Sytomyssyjä keskussairaalan syöpäpotilaille

Kymenlaakson Syöpäyhdistys haastoi keväällä 2017 paikalliset käsityön ystävät neulomaan sytomyssyjä. Minäkin osallistuin. Kampanjan tuloksena syntyi huimat 418 myssyä ja neljät villasukat. Ne lahjoitettiin Kymenlaakson keskussairaalan syöpätautien osastolle ja poliklinikalle saman vuoden kesäkuussa.

Myssykampanjan idea oli ilahduttaa hiuksensa sytostaattihoidoissa menettäneille syöpäpotilaille. Myssyt tuli neuloa pehmeästä langasta joka ei kutita. Haasteessa kerrottiin, että puuvilla ja merinovilla olivat tarkoitukseen sopivimmat lankamateriaalit. Myös miesten myssyjä tarvittaisiin.

Tuntui tärkeältä olla mukana

Olin itse vastikään sairastunut rintasyöpään ja hiusten menetys oli tuoreessa muistissa. Syöpäosastolla oli silloin laatikollinen myssyjä, joista sai valita itselleen mieleisen paljaan päänsä peitoksi. Myssy paitsi suojasi, myös lämmitti. Oli kevät, ja valitsin valkoisen virkatun verkkomyssyn. Käytin sitä lähinnä yömyssynä ja verhouduin päivisin mieluiten peruukkiin – korvaaviin hiuksiin, kuten kampaamokielellä hienotunteisesti sanotaan.

Näistä sai valita itselleen sopivan sytomyssyn.

Kävin parina iltana Kotkan toimistossa neulomassa myssyjä yhdessä muiden kampanjaan osallistuneiden naisten kanssa. Ohjeita oli kopioitu valmiiksi ja lankoja saatu lahjoituksena. Porukassa neulominen oli hyvä ajatus ja varmasti monelle mieleen. Itsekin sitä kannatin kun kysyttiin. Huomasin kuitenkin, että neulon mieluiten itsekseni ja ominen ajatuksineni, koska jouduin vasta-alkajana tosissani keskittymään itse tekemiseen.

Kansikuvassa ovat neulomani myssyt. Tummassa on kiintein silmukoin virkattu reunus. Tein myös tällaiset vaaleanpunaiset lapaset. Ovatkohan nämä päätyneet käyttöön?

Kirjoita kommenttisi tähän!