Pellavakankaasta vaatteeksi

Pellava on yksi lempimateriaaleistani. Ohut pellavavaate on kaunis ja ihanan viileä kesähelteillä. Kuidun ominaisuuksista johtuen pellavasta kudottu kangas on joustamatonta. Se ei anna ompelijalle mitään anteeksi, ja siksi sen ompelu saatetaan kokea hankalaksi esimerkiksi trikooseen verrattuna. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun ompelee pellavakankaasta vaatteen?

Pellavan ominaisuuksista

Pellava on luja ja hengittävä luonnonkuitu, joka saadaan pellavakasvin varresta. Kuitu on kiiltävä, luja ja jäykkä ja se imee hyvin kosteutta. Pellavalla on hyvä lämmönjohtokyky, joten se tuntuu lämpimällä säällä viileältä. Se ei nyppyynny eikä sähköisty. Miinuksena on pellavan rypistyvyys ja huono hankauksen kesto.

Pellavavaatteet ovat parhaimmillaan kuumassa ja kosteassa ilmastossa. Käytössä pellava pitää hyvin muotonsa, koska se ei veny. Pellavakangas kestää käytössä hyvänä vuosia, joten esimerkiksi vanhan pellavalakanan voi hyvin ommella vaikka kesämekoksi.

Vinkit pellavan ompeluun

Mallinsuunnittelu

Pellavakangas on parhaimmillaan väljissä vaatteissa. Silloin sen luontaiset ominaisuudet joustamattomuus ja rypistyvyys eivät vaikuta käyttömukavuuteen. Vartalonmukaisuutta saa halutessaan muotolaskoksilla ja leikkauksilla. Pellava taipuu kuitenkin moneksi, ja vain mielikuvitus on rajana.

Esivalmistelu

  • Jos kangas on uutta, ihan ensimmäiseksi pese se. Kangas oikeasti kutistuu, joten on pieni vaiva tehdä esivalmistelut kunnolla. Olen kokenut, että pelkkä kuumassakaan vedessä kastelu ei kutista kangasta tarpeeksi.
  • Tein testin. Pesin viisi kaapissani olevaa pellavakangasta koneen lyhytohjelmalla. Pesulämpötila 40 astetta, linkous 1200 kierrosta. Kankaat kutistuivat sekä leveydestä että pituudesta 3 – 5 %. Esimerkiksi metrin kokoisesta palasta tuli 95 x 97-senttinen. Pitkällä pesuohjelmalla kutistuvuus voi olla vielä suurempi.
  • Pesun jälkeen ravistele kangas suoraksi ja ripusta kuivumaan. Jos näyttää että kangas kaipaa silitystä ennen leikkuuta, silitä se hieman kosteana. Silloin rypyt suoristuvat vähällä vaivalla. Aurinkoisena kesäpäivänä pyykkinarulla pellavakangas kuivuu parissa tunnissa.

Leikkaaminen

  • Leikkaa kappaleet langansuuntaan. Tämä on selvä juttu, mutta muistutan nyt kuitenkin. Jos haluat pellavavaatteeseesi joustoa, voit leikata kappaleet myös täysvinoon. Huomaat, että keskipaksun ja sitä paksumman pellavakankaan reunat rispaantuvat tosi herkästi, vaikka kangas olisi kutistettu. Huolittelu on paras tehdä mahdollisimman alkuvaiheessa tai varata tavallista leveämmät sauman- ja käänteenvarat. Muuten sentit häviävät käsistä kangasta pyöriteltäessä. Hyvin ohuissa pellavakankaisissa ei tätä ongelmaa ole.

Ompelu

  • Pellavakankaan joustamattomuudessa on myös etunsa. Koska se ei jousta tippaakaan, sitä on helppo ommella. Se myös kestää erittäin hyvin silitystä. Itselläni on silitysrauta ompelun ajan koko ajan päällä, ja aina välissä käy silittämässä ompelemani saumat sileiksi ennen seuraavaa vaihetta.
  • Tarkkojen yksityiskohtien kuten kauluksen tai taskujen kulmien ohentamisen kanssa pitää olla huolellinen. Pienet palat ohutta, silitettävää tukikangasta voivat olla paikallaan saumanvaroissa, huolittelun lisäksi. Tällä varmistat, etteivät kulmat purkaudu pesussa.

Älä tee niinkuin minä tein…

Lopuksi oma kokemus parin vuoden takaa, jossa toimin päinvastoin kuin edellä neuvoin. Olin ostanut pellavakankaita Viipurista, ja ne polttelivat kaapissa. Olin vasta alkanut ompeluharrastuksen uudestaan ja piti heti päästä tekemään kankaista jotakin.

En malttanut pestä kangasta. Uskottelin, ettei se kutistu ja vaikka niin tekisikin, pieni kutistuminen ei haittaa kun vaate on väljä. Kaavoitin A-linjaisen tunikan, leikkasin ja ompelin sen. Olin tyytyväinen.

Len-pellavakauppa sijaitsee Viipurissa osoitteessa Moskovskij Prospekt 1. Pellavakaupan kankaat tulevat Valko-Venäjältä. Paksut kankaat sopivat huonekalujen verhoiluun, ohuimmat paidoiksi, verhoiksi jne. Niiden väliltä löytyy muita paksuuksia. Myyjät ovat avuliaita ja osaavat palvella myös suomeksi. Kankaiden värivalikoima on valtavan laaja.

Olen käyttänyt ja pessyt tunikaa muutamia kertoja parin vuoden aikana. Malttamattomuuteni on kostautunut. Vaate on pään yli vedettävä, mutta viime aikoina se on pitänyt suorastaan taiteilla päälle. Hihat ovat kaventuneet epämukaviksi. Ne ovat kiinni kainaloissa, mistä johtuen kankaan pinta on hiertynyt nukkaiseksi. On kuin yläosasta olisivat kaikki väljyydet hävinneet.

Tässä ei ole kysymys klassisesta vaatekaapissa kutistumisesta, kun olen aikalailla samoissa mitoissa kuin vaatetta ommellessani.☺️

Tunika kuvattuna viime kesänä, kun se oli jo muuttunut liian tiukaksi. Vasta kuvaa katsoessa huomasin, miten pahasti vaate kainaloista kiristää, ja miten pieni pääntiestä on tullut.

Hellesää jatkui, ja käyttämättömänä roikkuva vaate alkoi harmittaa. Viikko sitten sain tarmonpuuskan ja purin vaatteen melkein alkutekijöihinsä. Pesin palan kangasta, siitä tulisi jatkopalat joilla vaatetta suurennan.

Irrotin hihat, ratkoin hihojen ja tunikan sivusaumat ja leikkasin pääntietä isommaksi. Ompelin pääntielle kokonaan uuden reunuksen.

Leikkasin kiilat sivusaumojen yläosaan ja suorakaiteen muotoiset kappaleet hihan sivusaumoihin. Lisäleveyttä tuli kumpaankin sivuun 4 cm, koko rinnanympärykseen 8 cm. