Satuin viime keväänä olemaan sopivasti lankakaupassa, kun sinne tuli tavaralähetys. Silmiini osui yksi herkullisen värinen lanka. Se tuntui heti niin omalta, että varasin lankaa kymmenen kerää. Siitä neuloisin paksun villatakin.

Valitsin neulokseksi patentin. Siitä tulee tavallista sileää neulosta paksumpaa, mikä aiheutti tiettyjä haasteita vaatteen yksityiskohtien kuten satulahihan toteuttamiselle. Kun yksi silmukka on melkein cm:n kokoinen, se vaikuttaa sekä kaavan piirtämiseen että neulepinnan sovittamiseen kaavaan.

Lanka on chunky-vahvuinen Austermannin Alpaca Fluffy, joka sisältää 30 % alpakkaa ja 70 % merinovillaa. Kerässä on 50 g ja langan metrimäärä on 100 g/ 170 m.

Neuloin villatakin 8:n puikoilla patenttineuleena. Neuletiheys on 14 s ja krs/10 cm. Lankaa meni 500 g.

Patenttineuleen mallikerta on 3 silmukkaa, joten työn silmukkamäärän tulee olla kolmella jaollinen. Lisäksi on luotava muutamiin kohtiin 1 s. saumanvaroiksi. Pituudet mittasin mittanauhalla, kerrosmäärät laskin vain satulaosassa.

Miksi satulahiha?

Satulahiha tekee neuleesta ryhdikkään ja viimeistellyn. Satula on kapea hihan pyöriön jatke, joka yhdistää olalla etu- ja takakappaleet. Olkasauman tilalla on siis kaksi saumaa, joissa neulos kulkee silmukoiden suuntaan. Nämä saumat eivät veny kuten tavallinen olkasauma: iso etu paksussa villatakissa.

Tässä neuletakissa satula on kapea, mutta sen voi kaavoittaa myös jatkumaan takakappaleen puolella kaarrokkeena.

Toinen samantapainen ratkaisu olisi ollut raglanhiha. Kokeilin, mutta kavennukset paksussa neuloksessa tekivät lopputuloksesta epäsiistin.

Mallinsovitus

Olkapään satula on vaatteen näkyvin osa, joten mallinsovitus on tärkeää. Muuta kaavaa (lisää tai vähennä silmukoita) tarvittaessa, jotta saat oikeiden silmukoiden muodostamat silmukkajonot asettumaan satulaosan reunoihin. Lisää 1 s saumanvaroiksi.

Kuvassa näkyy, miten silmukkajonot jatkuvat hihansuun resorista satulaosaan ja pääntielle saakka. Kun aloitat hihansuun resorin neulomisen, varmista samalla että oikean silmukan jonot asettuvat satulaosan reunoille.

Aseta kädentien suoran yläosan reunimmaisiksi oikeat s:t. Lisää 1 s saumanvaroiksi. Aseta etukappaleiden etureunoihin reunimmaisiksi nurjat s:t. Etureunoissa ei tarvita saumanvaraa.

Neulo helmaan ja hihansuihin 1×2-joustinta. Mallikerta on sama kuin patentissa, joka jatkuu siitä luontevasti.

Satulahihan kaavoitus

Satulahihan kaavoitus, vaihe 1. Merkitse satulan paikka etu- ja takakappaleiden kädentien yläosaan. Satulaosa on tasaleveä. Etukappaleella satula on leveämpi (6 cm) kuin takana (2 cm), mikä parantaa istuvuutta. Takakappaleen pääntien keskelle jää suora alue. Leikkaa tai kopioi satulaosat.
Satulahihan kaavoitus, vaihe 2. Aseta satulat paikalleen hihan pyöriön yläpuolelle. Vertaa kädentien pituutta pyöriön pituuteen ja tee tarvittaessa muutokset hihaa kaventamalla/leventämällä tai pyöriötä korottamalla/madaltamalla. Niiden tulee olla edessä ja takana samanmittaiset. Tässä etukappaleen kädentien ja hihan pyöriön pituus on 14 cm ja takappaleen 18 cm.
Villatakin kaava, koko M. Voit neuloa miehustakappaleet sivusaumattomana, jos käytössäsi on pitkät pyöröpuikot. Omassa villatakissani on sivusaumat. Neulo hihat toisilleen peilikuvaksi.

Pääntien ja etureunojen viimeistely

Neuloin reunuksen kolmella silmukalla 1 oikein, 1 nurin, 1 oikein. Kerroksen ensimmäisen silmukan nostin neulomatta, jolloin reunus pyöristyy ja vetäytyy tuppilomaiseksi. Reunuksen pituus = etureunat + pääntie.

Ompelin nauhan paikalleen työn oikealta puolelta. Reunusnauhaa täytyy hieman kiristää ommellessa. Työtä helpottaa, jos sovitat nauhan pituutta etukäteen vaikka silityslaudan päällä. Napinlävet muodostuvat etukappaleen ja reunuksen väliin jättämällä napin kohdalla reunus kiinnittämättä. Ennen napinläpeä ja sen jälkeen täytyy ommella pari tiivistä pistoa, että napinlävet pitävät kokonsa käytössä.

Pääntie ja etureunat huolitellaan kapealla nauhalla.

Villatakin alla näkyvä viirumekko on ommeltu kansallispukuraidat-trikoosta. Linkissä mekon kaava ja juttua mekon valmistamisesta.

Kirjoita kommenttisi tähän!

Trending

Discover more from KOTIKUTOISESTI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading