Tunnistatko tilanteen: Ensimmäisen sukan neulominen sujuu kuin rasvattu, mutta toinen jää tekemättä. Tai yksi hiha valmistuu nopeasti, kun taas toinen ei edisty millään.
Tätä sanotaan yhden (tai toisen) sukan oireyhtymäksi; First Sock Syndrome FSS tai Second Sock Syndrome SSS.
Mikä avuksi, etteivät sukat jäisi parittomiksi?
Toisen sukan aloittamisen vaikeus
Uuden työn aloittaminen on kutkuttavaa, ja se kiihdyttää mielihyvähormonien erittymistä. Näinhän uudet elämykset tekevät. Ensimmäisen sukan jälkeen euforia on koettu, jolloin sinnikkyyttä toisen sukan aloittamiseen voi olla vaikea löytää. Saman toisto on jo ajatuksenakin rasittava. Tietää jo, mitä on tulossa.
Ja vielä pitäisi aloittaa toinen prikulleen samanlainen hiha, sukka, lapanen tai sormikas!
Mitä jos onkin niin, että sukille tai neulepaidalle ei alunperinkään ollut tarvetta? Silloin ei ole niin väliä, valmistuuko työ. Jos oikeasti tarvitset sukat, tuota, nehän valmistuvat…
Tunnistan tässä myös itseni.
… mutta asian voi nähdä toisinkin
Joillekin neulojille taas toisen sukan aloittaminen on palkitsevaa. Mikä sen helpompaa kuin jatkaa siitä mihin jäi. Ohje on tuttu, virheet on jo koettu ja oppirahat maksettu – nyt vain neulomaan entistä vapautuneemmin!

Pariton sukka on surullinen sukka
Aloitin pari vuotta sitten neuloa Novitan Sukkaboksin Mökkitiet-sukkia. Motivaation puuteko se oli vai mikä, ettei toista sukkaa syntynyt. Iso syy on ainakin se, että sukkaan tuli virheitä. (Järkevintä olisi tietysti purkaa sukka ja aloittaa alusta.)

Vaikka sukkani vielä odottaa pariaan, aion vielä neuloa sen. Tuntuu tuhlaukselta jättää työ kesken. Muuten siinä menee hukkaan sekä villalanka että yhteen sukkaan käytetyt työtunnit.
Nostalgikkona haikailen välillä aikoja, jolloin käsitöitä tehtiin vain tarpeeseen. Ei puhettakaan, että neuletyö olisi jäänyt kesken. Äitini (s. 1927 Laitila) muisteli yhdessä haastattelussa lapsuutensa käsitöitä:
Ei sitä silleen funtsittu, et nyt siitä tulee hienoa ja nättiä, tai miksei sitäkin, mut kyl se enemmin oli käytännön sanelema juttu. Sitä vaan tehtiin.
Mikä avuksi?
Tässä kootut vinkit, joista saattaa olla apua sen toisenkin sukan tai hihan neulomisessa.
1. Aloita toinen heti kun ensimmäinen on valmistunut
Tämä on minusta paras vinkki. Kun ensimmäinen sukka on valmis, komennan itseni luomaan heti ja siltä istumalta toisen sukan silmukat, ja neulomaan vähintään pari kerrosta. En ala päätellä edes ensimmäisen langanpäitä, vaan keskityn siihen että saan toisen sukan aloitettua.
2. Älä piilota valmista sukkaa, lankoja ja ohjetta kaapin pohjalle
Kun ensimmäinen sukka valmistuu, jätä ohje sukan ja lankojen kanssa samaan paikkaan ja jos mahdollista, näkyville. Jos ohje on vain paperilla ja se hukkuu, silloin toinen sukka jää melko varmasti tekemättä.
3. Neulo sukkia vuorotellen
Voit neuloa kahta sukkaa vuorotellen tai samaan aikaan. Silloin käsialakin pysyy samana molemmissa.
Jos sinulla on kahdet samannumeroiset sukkapuikot, neulo sukat niillä vuorotellen. Looppaamalla taas neulotaan kahta sukkaa yhtaikaa pitkällä pyöröpuikolla.

