Kevätneuleiden laatulangat ovat yllättävän edullisia – 4 esimerkkiä

Innostutko uusia ohjeita selaillessasi tai mallineuleita nähdessäsi miettimään, mitä neuloisit seuraavaksi? Joskus tulee ehkä myös laskeskeltua, kannattaako maksaa puseron tekemisen vaiva, kun kaupasta saisi samantapaisen lankojen hinnalla, tai jopa puolta halvemmalla. Mutta silti:

Omaa työtä ei lasketa rahassa, ja tekemisen ilo tulee kaupan päälle.

Vaikka mietin ja punnitsen eri vaihtoehtoja, yhä useammin päädyn tekemään neulepuseroni itse. Raha ei aina ratkaise. Luotan siihen, että huolella ja kauniisti käsin tehty erottuu kyllä edukseen. Vaivannäkö on sen arvoinen.

Tein lankakustannusten hintavertailun

Jotta ei mentäisi pelkällä mutu-tuntumalla, päätin ottaa selvää, mitä uusimpien kevätneuleiden itse tekeminen oikeasti maksaa. Valitsin vertailuun neljä uutta keväistä neulepuseron mallia. Vaikka neuleohjeita on tarjolla paljon, ei ollut ihan helppo löytää klassisia, yksinkertaisia vaihtoehtoja.

Halusin mukaan laadukkaita ja hienostuneita materiaaleja, joiden tarjonta onkin ihanan ja pyörryttävän runsasta myös näin keväällä. Mukana ovat seuraavat lankavalmistajat: Novita, Katia, Rowan ja Gedifra.

Langan menekki on M-kokoisiin neuleisiin. Poimin lankojen hinnat eri jälleenmyyjän hinnastoista. Ilmoitan kerien hintahaarukan, mutta koska erot ovat melko pieniä, kokonaiskustannukset ovat selvyyden vuoksi pyöristettyjä keskiarvoja. Hinnat ovat toukokuulta 2020.

1. Rakel

Rakel-neulepusero on tehty Novita Siro -langasta. Se on laskeutuva ja himmeäkiiltoinen, Nalle-langan vahvuinen kesälanka. Kauniiden hihojen virkattujen pitsien lankana on Novita Cotton Crochet -puuvilla.

Ohje
Novita Kesä 2020
Langat
Novita Siro (53 % puuvilla, 33 % viskoosi ja 14 % pellava). Kerä 100 g/260 m. Hinta 3,90 – 4,95 €/kerä
Novita Cotton Crochet (100 % puuvilla). Kerä 50 g/330 m. Hinta 2,60 – 2,95 €/kerä.
Langanmenekki
Siro 5 kerää (450 g), Cotton Chochet yksi kerä.
Lankakustannukset
noin 24 €

2. Palmikoita, pallukoita, pitsiä ja helmineuletta

Rowanin Cotton Cashmere on ylellinen ja pehmeä neulelanka, jossa hienoon puuvillaan on sekoitettu kashmirvillaa. Tämä neulepusero on kuvioitu kokonaan palmikoilla ja erilaisilla pintaneuleilla, joten langanmenekki on tavallista suurempi.

Ohje
Rowan/Suuri Käsityö 4/2020
Lanka
Rowan Cotton Cashmere (85 % puuvilla, 15 % kashmir). Kerä 50 g/125 m. Hinta 9,20 €/kerä
Langanmenekki
15 kerää, 750 g
Lankakustannukset
138 €

3. San Francisco

Hihaton pusero, jossa on myös lankana puuvilla-kashmir. Katia Cotton Cashmere on silkkisen pehmeä lanka, joka sopii neulontaan ja virkkaukseen. Puserossa on yhdistetty kahta erilaista pintaneuletta, mikä tekee neuleeseen struktuuria mutta kasvattaa langamenekkiä sileään neuleeseen verrattuna.

Ohje
Katia.com
Lanka
Katia Cotton Cashmere (90 % puuvilla, 10 % kashmir). Kerä 50 g/155 m. Hinta 5,90 – 7,40 €/kerä
Langanmenekki
6 kerää, 300 g
Lankakustannukset
noin 40 €

4. Pitsinen henkäys

Gedifran Soffio on höyhenenkevyt sekoitus alpakkaa, silkkiä ja villaa. Pieni pörröisyys lisää rakennetta ja tekee lopputuloksesta pehmeän ja untuvaisen.

Ohje
Noonknit/Outi Markkanen
Lanka
Gedifra Soffio (37% merinovilla, 37% alpakka, 26% silkki). Kerä 25 g/187 m. Hinta 6,20 – 6,90 €/kerä
Langanmenekki
5 kerää, 120 g
Lankakustannukset
34 €

Mitä mieltä sinä olet näistä esimerkeistä?

En valinnut vertailuuni kaikkein edullisimpia lankavaihtoehtoja. Jos seuraat tarjouksia, voit säästää lankojen hinnoista jopa neljänneksen.

Vaikka pyrin suosimaan laatulankoja, jokainen neuloja toki päättää itse, mistä neuleensa tekee. Lankojen hinta saattaa ensin tuntua liian kalliilta omaan kukkaroon, mutta laadukas lanka maksaa itsensä takaisin. Hyvä lanka kestää käytössä pidempään hyvänä. Käyttömukavuuskin kannattaa huomioida hintoja vertaillessa.

En ottanut tässä kantaa yhteen tärkeään, myös laatuun liittyvään asiaan. Miten on esimerkkilankojen ekologisuuden laita? Ovatko tuotantoeläinten elinolosuhteet kunnolliset? Huomioiko lankavalmistaja yritystoiminnassaan vastuullisuuden periaatteet?

Se on sitten aikanaan toisen postauksen aihe.

Kirjoita kommenttisi tähän!