Tee itse käsitöiden ekologiset nahkapaperimerkit

Moni signeeraa nykyään käsityönsä kiinnittämällä siihen nahkamerkin. Nahkamerkki on harvoin aitoa nahkaa, mutta se viimeistelee työn ja tuo siihen ammattimaista ilmettä. Samalla merkki kertoo, että tekijä arvostaa käsityötä.

Merkkejä myydään sekä netissä että kivijalkakaupoissa. Kotikutoisuuden ja itse tekemisen puolestapuhujana olen tehnyt merkkini itse. Käsin tehtyyn tuotteeseen sopii paremmin kuin hyvin, että merkkikin on handmade. Materiaalina käytän ekologista nahkapaperia.

Saat tässä ohjeet, miten voit suunnitella merkin itse. Jutun lopussa on myös linkki, josta voit ladata ilmaisen PDF-arkillisen kansikuvassa näkyviä valmiita merkkejä.

Tee itse merkit nahkapaperista näin

Tarvitset piirto-ohjelman (esim. InDesign, Scribus, Canva, PowerPoint tai Google Slides), tulostimen, ruskeaa nahkapaperia, paperisakset ja nahkasakset.

1Valitse merkin muoto ja piirrä. Muuta kuvion ääriviivat mustaksi, tee ääriviivasta ohut tai katkoviiva.

2Valitse tekstikehys, kirjoita teksti ja lisää se sopivaan kohtaan merkkiä. Voit myös lisätä piirroskuvan.
3Piirrä pienet reiät kiinnityskohtiin. Muuta reikien ääriviivat mustaksi.
4Muuta valmis merkki ryhmäksi ja tallenna se koneellesi. Kopioi merkki leikepöydälle, liitä, skaalaa sopivaan kokoon ja asettele vieri viereen Jos A4-arkilla on rinnakkain kuusi merkkiä, yhden merkin leveys on noin 3 cm. Jos haluat isommat merkit, muokkaa merkkien kokoa ja lukumäärää sen mukaan. A4-arkin koko on 210 × 297 mm. Huomioi tulostimen vaatimat marginaalit.

5Leikkaa nahkapaperista A4-kokoinen arkki tai käytä valmista arkkia, ja tulosta merkit.
6Tee reiät merkkien mukaan nahkasaksilla, leikkaa merkit arkilta, taita merkki katkoviivan kohdalta kaksinkerroin ja ompele se myssyn reunaan tai puseron helmaan/hihansuuhun.

Lataa ilmaiseksi arkillinen tulostettavia nahkapaperimerkkejä

Jos et voi tai halua suunnitella merkkejä itse, ei hätää! Klikkaa kuvaa ja lataa ilmainen pdf-tiedosto. Saat arkillisen valmiita merkkejä, jotka suunnittelin neuloville lukijoilleni.

Taitettava suorakaide 30 x 56/28 mm

Suorakaide 48 x 14 mm

Soikio 35 x 19 mm

Tiesitkö tämän nahkapaperista?

Nahkapaperi valmistetaan selluloosasta (60 %) ja luonnon lateksista (40%). Koska nahkapaperin materiaali ei ole synteettistä, se voidaan kierrättää. Siitä käytetään myös nimitystä vegaaninahka.

Nahkapaperi kestää vesipesun 40°C. Se kutistuu pesussa noin 5 %, joten merkki kannattaa kastella ennen kiinnittämistä. Samalla se saa rustiikkista ulkonäköä. Nahkaperia voi myös silittää.

3 Comments

  1. Ihana idea! Onko sinulla käytössä mustesuihku- vai lasertulostin?

Kirjoita kommenttisi tähän!