Magic loop -tekniikka: https://novita.com/blogs/knitting-school/kahdet-sukat-kerralla-magic-loop-tekniikalla
Voit myös neuloa esim. sukan varren kantapäähän saakka, sitten molemmat kantapäät, kiilakavennukset jne. vuorotellen kumpaankin sukkaan.
Yhteisneulonnoissa, joissa sukan ohjeesta paljastuu pätkä kerrallaan, tämä kahden sukan samanaikainen neulominen auttaa paljon.
4. Kokeile aloittaa sukka kärjestä
Tämä vinkki mainitaan usein avuksi heille, joille toisen sukan aloittaminen kangertelee. Etuna on ainakin se, että langan menekkiä voi kontrolloida, eikä lanka pääse niin helposti loppumaan kesken. Jos ensimmäisen sukan neuloo varresta kärkeen ja toisen aloittaakin kärjestä, ehkä se lisää mielenkiintoa tekemiseen?
Valitse sellainen kärkikavennustekniikka, jolla lopputulos näyttää samalta neulomissuunnasta riippumatta.

Kärjestä aloitettu sukka: https://www.ristiin-rastiin.fi/2011/10/karjesta-aloitettu-sukka-ohje.html
5. Ota luovuus käyttöön!

Sukkien ei tarvitse olla identtiset. Voit hyödyntää jämälankoja ja loihtia sukista kauniisti erilaiset. Valitse yksi pääväri, puolita kerä ja valitse sitten raita- tai kuviolangat, tai neulo kokonaan eri väreistä. Kuva: villapallo.blogspot.com.
6. Neulo sukat liukuvärjätystä langasta
Liukuvärjättyjen sukkalankojen valikoima on laaja. Liukuvärjäys muodostaa omia mielenkiintoisia, sattumanvaraisia kuvioitaan neuleeseen. Lopputulos selviää vasta kun sukka on valmis.
7. Neulo sukat, joissa kuviot ovat peilikuvana

Suurikuvioisissa polvisukissa on oma viehätyksensä ja etenkin, jos sukkien kuviointi on toisilleen peilikuva. Saat otettua kaikki taitosi käyttöön, eikä neulominen taatusti ole tylsää. Haastetta riittää kokeneillekin neulojille.
Kuvassa Niina Laitisen suunnittelemat kirjoneulesukat.
8. Neulo vain hyvillä mielin
Jos neulominen ei suju ja alkaa ärsyttää, lopeta ja laita työ sivuun. Väkisin vääntäminen vie innon. Jatka vasta sitten, kun siltä tuntuu.
Lisää sukka-aiheisia postauksiani
- Miksi villasukat menevät nykyään niin nopeasti rikki?
- Sukkia ja sukkaplokkeja
- Novitan Sukkaboksi by Niina Laitinen – neulojan kokemuksia sukkamatkasta
- Näistä unisukista tykkää Erkkikin
- Viikonloppukäsityö: neulo suloisen pehmeät unisukat
- Vegaanin ja villa-allergikon kotoilusukat
- Uutta mökin vierassukkakoriin: Minttu Wikbergin suunnittelemat Räsymattosukat
- Neulo miehen paksut sukat Punomon ohjeella
Näitä tulee ja menee itsellä. Lähtökohtaisesti neulon kyllä 90 % molemmat sukat ja lapaset putkeen. Mutta sitten kun tulee tilanne ettei toinen sukka/lapanen huvita niin armollisuus tässäkin itseä kohtaan. Välillä se tauko on hyvästä. Toki jos jokaisen sukan jälkeen on sama tilanne ettei huvita niin ehkä sitten kannattaa miettiä jotain pysyvämpää ratkaisua … 😀
👍🏼 Kannatan myös armollisuutta itseä kohtaan. Aina ei jaksa eikä huvita.
Mulla just kävi näin, et toisen sukan aloitus vaan pitkittyy… puikot ja langat pöydällä vaan odottaaaaa😂
Voiettä. Se on vaan niin hankalaa, kun pitäisi muistella miten monta silmukkaa on luotava, miten monta kerrosta neulottava reunusta jne. Tietämättä millaiset sukat sulla on kesken, toivotan tsemppiä!