Sininen puuvillamekko Metsovaaran Lappisatiinista

Olin vihdoin saanut aikaiseksi puvun peruskaavan omilla mitoilla. Sitä sitten kuosittelemaan, kun sopiva retrokangas löytyisi. Toiveitteni täyttymys olisi värikylläinen Lappisatiini.

Olin jo jonkun aikaa haaveillut tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran ( (1927–2014) puuvillasta, jota sanottiin Lappisatiiniksi. Kuulun niihin, joiden äiti ompeli tuosta napakasta kankaasta itselleen vaatteita 1960-70-luvuilla.

Mikä Lappisatiini?

Lappisatiini on puuvillakangasta, jonka pomsisidos heijastaa valoa kauniisti ja luo ylellisen vaikutelman. Kangas kehitettiin reaktiiviseen painamiseen sopivaksi Tampellassa vuonna 1966. Tehdas oli Tampereen Lapinniemellä – siitä nimitys.

Muija.fi-verkkokaupassa oli tarjolla 134 x 90 sentin kokoinen pala Metsovaaran Lappisatiinia Husaari-printillä. Ostin sen. Vajaasta metristä kangasta ei kovin pitkää mekkoa saa, hihoista puhumattakaan. Kuosittelin sitten suoran, hihattoman mekon.

Metsovaara-buumi on nousussa. Jos olet onnekas, saatat vielä löytää Lappisatiinia kirppiksiltä edullisesti. Onneksi tuota ihanaa kangasta on alettu taas painaa alkuperäisillä kuoseilla. Siitä lisää postaukseni lopussa.

Aivovoimistelua Husaarin kanssa

Koska Husaari-printti on iso ja näyttävä, kuviot piti kohdistaa sivusaumoissa. Rintamuotolaskoksen siirto kädentielle auttoi asiassa. Se ja olkamuotolaskoksen siirto pääntielle vaikuttivat sen verran, että kangas riitti.

metsovaaran-lappisatiini
Rintamuotolaskos siirtyi kädentielle ja olkalaskos pääntielle. Sivusaumat ovat suorat. Takana on sauma, johon ompelin 60 cm pitkän vetoketjun.
metsovaaran-lappisatiini
metsovaaran-lappisatiiniPääntie ja kädentie on huoliteltu muotokaitaleilla. Helmasssa on kapea 0,5 sentin levyinen päärme.

Tämä oli yksi vaatteista, joilla harjoittelin kaavoitusta ja ompelua. Taukoa edellisiin ompeluksiini kun oli se parikymmentä vuotta.

Hyvää

  • Sain uuden mittojen mukaan tehdyn mekon.
  • Innostuin taas kaavojen kuosittelusta, kun huomasin että pärjäsin omin neuvoin.
  • Lappisatiinia oli helppo ommella, joten kangas sopii hyvin aloittelijallekin.

Kehitettävää

  • Ostan seuraavaan mekkoon kangasta enemmän kuin 90 cm, että mitoitus menisi nappiin. Nyt siitä tuli vähän liian lyhyt.
  • Hellemekkoon sopii paremmin joku hieman kevyempi kangas ja väljempi malli. Tämä Lappisatiinimekko tuntui kovilla helteillä liian tukalalta.

Lue myös tämä: Käsillä tekeminen on osa minua.

metsovaaran-lappisatiini

Metsovaaran kankaat uustuotannossa

Metsovaara Oy käynnisti Metsovaaran kankaiden uustuotannon Suomessa keväällä 2020. Tätä kirjoittaessani (kesäkuu 2022) nettisivustoa uusitaan. Ajantasaisin info löytyy yrityksen Facebook-sivuilta.

Uusia kuoseja on otettu tuotantoon vähän kerrallaan.

Lappisatiinia on taas saatavilla

Metsovaara Oy:n toimitusjohtaja Patrik van Havere, Marjatta Metsovaaran poika, kertoo että uusien painokankaiden materiaaleina on paksumpi (195 g/m², Lapinlahti satin cotton) ja ohuempi puuvillakangas (117 g/m²). Kankaat painetaan monivaiheisella reaktiivimenetelmällä Aitoossa.

Puuvillakankaiden leveys on entisen 134 cm:n sijaan 150 cm. Värit ovat Italiasta ja yrityksen mukaan entistä parempia.

Tuotannossa on myös laadukas panamasidoksinen canvas (355- ja 425g/m²), joka tehdään Saksassa.

Kudotut kankaat kuuluvat valikoimiin ja ne tehdään Suomessa Lapualla, Tanskassa ja Norjassa. Paloturvallisia Metsovaara-tekstiilejä on valmistettu Saksassa jo vuosia. Mattoja aletaan valmistaa Ruotsissa ja Belgiassa. Yritys tuottaa Saksassa myös huiveja ja shaaleja villasta ja kashmirista.

6 Comments

  1. Kyllä olet taitava! Ja kekseliäs.
    Lappisatiini on hyvin tuttu materiaali myös minulle.

Kirjoita kommenttisi tähän!