Perinteiset villa- ja puuvillalangat voivat tuntua liian tutuilta ja turvallisilta, ja kaipaat vaihtelua. Sukat taas ilman vahvistavaa kuitua eivät kestä kulutusta. Ehkä haluat neulepuseroosi bling-blingiä? Joskus apu löytyy tekokuiduista.

Tässä tulee neulojan näkökulma tekokuituihin ja kestävään kehitykseen. Olen aiemmin kirjoittanut neulelankojen materiaaleista kestävän kehityksen näkökulmasta. Keskityin siinä luonnonkuituihin ja tekokuidut jäivät sivuosaan. Nyt korjaan tilanteen. Vaikka lähtökohtaisesti vierastaisitkin tekokuituja, kenties voit silti löytää jutusta uutta ajateltavaa.

Neulojan pieni tekokuituopas

Tekokuidut (etenkin akryyli) ovat käypä vaihtoehto villa-allergikoille, joille tosin myös lanoliiniton ja ekologisempi alpakka saattaa sopia. Muitakin ekovaihtoehtoja löytyy. Tekokuitujen valmistustekniikka on kehittynyt viime vuosina.

Otin tähän viisi yleisintä neulelangoissa käytettävää tekokuitua. Ne esitellään akkosjärjestyksessä: akryyli, elastaani, lyocell/tencel, polyamidi ja polyesteri. Viskoosista kerroin jo aikaisemmin täällä. Lyocell ja viskoosi ovat selluloosapohjaisia muuntokuituja, muut synteettisiä tekokuituja.

Tekokuitujen valmistuprosessi tiivistetysti

  1. valmistusmateriaali saapuu tehtaalle rakeina
  2. materiaali sulatetaan, tässä vaiheessa voidaan jo lisätä  haluttu väri sulan massan joukkoon
  3. sula massa puristetaan kehruusuulakkeiden läpi pienistä rei’istä
  4. syntyneet kuidut jähmetetään ja venytetään
  5. jos halutaan katkokuituja, pitkät yhtäjaksoiset filamentit pätkitään määrämittaansa (jäljittelee luonnonkuituja)

Tekokuitujen tuotanto on keskittynyt Aasian maihin. Kiinan osuus on 3/4 globaalista tuotannosta, Intian 8 % ja Kaakkois-Aasian maiden 5 %.

stjm.fi

Kunkin kuitumateriaalin esittelyssä on Vihreä valinta -laatikko. Siitä löytyy suosituksia sinulle, joka mietit ekologisia vaihtoehtoja. Tekokuiduistakin niitä löytyy.

AKRYYLI (PAN)

Kuidun alkuperäMaaöljy
Kuidun ominaisuudetAkryyli on kevyttä ja siitä saa
villaa muistuttavan kuidun.
Helposti sähköistyvä. Nyppyyntyy
nopeasti, eikä siksi pysy kauaa
siistinnäköisenä. Akryyli on
halpaa.

Maaöljy on uusiutumaton luonnonvara, joka ei maadu. Öljynjalostus aiheuttaa päästöjä ympäristöön, vesistöihin ja ilmaan. Akryylin tuotanto vaatii enemmän energiaa ja vettä kuin muiden tekokuitujen valmistus. Kuitua ei voi kierrättää sulattamalla ja kehräämällä uudestaan, mutta kangas voidaan repiä ja kuitu käyttää uudelleen langanvalmistukseen. Akryylin kierrätys on vähäistä.

Akryylista valmistettuja lankoja kannattaa kokonaan välttää. Vaihda villaan. Jos haluat tekokuitua, valitse mikä tahansa muu kuin akryyli.


ELASTAANI (EL)

Kuidun alkuperäMaaöljy
Kuidun ominaisuudetTodella venyvä ja joustava, ei sähköisty.
Suhteellisen heikko kestävyys. Liika
lämpö haurastuttaa ja kellastuttaa
elastaania.

