Uutta mökin vierassukkakoriin: Minttu Wikbergin suunnittelemat Räsymattosukat

Taito-lehdessä 1/2021 on ohje mielenkiintoisiin sukkiin. Ne eivät ole ollenkaan tavalliset perussukat, vaan ihan muuta sekä malliltaan että tekniikaltaan. Sukan suu neulotaan kaksivärisenä kirjoneuleena ja päällipuoli sileänä. Kantalappu ja pohja ovat kirjoneuletta. Sukat neulotaan viidellä puikolla, mutta kuitenkin tasona. Niiden nimi on Räsymattosukat. Sukat on suunnitellut Minttu Wikberg (ig: pawlymade).

Räsymattosukkien kuvioon Minttu hyödynsi äitinsä kutomaa ruusukasmattoa. Sukista lisää täällä: Taidon 1/21 ohjemallisto korjaa ja leikkii jämillä.

Räsymattosukat neulotaan jämälangoista. Niissä päälliosa on vahvistamatonta villalankaa. Sukan paksuus ja lämpö ovat pohjassa. Mitä parhaat mökille! Nämä sopivat mökin vierassukkakoriin tyyliltään ja hengeltään paremmin kuin hyvin.

Minttu Wikbergin Räsymattosukat kuin töppöset. Kuva: Taito.

Tein näin

Keräsin kotoa villasekoitteisia pieniä lankakeriä ja yhden isomman, joka tulisi päälliseen ja koko ajan kulkevaksi pääväriksi. Pääväri joutuu samalla tavalla kulutukselle alttiiksi kuin kuviovärit.

Käyttämäni langat ovat Novitan Mustaa Lammasta, seiskaveikkaa ja Moominia – kaikki polyamidilla vahvistettua villaa. Varren keltainen kuvioväri on norjalaista lampaanvillaa ja vaaleanpunainen suomenlampaanvillaa + ohutta mohairia. Langoissa on pieniä paksuuseroja, mutta ne eivät näy eivätkä tunnu valmiissa sukassa.

Halusin sukat 38-numeroiseen jalkaan sopiviksi. Loin ensin työhön 52 silmukkaa ohjeen mukaan, mutta purkuun meni, koska sukasta olisi tullut jättisuuri. 40 silmukkaa oli sopiva määrä omille langoilleni. Puikot olivat 3 1/2. Lankaa meni 90 grammaa, josta pohjavärin osuus on 60 g.

Kaksiväristä joustinta oli vaihteeksi mukavaa neuloa. Tasona neulottava kirjoneule sitä vastoin tuotti aluksi hankaluuksia, kun viime aikoina on tullut neulottua kirjoneuletta vain pyöröpuikoilla.

Kantalappu. Kirjoneuleesta tulee tasaista, kun muistaa lankadominanssin.

Taito-lehden kuvista en ollut huomannut, että sukan päällipuolella kulkee sauma. Se on nokkela ratkaisu ja syntyy neuloessa. Kerros vaihtuu sauman kohdalla, jossa työ käännetään samalla sitoen kerrosten vaihtumiskohta umpeen.

Sukan päällipuolen keskellä kulkee sauma, joka syntyy neuloessa.

Paksulla langalla sukat valmistuivat suht nopeasti, kun työ alkoi alkuhämmennyksen jälkeen sujua.

Räsymattosukat oli kiva haaste, ja ne panivat aivot kunnolla töihin. Tykkään myös valmiiden sukkien rennosta rustiikkisesta ja luonnonläheisestä ulkonäöstä. Sukkien pohja on todella paksu joten toiveissa on, että sukat kestävät hyvin kulutusta mökin puulattioilla. Tervetuloa syksyn kuulaat ja viilenevät illat!

#räsymattosukat

Jos kiinnostuit, lue lisää kesämökkimme tekstiilien vastuullisista valinnoista.

Kirjoita kommenttisi tähän!