Ompele värikäs viirinauha kangastilkuista

Kevät on iloisten terassi- ja puutarhajuhlien aikaa. Kankaasta ommellut, persoonalliset viirit luovat juhlatunnelmaa ja kutsuvat vieraat viihtymään. Viirit ovat myös hieno tunnelmankohottaja lastenjuhlissa ja ekologinen vaihtoehto paperi- ja muovikoristeille.

Tässä ompeluvinkit viirinauhaan, joka syntyi värikkäistä kangastilkuista. Sovelsin viirinauhaani tätä ohjetta.

Tarvikkeet 50 viirin nauhaan

Puuvilla- ja pellavakangastilkkuja, pahvia viirin kaavaa varten, 12 m vinonauhaa (myös sopivanväriset pätkät käyvät), nuppineuloja, ompelulankaa. Viirit ommellaan kaksinkertaisiksi pussiin, joten tiivis ohut puuvillakangas on parasta.

Viirinauhan suunnittelu

Mieti, minkä kokoiset viirit haluat. Nauhassani viirien koko on 15,5 x 20 cm ja mitat sisältävät 0,7 cm saumanvarat. Kärjen kulma on 45 astetta mistä tulee jo niin terävä, että kankaasta on sitä pienempää hankala saada nätisti käännettyä.

Lataa viirien tulostettava 1:1-kokoinen kaava:

Jäljennä viirin kaava tukevalle pahville ja piirrä viirien ääriviivat kankaalle pahvikaavan avulla. Viirin symmetrinen muoto mahdollistaa tiiviin sarjaleikkuun. Voit asettaa suoran langansuunnan viirin keskelle tai sen pitkälle sivulle (estää sauman venymistä).

Jos teet 50 viiriä kuten tässä esimerkissä, sinulla on 100 viirin kappaletta. Leikkaa mukaan yksivärisiäkin, jos tuntuu että kokonaisuudesta tulee muuten liian kirjava ja levoton.

Sinivalkoinen viirinauha sopii mainiosti merimaisemaan.

Viirien ompelu

Aseta viirin kappaleet oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä ne yhdellä nuppineulalla. Neula estää kappaleiden liukumista, kun pidät sen paikallaan ompelun ajan. Pinoa viirit ompelukoneen viereen. Aloita edestakaisompeleella viirin yläreunasta ja kierrä viirin ympäri jättäen kääntöaukon kolmion kantaan. Ompele lopuksi edestakaisommel.

Ompele viirit ketjuun: jatka katkaisematta lankaa ja ompele seuraava viiri ensimmäisen perään. Aloita ja lopeta edestakaisompeleella.

Puolivalmiita viirejä.

Kun viirit on ommeltu, irrota niistä ensimmäinen, leikkaa langanpätkät ja tarkista saumanvarojen leveydet. Tasoita varat tarvittaessa. Kavenna viirin kärjessä saumanvarat minimiin ja leikkaa kärki pois ihan kulmatikin vierestä.

Jos kangas on helposti rispaantuvaa, ompele kärki tiheällä 1,5 – 2 mm tikillä. Kuvassa saumanvarat on kärjessä kavennettu.

Käännä viiri oikeinpäin työntämällä kangasta esimerkiksi keskikokoisella virkkuukoukulla. Ota ihan kärjessä avuksi nuppineula ja vedä sillä varovasti kangasta esiin, kunnes kärki näkyy. Muotoile kärki mahdollisimman teräväksi. Tee kaikille viireille samoin.

Silitä viirit ja leikkaa avoimen reunan saumanvarat tasaisiksi. Silitä samalla vinonauha kaksinkertaiseksi.

Viirit käännetty oikeinpäin. Seuraava työvaihe on silitys.
Valmiita viirejä.

Viirien kiinnitys ja nauhan ompelu

Neulaa ensimmäinen viiri 20-30 cm etäisyydelle nauhan päästä ja seuraavat noin 8 cm välein.

Aloita ompelemalla nauhan kaksinkertaiseksi ja jatka viirien kiinnittämisellä. Viirit jäävät kaksinkertaisen nauhan sisään ja kiinnittyvät yhdellä suoralla onpeleella.

Ompele vielä nauhan päihin kiinnityslenkit vinonauhasta taittamalla, tai jätä pää suoraksi ja käytä solmimisnauhana. Silitä lopuksi ja ripusta paikalleen.

Omista jämäkankaista ommellussa viirinauhassa on räsymattonostalgiaa: se tuo samaan tapaan muistoja entisistä vaatteista ja ompeluksista. Tuossa liehuu lapsuuden pussilakana, tuossa ensikodin verhot, lapsen kesäpaita, miehen pellavapaita ja monet monet omat vaatteet vuosien varrelta.

Hauskaa vappua! T. Liisa

5 Comments

  1. Hei. tämähän oli taas mukava vihje. Innostuin heti ilahduttamaan lapsenlapsia leikkimökin koristamisella kestoviireillä.

Kirjoita kommenttisi tähän!