Elastaanista käytetään usein kauppanimiä Lycra tai Spandex. Sitä käytetään sekoitettuna muihin kuituihin, jolloin jo muutaman prosentin lisäys tekee tuotteesta joustavan. Elastaanin valmistusprosessi on monivaiheinen, monimutkainen ja kallis sekä erityistä tarkkuutta vaativa.


 

Elastaani ei ole biohajoavaa, joten se voi estää sitä sisältävän tekstiilin mekaanisen kierrätyksen repimiskoneissa. Käytä harkiten.


LYOCELL/TENCEL/IONCELL (CLY)

Kuidun alkuperäPuuselluloosa (eukalyptus, bambu, koivu, mänty)
Kuidun ominaisuudetSuhteellisen kestävä ja hengittävä.
Pehmeä ja silkkimäinen tuntu.

Valmistusprosessi on turvallisempi ja ekologisempi kuin viskoosilla. 

Lyocell on vahva kuitu, joka laskeutuu viskoosia paremmin eikä rypisty yhtä helposti. Lyocell on biohajoavaa, ja viskoosia ekologisempaa mutta kalliimpaa. Lyocellia valmistetaan nopeasti uusiutuvista raaka-aineista. Valmistus- ja värjäysprosessit ovat hyvin energiatehokkaita. Tuotantoprosessi on ympäristöystävällisempi kuin esim. viskoosin, sillä liuotin on myrkytön ja sen prosessissa käytetty vesi kierrätetään. Lyocell on saanut EU:n ympäristömerkin.


 

Jos haluat valita selluloosakuidun, lyocell on hyvä vaihtoehto. Suomessa on kehitetty ekologista selluloosakuidun tuotantoa, ks. esim. Infinite Fiber, Ioncell ja Spinnova.


POLYAMIDI (PA)

Kuidun alkuperäÖljyteollisuuden sivutuotteet
Kuidun ominaisuudetKevyt, kestävä, sileä tuntu,
kohtalainen venyvyys. Hengittävyyys
yleisesti huono, nyppyyntyy, sähköistyy.
Ei rypisty, ei altis tuhohyönteisille.

Sekoitetaan usein villaan antamaan sille kestävyyttä ja lujuutta. Polyamidilla on runsaasti erilaisia käyttökohteita sen muokattavuuden ansiosta. Polyamidista irtoaa mikromuovia, eikä se ole biohajoavaa.


 

Uuden sijaan suosi mieluummin kierrätettyä polyamidia, jota valmistetaan mm. merestä kerätyistä hylätyistä kalaverkoista. Myös biopohjaista (risiiniöljy) polyamidia on jo alettu valmistaa pienimuotoisesti. Sukkalangoista löytyy vaihtoehtoja, joissa polyamidi on korvattu esim. Tencelillä.


POLYESTERI (PES)

Kuidun alkuperäMineraaliöljy
Kuidun ominaisuudetTodella luja, sileä ja viileä tuntu.
Hyvä mitta- ja muotopysyvyys.
Helppohoitoinen. Nyppyyntyy
(ellei viimeistelty). Kohtalainen
venyvyys. Sähköistyvä.

Polyesteri on käytetyin synteettinen kuitu. Polyesteria käytetään sekoitteena puuvillan, akryylin, viskoosin ja villan kanssa. Kierrätettyä polyesteria on saatavilla hyvin ja sen haitalliset ympäristövaikutukset ovat uutta kuitua pienemmät. Usein kierrätetyn polyesterin lähtöaineena ovat juomapullot.


 

Jos mahdollista, valitse kierrätettyä polyesteriä. Suosi mieluummin vanhoista vaatteista tai teollisuuden ylijäämästä valmistettua materiaalia muovipullojen sijaan. Ne ovat varmemmin ihoystävällisiä. Tiedossani ei ole, löytyykö kierrätettyä polyesteriä jo neulelangoista.


Hyvät, pahat tekokuidut

Tekokuidut yhdistettyinä luonnonkuituihin tarjoavat neulojalle upeita lankavaihtoehtoja. Sekoitelangoissa eri materiaalien hyvät ominaisuudet tukevat toisiaan, ja tekokuitu voi myös parantaa luonnonkuidun ominaisuuksia.

