Ompele kesäinen 1960-luvun hilkka

Puuvillaisia hilkkoja ommeltiin 1960-luvulla ihanista värikkäistä kankaista, joita oli alkanut saada kaupoista. Tämä käytännöllinen naisten asuste suojasi hiukset marjametsällä, mökillä sekä kesäisillä tori- ja kauppareissuilla. Myös äitini käytti itseompelemaansa hilkkaa, johon hän sai vinkin ehkä martoilta tai jostakin aikakauden lehdestä.

Saat tässä jutussa ohjeen ja tulostettavan PDF-kaavan, joiden avulla voit ommella kesäisen hilkan nykykäyttöön.

Hilkka muodostuu kahdesta kappaleesta: päällisestä ja huiviosasta. Kiinnitys on niskasta napilla. Muotoilu tekee hilkasta hyvin istuvan. Väljän muotonsa ansiosta sen alle asettuu isompikin kiharapilvi.

Vasemmalla äitini ompelema puuvillahilkka. Sen päällistä kiertää kapea vinonauha, ja huiviosassa on kankaan reunasta puretut hapsut. Uusi versio oikealla: ompelin päällisen kaksinkertaisesta kankaasta pussiin ja viimeistelin huiviosan reunat kapealla päärmeellä.

Tee 1960-luvun hilkka näin

Tässä ohje alkuperäiseen hilkkaan. Se on ommeltu PMK:n raidalliseksi kudotusta puuvillakankaasta.

Tarvikkeet

 • Noin 60 x 80 cm puuvillakangasta
 • Ompelulankaa
 • Nappi
 • 1,10 m vinonauhaa reunojen huolitteluun

Kaava

Lataa pdf-kaava-arkki ilmaiseksi alla olevasta linkistä tietokoneellesi. Tulosta arkki A3-paperille.

Onko ongelmia kaavan tulostamisessa? Voit myös tilata sen tulostettuna. Paperisen kaava-arkin hinta on 5 euroa + postikulut 2,30. Jos haluat tilata paperisen kaavan, laita viesti osoitteeseen liisa@kotikutoisesti.com. Kirjoita viestiin nimesi ja osoitteesi. Saat sähköpostitse ohjeet maksamiseen (MobilePay tai pankkisiirto). Lähetän kaavan sinulle kirjeenä.

Työvaiheet

 1. Leikkaa kappaleet kaavan mukaan ja lisää saumanvarat, ks. kuvat alla. Leikkaa huivikankaasta myös pienet tilkut napin ja napinläven alle.
Lisää päällisen yläreunaan saumanvaraksi 1 cm.
Lisää huiviosan kaavan kaikkiin reunoihin 1 cm saumanvarat. Huiviosan suoriin reunoihin tulee kankaasta puretut hapsut, joten aseta niihin kaavan suora langansuunta.

2. Valmista hapsureuna: ompele 1 cm:n päähän reunoista tiheä ja kapea siksak-ommel. Pura varovasti nuppineulalla vetäen, reunasta alkaen kankaan langat ompeleeseen saakka. Leikkaa hapsut tasaiseksi.

3. Taita vinonauha keskeltä kaksinkertaiseksi ja höyrytä kevyesti venyttäen kaarevaksi päällisen reunoja myötäillen. Neulaa tai ompele kangastilkut paikoilleen päätyihin nurjalle. Neulaa vinonauha nurjalle ja ompele. Tee saumanvaroihin kaareviin kohtiin aukileikkauksia ja päädyissä lovileikkauksia. Kavenna saumanvaroja.

4. Taita nauha oikealle puolelle, höyrytä ja kiinnitä se lopuksi suoralla ompeleella paikalleen nauhan reunasta.

5. Ompele yhteen päällinen ja huiviosa. Huolittele saumanvarat. Höyrytä sauma ja kiinnitä varat tikkauksella päälliosan puolelle.

6. Ompele nappi ja napinläpi. Silitä valmis hilkka.

… tai ompele hilkka, jonka päällinen on kaksinkertaista kangasta

Jos ompelet päällisen kaksinkertaisesta kankaasta, reunaa kiertävä vinonauha jää pois. Valitse ohut puuvillakangas, ettei päällisestä tule jäykkää. Napin ja napinläven alle kiinnitetään palat silitettävää tukikangasta, jota tarvitset noin 5 x 10 cm.

Huom! Varaa kappaleita leikatessasi 1 cm saumanvarat jokaiseen reunaan.

 1. Silitä tukikankaat päällisen kulmiin.
 2. Ompele yhteen päällisen kappaleet, silitä saumanvarat auki ja kavenna saumanvaroja etenkin kapeissa päissä. Tee saumanvaroihin auki- ja lovileikkauksia. Käännä työ ja silitä. Ompele tikkaus 0,7 mm päähän reunasta.
 3. Ompele huiviosan reunoihin kapeat päärmeet.
 4. Yhdistä päällinen ja huiviosa. Huolittele saumanvarat. Höyrytä sauma ja kiinnitä varat tikkauksella päälliosan puolelle.
 5. Ompele nappi ja napinläpi.
Päällisen ja huiviosan yhdistäminen.
Hilkka suljetaan takaa napilla. Päät ylettyvät leuan alle, joten voit kiinnittää sen myös perinteisen huivin tapaan.

Hilkka valmistuu helposti vaikka viikonloppukäsityönä. Iloisiin ompelemisiin!

#retrohilkka

2 Comments

 1. Kiva ohje, napin sijasta kiinnitykseen kävisi varmaan myös tarranauha.

  1. Kiitos palautteesta ja hyvästä vinkistä. Totta, tarranauha olisi varmasti näppärä ja toimisi hyvin tässä. Samalla päänympärysmittaan tulisi säätövaraa.

Kirjoita kommenttisi tähän!