Pitkä pitsihuivi neulekoneella

Tässä koneella neulottu pitsihuivi, joka tuli vastaan varastolaatikosta. En muista siitä oikein mitään. Olenko tehnyt sen itse? Vai teettänyt? Ostanut? Ehkä olen saanut sen lahjaksi?

Jos olet tehnyt kanssani yhteistä käsityömatkaa, ehkä saatat muistat tämän, aikanaan hartioilla käytetyn huivin.

Huivi on neulottu ohuesta, kaksisäikeisestä kampavillalangasta. Pitsineulos on herkkä ja ilmava. Kaunis huivi päätyy varmasti uusiokäyttöön tänä talvena, kun sen nyt löysin.

Kaulahuivit ovat nykyisin suuria, ohuimmat jopa 100 x 200 cm kokoisia. Sellainen on ihana kietoa kaulan ympärille. Neulekoneen 200 neulalla ei sellaisiin leveyksiin päästä. Yksi vaihtoehto on tehdä huivi kahdesta kappaleesta. Voit myös kokeilla, millä neuloksella saat koneesta suurimman leveyden irti.

Ohje

Huivin koko: 46 x 165 cm

Neulekone: Brother

Lanka: 220 g luonnonvalkoista, esim. Vuorelman ohutta kampavillalankaa

Ota työhön koneen kaikki neulat, luo silmukat ja neulo noin 1 cm:n levyinen kaksinkertainen käänne sileää neuletta. Nosta aloituskerroksen silmukkalenkit koneen neuloille ja kiinnitä käänne neulomalla yksi löyhä kerros.

Aloita pitsineule mallin mukaan. Neulo, kunnes huivi on halutun mittainen. Neulo lopuksi kaksinkertainen käänne sileää neuletta ja kiinnitä käänne: nosta ensimmäisen sileän kerroksen silmukat koneelle, neulo löyhä kerros ja päätä silmukat virkkaamalla ne läppäkoukulla.

Viimeistely: Höyrytä työ kevyesti oikeaan mittaansa ja päättele langanpäät.

Kuvio on Brotherin mallikirjasta, mahdollisesti neulottu valmiilla reikäkortilla.

Huivin päissä on sileäneuleinen käänne, jonka leveys valmiina on 1 cm.

3 Comments

  1. En ole onnistunut vielä pitsikelkkaa käyttämään oikein. Joten voitko kertoa tarkemmin, meneekö pitsikelkka joka kerroksella muuttamaan neulat ja sen jälkeen normi kelkalla perässä? Vai onko pitsikelkalla harvemmin neulojen siirrot? Onko pitsikelkka lähtiessä vasemmalla vai oikealla puolella vai onko sillä väliä? Hieno huivi!

    1. Kiitos kysymyksistä. Anteeksi että vastaus viipyi. Kun aloitat, laita pitsikelkka koneeseen neuleen vasemmalle puolelle. Neulomiskelkka on oikealla. Tarvitset neulekoneen jatkokiskot, jotta molemmat kelkat mahtuvat vierekkäin pitsiä neulottaessa. Neulo kaksi krs sileää jonka jälkeen pitsikelkalla niin kauan kun neuloja nousee ylös. Pitsikelkka jää aina vasemmalle. Pitsikelkka siirtää silmukoita kuviomallin mukaan, joten kerrosten määrä vaihtelee.

Kirjoita kommenttisi tähän!