvä neulepinta on harvaa, mutta langan pörröisyys ja pompulat peittävät pinnan suht hyvin. Silmua ei kannata käyttää monimutkaisiin pintaneuleisiin, koska kuviot eivät tahdo erottua. En ole kokeillut virkkaamista, mutta voin kuvitella että lanka soveltuu virkkaamiseen siinä missä neulomiseenkin.

Yksinkertainen kaava ja selkeät muodot ovat tälle langalla varma valinta. Sileä neulos toimii pörrölangassa aina, eikä patenttikaan ole hassumpi. Silmusta neulotut vaatteet ovat kevyitä ja ilmavia.

Pitkä syksyinen neuletakki on helppo ja nopea valmistaa

Kaava

Piirsin neuletakin kaavasta suoran ja mahdollisimman yksinkertaisen, jotta lanka saisi pääosan.

Tarvikkeet

  • Silmu-lankaa 420 g, väri 804 Ruska (tai vastaavaa samanpaksuista pörrölankaa)
  • Puikot n:o 8 (ks. oman langan puikkosuositus), neuletiheys noin 12 s = 10 cm
  • Virkkuukoukku n:o 7 ja n:o 2,5 mm
  • Iso nappi
  • Eri värisiä jämälankoja kiinnitysnauhaa ja tupsuja varten

Ohje

Neulo villatakin etu- ja takakappaleet sileänä neuloksena tasona ja saumattomana. Helmassa on 6 cm:n 1 x 1 -joustinneulos.

Hihansuiden joustimen korkeus on 12 cm. Jatka neulomalla sileää ja lisää ensimmäisellä krs:lla tasaisesti 12 s. Muutama lisäys tarvitaan vielä hihan sivussa tasavälein. Pyöriö syntyy joko lyhennetyin kerroksin tai kaventamalla.

Neulo paikkataskut sileää neulosta, taskunsuuhun joustinta 4 cm. Ompele ne paikalleen “sivusaumasta” alkaen (ks. taskun mitat ja paikka kaavasta).

Ompele olkasaumat ja hihan sivusaumat ja kiinnitä hihat. Höyrytä kevyesti. Viimeistele lopuksi etureunat ja pääntie virkkaamalla paksummalla koukulla 1 krs rapu-(takaperin-)virkkauksella.

Neuletakki kiinnittyy yhdellä isolla napilla ja virkatulla nauhalla. Valitse kolme Silmun väreihin sopivaa jämälankaa ja virkkaa ohuemmalla koukulla nauha kirjovirkkauksella. Nauhassa on 3 krs (ks. kuvion ruutupiirros), sen leveys on 1 cm ja pituus 25 cm.

Nauhan kuvio.

Viimeistele nauha 7 cm:n mittaisella tupsulla, johon voit käyttää eri värisiä ja laatuisia jämälankoja. Ompele V-pääntien alkamiskohtaan nappi (tee nappiin noin puolen sentin mittainen jalka) oikean etukappaleen ja nauha vasemman etukappaleen reunaan. Takki suljetaan kieputtamalla nauhaa tai solmimalla nauha napin jalan ympäri.

Käytin tupsussa Léttlopia, silkkivillaa ja ohutta pellavalankaa.

Korvaa Silmu näillä nykylangoilla:

  • Uutuuslanka Katian Piumino (64% superfine alpakka, 36% polyamidi): 50 g = 125 m, puikkosuositus 6 – 7. Katso lankakartan 8 väriä
  • Laines du Nord Alpaca Brushed (75% alpakka, 15% villa, 10% polyamidi): 50 g = 115 m, puikkosuositus 6 – 7. Katso lankakartan 18 väriä
  • Puno Gepard (68% baby alpakka, 10% merinovilla, 22% polyamidi): 50 g = 110 m, puikkosuositus 5 1/2 – 8

#syysneuletakki

Kirjoita kommenttisi tähän!