Yöpaita vanhasta pellavapussilakanasta

Noin 20 vuotta käytössä olleet rakkaat Marimekon Melooni-pellavapussilakanat tulivat tänä kesänä tiensä päähän. Olin jo edellisvuonna lyhentänyt rikki hiipuneet lakanan yläpäät ja vaihtanut ne jalkopäähän. Sitä edellisenä poistin melkein seitinohuiksi kuluneet tyynyliinat siivousliinoiksi.

Facebookin ompeluryhmissä näkee nyt paljon vanhoista pussilakanoista tehtyjä mekkoja. Ihania, kukikkaita ja runsaasti poimutettuja. Kankaan määrästä ei tarvitse tinkiä, sillä onhan sitä käytettävissä parhaimmillaan nelisen metriä.

Minäkin mietin ensin tekeväni mekon. Aloin kuitenkin vierastaa ajatusta pukeutua kirkkaassa päivänvalossa lakanaan, joka oli ollut omassa ahkerassa yökäytössä. Siksi yöpaita. Olin edellisenä kesänä ommellut hihattoman yöpaidan valkoisesta, ohuesta pellavakankaasta, ja se oli ollut kovasti mieleinen. Sellaisia voisi olla toinenkin. Katso täältä, millainen siitä tuli.

Tein yöpaidasta täyspitkän.
Helmakäänteen leveys on 6 cm, joka antaa tukea ohuelle kankaalle.

Tein näin

Kaavan kuosittelusta

Koska pellavakangas ei jousta, kaavan täytyy olla väljä. Muuten yöpaita ei tunnu mukavalta. Siksi tein tästäkin hihattoman.

Kuosittelin yöpaidan omasta peruskaavastani. Suurensin pääntietä ja kädenteitä. Siirsin olka- ja rintalaskoksen helman leveyteen. Käytin helmaan kaiken leveyden mitä sain kankaasta irti.

Kankaan vahvimmat osat ovat yöpaidan yläosassa, johon kohdistuu suurin rasitus yöllä sängyssä pyöriessä. Ohuet kohdat käytin yöpaidan helmaan ja pääntien ja hihansuun kaitaleisiin, ohuimmat jätin käyttämättä.

Valmiin yöpaidan mitat (koko M)

 • olkasauman pituus 6 cm
 • ympärys rinnan kohdalla 102 cm
 • paidan pituus niskasta helmaan 130 cm
 • helman leveys 150 cm

Tarvikkeet

 • yksi pussilakana
 • valkoista ompelulankaa saumoihin
 • farkunsinistä ompelulankaa pääntien ja kädentien kaitaleiden kiinnittämiseen

Ompelun työvaiheet

 1. Olkasaumat
 2. Pääntien kaitaleen kiinnitys
 3. Sivusaumat
 4. Kädenteiden kaitaleiden kiinnitys
 5. Helmapäärme

Ompelin olka- ja sivusaumat pussi- eli edestakaissaumoina. Näin niistä tulee siistit ja kestävät.

Leikkasin kädenteiden ja pääntien kaitaleet yöpaidan kankaan tummansinisistä kohdista täysvinoon 4 cm:n levyisinä. Miksi tummansinisistä? Luonnostani olisin valinnut väriksi vaalean siniharmaan (valkoinen oli liian kirkas, kokeilin) mutta halusin testata ohjetta joka osui silmiin Facebookin Ompeluelämää-ryhmässä:

Jos kuosi on tumma, valitaan resoriksi vaalein väri, jota on vähiten. Jos kuosi on vaalea, valitaan resoriksi tummin väri, jota on vähiten.

Olkasaumojen jälkeen kiinnitin pääntien kaitaleen. Silloin sen muotoa ja pituutta on helpointa arvioida ja tasona olevaa pääntietä kätevä silittää. Mittasin kaitaleet 10 % pienemmiksi kuin pääntie ja kädentiet. Esim. pääntien pituus 64 cm x 0,9 = kaitaleen valmis pituus 58 cm.

En ole vielä nukkunut tässä yöpaidassa, mutta siitä taisi tulla onnistunut. Mies nimittäin yllätti kysymällä, voisinko ommella toisesta pussilakanasta hänelle pyjaman housut. Mikä ettei!

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!

#yöpaitalakanasta

5 Comments

 1. Todella kaunis! Ihonväriset alusvaatteet, niin ei näy rajat läpi.

 2. Todella kaunis! Ihonväriset alusvaatteet, niin ei näy vaatteiden rajat läpi.

  1. 😊 Kiitos! Alusasu auttaisi asiaa ja mielenkiintoista että tämä näyttää sinustakin mekolta. Ehkä ongelma on vain omassa päässä, kun tosiaan olen nukkunut siinä lakanassa vuosikaudet. Sininenkään ei ole paras mahdollinen väri minulle kasvoja vasten. Juhlavalta yöpaita näyttää nuken päällä kyllä. Laskeutuu kauniisti ja kuvio on tyylikäs.

 3. Kiitos Leila palautteesta 😊 Jos kangas olisi paksumpaa, mikä ettei. Pelkään että tästä paistaa kaikki läpi…🤭

 4. Onpa kaunis yöpaita! Kyllä tuota voisi kesähelteellä ihan mekkonakin käyttää. Lierihattu päähän ja sandaalit jalkaan ja baanalle – ihan täydellinen kokonaisuus!

Kirjoita kommenttisi tähän!