Synteettisiä tekokuituja kuitenkin arvostellaan, koska niitä valmistetaan uusiutumattomista luonnonvaroista. Osa ongelmasta liittyy kierrätykseen: synteettiset kuidut eivät maadu.

Tekokuidut ovat aika ajoin otsikoissa myös pahamaineisen mikromuovin, pienenpienten muovihiutaleiden vuoksi. Uutisten mukaan tekokuidut ovat yksi merkittävimmistä mikromuovin lähteistä. Mikromuoveja irtoaa vesistöihin synteettisiä kuituja sisältävän vaatteen pesun yhteydessä. Ne eivät hajoa luonnossa tai hajoavat hyvin hitaasti.

Aihetta on kuitenkin tutkittu vielä melko vähän.

Biohajoavien luonnonkuitujen suosiminen hillitsee ongelmaa hieman, mutta aina se ei ole mahdollista. Tällöin on tärkeää huoltaa synteettisistä kuiduista valmistetut tekstiilit asianmukaisesti ja välttää liian tiuhaa pesuväliä.

Myös tekokuitujen suhteen ympäristöystävällisyys on kasvussa. Esimerkiksi Novitasta kerrotaan, että yritys on tietoisesti jo vuosia vähentänyt valikoimassaan petrokemiallisten tuotteiden, kuten akryylin osuutta.

Entä se bling-bling?

Kiiltoa ja kimallusta neuleeseen saa efekti- eli tehostelangoilla. Efektilankoja neulotaan tavallisimmin yhdistettynä johonkin toiseen lankaan.

Efektilangassa voi olla paljetteja, hapsuja, monenväristä metallinhohtoa. Niiden valmistuksessa käytetään erilaisia raaka-aineita, kuitupaksuuksia ja värejä. Nämä erikoisvalmisteiset langat sisältävät poikkeuksetta tekokuituja.

Esimerkkejä efektilangoista löytyy ainakin FiinaNeuleen, Silmu&Solmun ja Lankamaailman sivuilta sekä hyvinvarustetuista lankakaupoista.


Lähteitä

Uusi ympäristölaskuri helpottaa tekstiilimateriaalien ympäristövaikutusten vertailua
https://www.stjm.fi/uutiset/ymparistolaskuri/

Muovittomat sukkalangat haastavat perinteiset
https://neulovilla.fi/2020/02/07/muovittomat-sukkalangat-haastavat-perinteiset/

Mikä kuitu? Synteettiset kuidut
https://punomo.fi/teoriatiedot/materiaalitieto/tekstiilikuidut/tekokuidut/synteettiset-kuidut/mika-kuitu-synteettiset-kuidut/

Riikka Räisänen, Marja Rissanen, Erja Parviainen & Helena Suonsilta: Tekstiilien materiaalit. Finn Lectura, Helsinki 2017

Kate Fletcher: Sustainable Fashion and Textiles. Routledge, Oxon 2014

Ekologisia tekstiilikuituja Suomessa – missä mennään tällä hetkellä?https://www.stjm.fi/uutiset/ekologisia-tekstiilikuituja/

Sanna Isomaa: Kestävä kehitys tekstiilien ja kuitujen näkökulmista
https://docplayer.fi/17559880-Kestava-kehitys-tekstiilien-ja-kuluttajan-nakokulmasta.html

Materiaaliopas
http://vihreatvaatteet.com/materiaaliopas/

Materiaaliopas
https://www.weecos.com/fi/materiaaliopas

Kuituopas
https://www.stjm.fi/kuituopas/

Kuitujen käyttö kasvaa globaalisti
https://www.stjm.fi/uutiset/kuitujen-kaytto-kasvaa-globaalisti/

2 vastausta artikkeliin “Tekokuidut ja kestävä kehitys”

  1. Kaija Seppänen avatar
    Kaija Seppänen

    Mahtava tietopaketti. Kiitos!

    1. Kiitos Kaija 🙏🏻

Kirjoita kommenttisi tähän!

Trending

Discover more from KOTIKUTOISESTI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading