Virkkaa suorakaiteen muotoinen matto

Kaupallinen yhteistyö Lappajärven Värjäämön kanssa

Lappajärven Värjäämöstä otettiin minuun yhteyttä, ja ehdotettiin yhteistyötä. Ensitöikseni suunnittelin ja tein sinivihreän virkatun maton Mini-Ella-ontelokuteesta ja vahvasta juutista. Voit itsekin virkata sen tässä olevan ohjeeni mukaan.

Kiinnostuin mahdollisuudesta tutustua yrityksen materiaaleihin ihan kädestä pitäen. Yritys oli tuttu, sillä olin aiemmin tilannut Lappajärveltä materiaalit virkattuihin pellavakoreihin. Niiden ohjekin oli samaiselta värjäämöltä.

Lappajärven Värjäämön kuteiden ja lankojen värikartat inspiroivat yhdistelemään lähekkäisiä sävyjä. Melkein kaikista materiaaleista löytyy nimittäin samat sävyt, ne kun on värjätty samoissa liemissä.

Matto on suorakaiteen muotoinen ja kevyesti raidoitettu. Raidat syntyvät Mini-Ellalla. Sen lisäksi työssä kulkee koko ajan vahva juuttilanka. Juutti elävöittää maton pintaa ja tuo siihen himmeää kiiltoa. Annoin matolle nimeksi Kevätpuro.

Matto virkataan kiinteillä silmukoilla paitsi reikärivit, jotka muodostuvat virkatuista pylväistä. Sinun ei tarvitse osata vaikeita virkkaustekniikoita, eikä seurata monimutkaista mallikuviota. Työ joutuu, kun virkkuukoukku 10-millinen ja työssä vain 62 silmukkaa.

Kevätpuro on tukeva ja sopii käytävän matoksi, eteiseen, keittiöön, terassille ja vaikka parvekkeelle. Meillä kotona tästä tuli juuri sopiva matto vessan lattialle.

Virkattu vessan matto lappajärven värjäämö
Maton värit elävät ympäristön ja valaistuksen mukaan.

Mini-Ellan ja vahvan juutin ominaisuudet

Mini-Ella

Mini-Ella on ontelokude, jonka materiaalina on 80 % kierrätyspuuvilla ja 20 % synteettinen kuitu. Ontelokude tehdään koneellisesti, joten se on koko ajan tasaista ilman paksuusvaihteluita. Ontelokude tehdään langasta kuteeksi Suomessa. Kuteet värjätään, valkaistaan ja pestään Lappajärven Värjäämöllä. Mini-Ella on valmiiksi kutistettu.

 • kuteen leveys noin 5 mm
 • kilossa kudetta on noin 497 metriä
 • kude myydään kilon vyyhdeissä
 • 30 eri värivaihtoehtoa

Vahva juutti

100 % juutti on kestävä luonnonmateriaali. Raakajuutti värjätään, valkaistaan tai pestään Lappajärven Värjäämöllä. Tämän jälkeen se rullataan noin puolen kilon rullille. Sitä myydään myös ohuempana versiona (tex 330×2), mutta tässä käytin vahvaa juuttia.

 • tex 280×8
 • kilossa lankaa on noin 450 metriä
 • lianhylkivyyskäsittely
 • 15 eri värivaihtoehtoa
Kevätpuro-matto Mini-Ellasta ja vahvasta juutista. Lappajärven värjäämö.

Kevätpuro-maton ohje

Koko: n. 80 x 130 cm

Ohje: Kotikutoisesti, Liisa Avelin

Lanka: 1 kg farkunsinistä (väri 7), 500 g petroolia (väri 9) Mini-Ella-ontelokudetta ja 1,3 kg petroolin väristä vahvaa juuttia.

Yleistä: Virkkaa kaikki silmukat edellisen kerroksen silmukoiden takareunaan. Päättele langanpäät jo virkatessa jättämällä ne kerroksen silmukoiden sisään. Värin vaihtuessa ota kerroksen viimeistä s:aa virkatessasi uusi väri, kun koukulla on kaksi lenkkiä ja vedä uusi väri niiden läpi.

Virkkauskoukku: 10 mm tai käsialan mukaan.

Tiheys: 8 s ja 6 krs = 10 cm.

Kevätpuro-maton mallipiirros.
Maton mallipiirros. Keskikohdat erottuvat punaisena katkoviivana. Matto on keskikohtiin nähden symmetrinen.

Työohje: Virkkaa aloitusketjuun 62 kjs. Aloita kerrokset virkkaamalla ensin 2 kjs. Aloita reikärivit virkkaamalla ensin 3 kjs.

1. – 6. krs: Virkkaa kiinteitä silmukoita juutilla ja farkunsinisellä: 2 kjs, 61 ks.

7. krs (reikärivi): Virkkaa krs:n alkuun 3 kjs, 7 p, **1 kjs, jätä 1 s väliin*, toista **-* 7 krt, jätä 1 s väliin, 16 p, **1 kjs, jätä 1 s väliin*, toista **-* 7 krt, jätä 1 s väliin, 8 p.

8. – 9. krs: 2 kjs, 61 ks.

10. – 11. krs: Vaihda petroolin värinen Mini-Ella juutin rinnalle. Virkkaa 2 kjs, 61 s.

12. krs: kuten 7. krs.

13. – 14. krs: kuten 10. – 11. krs.

15. krs: vaihda sininen Mini-Ella juutin rinnalle ja jatka mallipiirroksen mukaan. Maton keskikohtaan tulee reikäkerros, joka mallipiirroksen puolivälissä (katkoviiva). Jatka sen jälkeen peilikuvana maton toiseen päähän. Virkkaa lopuksi 1 krs löyhästi piilosilmukoilla.

Viimeistely: Virkkaa myös maton aloituspäähän kerros löyhästi piilosilmukoilla. Päättele kuteiden ja juuttilangan päät pujottelemalla ne tiiviisti silmukoiden sisään tai ompele kiinni tarvittaessa muutamalla pistolla, jotta ne eivät purkaudu pesussa. Höyrytä matto kevyesti.

Muita värivaihtoehtoja

Jos et halua sinivihreää mattoa, kokeile muita värivaihtoehtoja. Valitse Mini-Ellasta kaksi mieleistäsi, toisiaan lähellä olevaa sävyä. Ota vahvasta juutista väri, joka vastaa toista niistä.

Tässä kolme ehdotusta. Maton luonne muuttuu sävyjen mukana.

Kevätpuro-maton värivaihtoehtoja lappajärven värjäämö
Punainen matto vaikka mummonmökkiin, valkoinen skandinaaviseen sisustukseen, lime-keltainen luonnonvärejä rakastavaan kotiin…

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Lappajärven Värjäämö Oy:n koko värjäystoiminnalle Avainlipun. Avainlippu on merkki ammattitaidolla ja asiantuntemuksella tehdystä suomalaisesta työstä. Tulevissa postauksissa julkaisen lisää Lappajärven Värjäämölle suunnittelemani tuotteita ohjeineen.

5 Comments

 1. Makeen värinen matto. Oliko raskasta virkata niin isolla virkkuukoukulla? Itse olen tehnyt eri kokoisia koreja trikookuteesta 8-10 koukulla ja on ollut aika raskasta vetää silmukoita, kivaa kylläkin.

  1. Kiitos 💙 Oli se, etenkin lopussa kävi jo työstä. Palkitsi vaivan kun valmista kuitenkin tuli nopeasti.

Kirjoita kommenttisi tähän!