Taidokas kansankäsityön tuote, Kymijoen varrella käytetty verkkopitsi on ajankohtainen juuri nyt. Verkkopitsiperinteen elvyttäjä, kotiteollisuusopettaja Ella Mussalo täytti 95 vuotta 28.8.2020. Lämpimät onnittelut Ellalle!
Verkkopitsin valmistus kukoisti etenkin Kymissä ja oli elinvoimainen 1800-luvun puoliväliin saakka. Kun naisten päähineen tanun käyttö loppui, hävisi myös verkkopitsin valmistustaito.
Miten oppisin tekemään verkkopitsiä? Tätä kysytään aika ajoin. Kansallispukupiireissä osaajia on, mutta kursseja on järjestetty hyvin harvakseltaan. Ohje on kuitenkin olemassa, ja julkaistu 1986 ilmestyneessä kirjassa Mussalo Ella, Avelin Liisa: Kymijokilaakson verkkopitsit. Teosta löytyy vielä divareista, ja tietysti kirjastoista.
Verkkopitsin perusohje
Pitsi valmistuu kahdessa vaiheessa. Ensin kudotaan pohjaverkko. Sen jälkeen siihen pujotellaan kuvioita neulalla ja langalla. Tässä perusohje, jolla pääset alkuun.
Tarvikkeet
- verkkoneula (filét-neula)
- lasta, esim- sukkapuikko
- tylppäkärkinen neula
- tukeva alusta, johon verkko kiinnitetään kutomisen ajaksi ja toinen, johon se pingotetaan kuvioiden ompelun ajaksi
- sydänlangaksi paksua, lujaa puuvillalankaa
- verkonkutomiseen lujaa kerrattua pellavalankaa
- kuviointiin eli korjuttamiseen löyhäkierteistä puuvillalankaa
Pohjaverkon kutominen
- Muodosta apusilmukka (sydänlanka) ja kiinnitä se alustaan
- Kierrä verkkolankaa neulalle ja solmi langanpää apusilmukkaan
- Kudo ensimmäinen kerros apusilmukkaan. Ala kutoa verkonsilmiä vasemmalta oikealle ja käännä työ aina uutta kerrosta aloittaessasi
- Vie lanka ensin lastan yli ja sen jälkeen sormien ympäri. Tue lankaa lastaa vasten peukalolla.

5. Vie neulalta tuleva lanka oikealle, ja pujota neula sormien ympärillä olevaan lenkkiin alhaalta ylöspäin. Pujota neula lastan alta ja sen jälkeen silmukkaan alhaalta ylöspäin.

6. Neulalta tuleva lanka on pikkusormen ympärillä, ja muut sormet viedään pois silmukasta. Kiristä solmua, ja vedä viimeksi pois pikkusormi.
Erikoistyötavat
Kymijokilaakson verkkopitsissä esiintyvä konutettu pinta erottuu tavallisia verkonsilmiä suurempina “aukkoina”. Aukot antavat pitsille ilmavuutta muuten tiheästi kuvioidussa pinnassa. Työtapa on muualla Suomessa tuntematon.
Nämä suuret, erikokoiset verkonsilmät tehdään pohjaan sen kutomisvaiheessa. Konut muodostuvat kolmen kerroksen, herasilmä ja suursilmänen kahden kerroksen aikana. Jos kiinnostuit, ohjeet näihin löytyvät em. verkkopitsikirjasta.

Kuvioiden ompelu eli verkkopitsin korjutus
- Pingota pohjaverkko tasaiselle kireydelle sopivan kokoiselle alustalle, jonka päällä silität sen kostean vaatteen läpi tai höyrytät oikeaan kokoonsa. Koska verkko joustaa, tee tämä vaihe erityisen huolellisesti.
- Irrota verkko ja kiinnitä se korjutusalustaan – esimerkiksi kankaalla päällystettyyn muovimaton palaseen. Kiinnitä se alustaan harsimalla.
Kymijokilaakson pitsit on kuvioitu etupistoin, ristipistoin ja paulapistoin. Etupistoilla kuviointilanka on moninkertaisena, ja niillä saat täyteläistä pintaa.
Risti- ja paulapistot ommellaan samalla langalla jolla kudoit verkon. Ompele ristipistot aina vaaka- tai pystysuoraan. Käytä paulapistoja, jos kuviot ovat verkonsilmien suuntaisesti vinoja.

Verkkopitsin viimeistely
Päättele langanpäät. Silitä pitsi kevyesti nurjalta. Alustan pitää olla pehmeä, ettei pitsi latistu.
Verkkopitsin valmistustekniikka on helppo oppia, mutta hidas toteuttaa. Ehkä tämän, niinkuin muidenkin pitsien viehätys piilee ainakin osaksi niiden suuritöisyydessä: lopputulos palkitsee vaivan.
Uusia käyttökohteita?
Verkkopitsiä näkee käytettävän Kymin ja Kymenlaakson (Anjala) kansallispukujen päähineissä.


Verkkopitsin valmistustaito pysyy elinvoimaisena, kun sille keksitään uusia käyttökohteita. Verkkopohjan voi kutoa paksulla langalla, väri voi olla muukin kuin valkoinen. Verkkopitsiä voi kutoa myös muotoon vaikka pipoksi. Kansikuvassa on Pirjo Sunilan kutoma moderni verkkopitsi, alla näkyy osa Ella Mussalon kutomasta reunapitsistä.

Lukuvinkki: Kansallispuku – arkea ja juhlaa -blogissa on kiva kirjoitus verkkopitsistä.
Hyvä blogini lukija!
Aloitin kesällä 2020 tarkemman perehtymisen kymiläiseen käsityöperinteeseen. Tarkastelen sitä Ella Mussalon elämäntyön kautta, ja teen aiheesta kirjaa. Se ilmestyy Kymenlaakson museon julkaisusarjassa syksyllä 2021.
Ella kertoi tästä sinun blogistasi,on tosi mielenkiintoinen.Täytyy näyttää Ellalle kun seuraavan kerran menen käymään.Arvokasta työtä teet🙏
Kiitos palautteesta ☺️ Näytin Ellalle pikaisesti tätä pitsijuttua perjantaina. Ei ehditty kunnolla paneutua mutta kiva että sinä jatkat!
Näitä sinun juttuja on tosi kiva lukea. Laittaa aina sormet syyhyämään, että olisi kiva tuotakin kokeilla. Mökkituliaispatalaput sain tehtyä. Oli mukavaa ajanvietettä mökki-iltoina.
Kiitos palautteesta 🙏🏻 Ihanaa että olet tykännyt. Sinellin patalappuohje on minustakin kiva. Omat sormenikin syyhyäisi tehdä vaikka mitä, ja jotain on taas työn alla. Niistä sitten lisää syksyn mittaan.
Aivan mahtavaa, Liisa! Ja mahtava on Ellan ura mm perinnekäsityön parissa.
Kiitos. Ella on kyllä ihan omassa sarjassaan, ja vieläkin virtaa riittää.