Viikonloppukäsityö: virkkaa pyöreä matto ontelokuteesta

Kaipaatko viikonloppukäsityötä, sellaista joka on helppo ja nopea vaikka viikonlopun aikana tehtäväksi? Tässä ehdotus.

Virkkaustyö on helppo ottaa mukaan mökille tai kotiterassillekin. Tämä helppo ympyränmuotoinen matto sopii myös telkkarin ääressä virkattavaksi.

Pyöreää on tosi kiva tehdä. Se on minusta jopa helpompaa kuin suorakaiteen tai neliön virkkaaminen, kuusikulmiosta puhumattakaan.

Mattoni sai nimekseen Spiraali. Kuten tarkkasilmäiset ja kokeneet tekijät kuvasta huomaavat, en virkannut mattoa oikeaoppisesti spiraaliksi. Kerrokset eivät jatku värinvaihtokohdassa spraalimaisesti.

Valitsin kerroksittain suurenevan ympyrän, jossa kerrokset suljetaan piilosilmukalla ja seuraavalle kerrokselle noustaan ketjusilmukoilla. Spiraalina suureneva ympyrä taas aloitetaan vähitellen suurenevin silmukoin. Ensin piilosilmukka, sitten kiinteä silmukka, pylväs jne. ja lopetus vähitellen madaltuvilla silmukoilla.

Spiraali-maton ohje

Matto syntyi kahdesta eri sinisestä Ella-ontelokuteesta. Spiraali on läheistä sukua Mini-Ellasta ja juuttilangasta virkkaamalleni suorakaiteen muotoiselle Kevätpuro-matolle, jonka ohjeen löydät täältä. Molempien materiaalit ovat Lappajärven Värjäämöltä.

Maton halkaisija on 88 cm. Virkkasin niin kauan kuin kilo pääväriä riitti. Toista väriä tarvittiin 700 g.

Lanka: 1 kg farkunsinistä (väri 7) ja 700 g petroolia (väri 9) Ella-ontelokudetta (80 % kierrätyspuuvilla, 20 % synteettinen kuitu)

Virkkauskoukku: 10 mm tai käsialan mukaan.

Tiheys: 7 s ja 6,5 krs = 10 cm.

Työohje: Matto aloitetaan keskeltä ja virkataan kiinteillä silmukoilla (ks). Virkkaa kiinteät silmukat edellisen kerroksen silmukoiden takareunaan. Väri vaihtuu keskiympyrää ja ulkoreunaa lukuun ottamatta joka krs. 

Viimeistä ks:aa virkatessasi ota uusi väri, kun koukulla on kaksi kudetta ja vedä uusi väri niiden läpi. Älä katkaise kudetta kerrosten rajalla, vaan kierrä vanha ja uusi väri keskenään nurjalla (kuva).

Tällainen punos syntyy nurjalle värinvaihtokohtaan.

Aloitus: Virkkaa sinisellä 5 ketjusilmukkaa (kjs) aloitusketjuksi, tee renkaaksi piilosilmukalla.

1. krs: virkkaa aloituslenkkiin 10 ks.

2. krs: lisää 1 ks joka ks:aan = 20 ks.

3. krs: jatka petroolilla, lisää 1 ks joka toiseen ks:aan = 30 ks. 

4. krs jne: jatka lisäyksiä tasaisin välein. Perusperiaate lisäyksissä on, että jokaisella kerroksella lisätään tasaisin välein yhtä monta silmukkaa kuin on ollut aloituskerroksella. Tässä se tarkoittaa suunnilleen kymmentä lisättyä silmukkaa joka krs.

Tarkkaile kuitenkin lisäysten sopivuutta, että ympyrä pysyy tasona. Jos se liekottaa, vähennä lisäyksiä. Jos matto vetäytyy kupiksi, tee lisäyksiä enemmän. Tee lisäykset lomittain, etteivät ne osu peräkkäisillä kerroksilla samoihin kohtiin. Lisäyskerrosten väliin voit loppuvaiheessa virkata lisäyksettömiä kerroksia.

Maton ulkoreuna, 25. – 27. krs: vaihda sininen kude ja virkkaa 3 krs kiinteillä silmukoilla. Lisää 1 ks. joka 10. ks:n välein. Viimeisellä kerroksella on 185 ks, eikä siihen tehdä enää lisäyksiä.

Viimeistely: Päättele kuteiden päät pujottelemalla ne tiiviisti silmukoiden sisään tai ompele kiinni tarvittaessa muutamalla pistolla, jotta ne eivät purkaudu pesussa. Höyrytä matto kevyesti.

Helppohoitoinen ontelokuteesta virkattu matto sopii hyvin terassille tai kesäkotiin. Ella-ontelokude on jo valmiiksi kutistettu.

Haluatko täsmällisen ja takuuvarman silmukoiden lisäysohjeen?

Tasaisen ympyrän virkkaaminen on puhdasta matematiikkaa eli siihen on olemassa myös helppo ja ymmärrettävä kaava. Ota siis matematiikan ja geometrian opit käyttöön lisäyksien laskemisessa. Ympyränä virkattu matto kasvaa kerroksittain kehinä keskeltä ulospäin. Lainasin Pirjo Sinervon ohjeen Punomon sivuilta.

Oletetaan että kerroksen korkeus on 1 cm. Silloin työn kehä, 2 π r, on ensimmäisen kerroksen valmistuttua

2 x 3,14 x 1 cm = 6,28 cm

ja työn kehä 2 π r on toisen kerroksen valmistuttua

2 x 3,14 x 2 cm = 12,56 cm

Työn kehä kasvaa siis 6,28 cm jokaisella kerroksella, jos kerroksen korkeus on 1 cm. Nyt voit mitata työstäsi tai kokeilutilkustasi, montako silmukkaa tuo 6,3 cm (6,28 pyöristettynä) vastaa.

4 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän!