Virkattu ekologinen kesäkassi

virkattu-ekologinen-kesakassi

Tässä kesäkassi, johon yritin valita mahdollisimman ympäristöystävälliset materiaalit. Kassin ideointi lähti arvokkaasta pellavalangasta, joka on kehrätty käsin Miehikkälässä mahdollisesti jopa sata vuotta sitten.

Virkkasin kassin puuvilla- ja pellavalangoista kiinteillä silmukoilla. Pohja, yläreunan kaitale ja sangat ovat nahkapaperia.

Kassissa on kierrätetystä puuvillakankaasta ommeltu vuori, jossa vetoketjullinen sisätasku. Kassin yläreuna suljetaan napilla.

Tarvikkeet

Langat, virkkuukoukku

  • 50 g käsinkehrättyä pellavalankaa kaksinkertaisena ja 200 g Gedifran Arborea -lankaa. Arborea on kasviväreillä värjätty vegaaninen nauhalanka. Materiaali on 100-prosenttinen puuvilla (kerässä 50 g/140 m). Sitä myy ainakin Noonknit Kotkassa.
  • virkkuukoukko n:o 4,5

Lue lisää pellavakuidusta: Neulelankojen materiaalit ja kestävä kehitys

Nahkapaperi

  • nahkapaperia noin 50 cm x 50 cm kokoinen pala. Käytin tässä Sinellin vaaleanruskeaa paperia. Se valmistetaan selluloosasta (60 %) ja luonnon lateksista (40%). Nahkapaperi sopii nahan korvikkeeksi; siksi siitä käytetään myös nimitystä vegaaninahka. Nahkapaperin materiaali ei ole synteettistä, ja se voidaan kierrättää.

Vuori, vetoketju, nappi

  • ompelin vuorin vanhasta hameesta. Sisätaskun vetoketju on samasta hameesta. Luonnonvärinen kookosnappi löytyi laatikosta.

Ohje

  1. Leikkaa nahkapaperista 11 x 34 sentin kokoinen pala laukun pohjaksi. Pyöristä kulmat. Rei’itä nahkasaksilla reikärivi pohjakappaleen reunojen ympäri noin sentin välein toisistaan.
Kassin pohja valmistetaan nahkapaperista. Pohjan koko on 11 x 34 cm.

2. Aloita virkkaamalla reikäriviin kerros ketjusilmukoita. Tässä ohjevideo: https://youtu.be/boqRar1C-y8 (6 minuutin kohdalla virkkaus alkaa).

3. Virkkaa 1 krs kiinteitä silmukoita. Virkkaa toinen krs, jonka aikana lisäät jokaisessa kulmassa 3 silmukkaa. Työhön tulee lisää 12 silmukkaa. Nyt silmukoita on yhteensä 150.

4. Jatka virkkaamalla kiinteitä silmukoita, kunnes työn korkeus on 28 cm. Päättele langanpäät ja höyrytä työ kevyesti.

5. Leikkaa vuoria varten hieman laukun mittoja pienemmät palat kangasta. Vähennä laukun korkeudesta 4 cm (ks. kohta 7). Ompele pohja ja reunapalat yhteen, silitä.

6. Ompele vuoriin halutessasi sisätasku. Silitä.

7. Mittaa kassin yläreunan pituus ja leikkaa nahkapaperista 4 cm levyinen ja yläreunan mittainen (lisää 1 + 1 cm saumanvaroiksi) kaitale laukun yläreunan vahvikkeeksi. Ompele se renkaaksi.

8. Virkkaa kiinnityslenkki ja aseta se paikalleen kassin puoliväliin. Lenkin päät jäävät nahkapaperikaitaleen alle ja se kiinnittyy samalla kun ompelet kaitaleen vuorikankaan yläreunaan.

9. Kiinnitä vuori kassin yläreunaan ompelukoneella nahkapaperin puolelta.

10. Leikkaa nahkapaperista kaksi 4 cm x 40 cm kokoista palaa kassin sangoiksi. Ne taitetaan pituussuunnassa kaksinkertaisiksi ja tikataan ympäri.

11. Aseta sangat kassin yläreunaan niin, että niiden väliin jää 14 cm ja että alareunat ovat 4 cm kassin yläreunasta. Ompele sangat paikoilleen.

12. Ompele nappi 4 cm päähän kassin yläreunasta.

13. Höyrytä kassi kevyesti.

Huomio nahkapaperia ommellessasi, että…

Nahkapaperi on kestävä ja sitkeä materiaali. Paperin taipuisuus olisi parantunut, jos olisin kostuttanut sitä lämpimällä vedellä. Nyt kartonkimaista nahkapaperia oli hankala asetella ompelukoneelle.

Nahkapaperin ompeleminen koneella on tarkkaa puuhaa. Virheitä ei saisi tulla, sillä jokainen vikatikki jää näkymään reikänä.

Jos teet ompeleen alussa ja lopussa edestakaisompeleet, yritä huolehtia että ne osuisivat edellisten tikkien kanssa samoihin reikiin. Paperi ei kestä monia lähekkäisiä neulanreikiä.

Nuppineulat eivät mene sitkeän nahkapaperin läpi. Kokeilin niiden tilalla pyykkipoikia ja isoja klemmareita (huonolla menestyksellä). Paras konsti oli yrittää lujalla otteella pitää ommeltavaa kohtaa paikallaan.

Pesin valmiin laukun käsin saadakseni tietoa materiaalin pesunkestävyydestä. Nahkapaperista tuli mukavan rustiikkinen. Ohjeessa on neuvottu pesulämpötilaksi max. 40°C, jolloin paperi kutistuu n. 5%. Nahkapaperi kestää myös silitystä.

Tässäkin käytin nahkapaperia: Mitä mökille tuliaisiksi?

6 Comments

  1. Moi! Yritin linkistä päästä nahkapaperin virkkausvideoon katsomaan ohjetta mutta linkki menee pinterestiin, ja sivulla mikä avautui videota ei ollut. Osaatko neuvoa tarkemman linkin? Niin kiva kassi että pitää kesäksi alkaa väsäämään 🙂

    1. Hei, kiitos viestistä. Linkki olikin vanhentunut. Hyvä että kerroit. Nyt vaihdoin siihen toisen vastaavan videon. Idea on, että kassin pohjan reikäriviin virkataan kerros ketjusilmukoita, joista pääsee sitten kätevästi jatkamaan reunojen virkkausta. Onnea kassiprojektiin!

Kirjoita kommenttisi tähän!