Yksiväriset ja kirjoneulekuvioiset Léttlopi-säärystimet + ohje

Léttlopia jäi yli Hnetur-paidasta, joten neuloin sen kaveriksi säärystimet. Niitä olin jo ehtinyt kaivata pakkaspäivinä ulkoillessa, kun paidalla tarkenee mutta sääret tahtovat palella.

Säärystimeni ovat yksiväriset kuviollisen paidan vastapainoksi. Langan väri on keskiharmaa, joka on islantilaispaidassani kakkosväri.

Yksiväriset on helppo ja nopea neuloa. Koko ajan sileää, vain nilkassa ja yläreunassa on 2 x 1-resori ja rullareunat.

Naisten säärystimet Léttlopi-langasta

Tarvikkeet

2 kerää Léttlopia tai vastaavaa villa- tai alpakkalankaa (esim. Drops Karisma, Novita Seitsemän veljestä, Sandnes Garn Perfect, Borgo de Pazzi New Cedro)
sukkapuikot n:o 4 (sileä neule) ja 3,5 (joustin ja rullareuna).

Ohje

Neuletiheys on 16 s ja 23 krs = 10 cm

  1. Luo 51 silmukkaa puikoilla 3,5. Sulje työ renkaaksi.
  2. Neulo 3 krs sileää
  3. Neulo 2 oikein, 1 nurin -joustinta 9 krs. Neulo oikeat s:t takareunastaan.
  4. Vaihda puikot n:o 4 ja neulo sileää 1 krs. Lisää seuraavalla krs:lla tasaisesti 4 silmukkaa = työssä on 55 s Neulo sileää 59 krs.
  5. Neulo 1 krs sileää ja lisää tasaisesti 5 s = työssä on 60 s. Tämä varmistaa, että säärystimen yläreunan joustin ei kavenna työtä.
  6. Vaihda puikot 3,5 ja neulo 2 oikein, 1 nurin -joustinta 9 krs. Neulo oikeat s:t takareunastaan. Neulo 3 krs sileää ja päättele työ. Silmukoita ei tarvi päätellä mitenkään erikoisen löyhästi.
  7. Päättele langanpäät ja höyrytä/kastele säärystimet.

Naisten kirjoneulesäärystimet Léttlopi-langasta

Suunnittelin myös kuviollisen version, jos haluat neuloa säärystimet mieluummin kirjoneuleena. Kuviomallit on muokattu vanhoista suomalaista lapaskuvioista.

Valitse oma väriyhdistelmäsi ja käytä kerroksella 2 – 3 väriä. Hyvä kohde käyttää pois jämälangat! Koska mallikerta on vain 5 silmukkaa, lankajuoksut ovat automaattisesti sopivan lyhyet eikä niitä tarvitse sitoa. Säärystimissä tämä on hyvä ominaisuus käytön kannalta.

Työssä on nilkan resorin ja lisäysten jälkeen 55 silmukkaa. Kuvion mallikerran pitää siksi olla jaollinen viidellä (5) silmukalla.

Säärystimen kirjoneulekuvio. Mallikerta 5 s ja kuviollisen osan silmukkamäärä 55 s.

Voit käyttää islantilaispaitojen kuvioita, mutta ihan sellaisenaan ne tuskin soveltuvat juuri tähän silmukkamäärään. Kuvioiden mallikerrat kun ovat – voi sanoa AINA – parillisia. 10 silmukan mallikerrat eivät myöskään käy tähän, koska silmukoita on 55.

Jos haluat helpottaa kuvioiden sovittamista, luo työhön 60 silmukkaa ja neulo ilman lisäyksiä. Silloin saat isommat säärystimet ja samalla pelivaraa kuvioiden suhteen. 60 silmukan kanssa täsmäävät mallikerrat, joissa on 3, 4, 6, 10 tai 12 silmukkaa. 15 kävisi myös, jos sellaisen löydät.

Voit myös itse muokata paitojen kirjoneulekuvioita tähän sopivaksi. Strömsö-neulepaidan kuvion kanssa voi olla niin ja näin, koska siinä kuviot ovat järjestään suuria. Niistä voit kuitenkin poimia osasia ja muokata viidellä jaollisiksi.

Kauniita ja pirteitä talviulkoilupäiviä kaikille, islantilaisneuleilla tai ilman!

1 Comment

Kirjoita kommenttisi tähän!