Maalaa itse nahkakengät

Saimme kutsun häihin. Pukukoodina oli jotain vanhaa, jotain lainattua. Valitsin asuksi pitkän, tummanharmaan pellavamekon ja harmaasta kellanvihreään liukuvärjätyn ohuen silkkihuivin.

Vain kengät olivat enää kysymysmerkki. Halusin niiden toistavan huivin vihreää väriä. Kaapissani oli pari kertaa käytetyt slingbackit, joiden väri oli ankeahko helmenharmaa. Mitä jos kokeilisin maalata ne?

Kenkien muoto on kivasti vanhahtava. Ehkä uusi raikkaampi väri toisi muodon paremmin esille?

Olin edellisen kerran maalannut kenkiä 1960-luvulla, paremmin ja huonommin tuloksin. Ehkä nykyisin on parempia maaleja, ajattelin ja päätin kokeilla.

Löysin nahkamaalin, jonka sävy näytti nettikuvan perusteella olevan se mitä hain. Maali on Tinte Dye Plus ja sen väri pastellinvihreä 448. Tilasin maalin Kalasataman Suutarimestarilta.

Luin pakkauksen ohjeet tarkasti ja katsoin pari videota kenkien maalaamisesta. Maalasin kenkäni, kuvasin työvaiheet ja tein omat ohjeet.

Mitä tarvitset?

Maalipakkauksessa on puhdistusaine, nahkamaali, pensseli ja vaahtomuovisieni. Lisäksi tarvitset mikrokuituliinan, suojakäsineet, maalarinteippiä ja pumpulitikun. Suojaa työpöytä hyvin.

Maalaa kengät näin:

  1. Puhdista kengät (video 2.03 min)
  2. Suojaa maalarinteipillä ne osat, joihin et halua maalia (video 0.30 min)
  3. Maalaa kengän reunat ja pienet alueet pensselillä ja kengät kahteen kertaan (video 2.16 min)
  4. Poista teipit ja tarkista työ (video 1.34 min)
  5. Viimeistele (video 3.22 min)

Puhdista kengät pakkauksen mukana tulevalla puhdistusaineella.

Suojaa ja rajaa maalarinteipillä ne osat, joihin et halua maalia.

Ota sieneen pieni määrä maalia pensselillä. Tuputa tasaisesti, kunnolla sientä painaen. Huolehdi, että uratkin saavat maalia. Maalaa isot pinnat yhdellä kertaa. Jos maali on kuivahtanut, älä palaa korjailemaan kuivalla sienellä, se irrottaa maalin. Voit paikkailla pensselillä tai pumpulipuikolla, jossa on tippa maalia.

Anna kuivua rauhassa. Useat ohuet maalikerrokset ehkäisevät halkeiluja ja antavat parhaan lopputuloksen. Maalaa siis kengät vähintään kahteen kertaan.

Kun kengät ovat valmiit ja saaneet rauhassa kuivua, irrota maalarinteipit.

Käy lopuksi kengät läpi joka puolelta ja varmista, ettei maalia ole jäänyt suoja-alueille. Rapsuta maalitahrat pois. Korjaa pikku virheet maaliin kastetulla pumpulipuikolla.

Kenkien väri sopii asuun tarpeeksi hyvin. Oli onni, että sattui löytymään näinkin lähelle oikea sävy.

Jos tykkäsit, jaa tämä myös kavereille!

Kirjoita kommenttisi tähän!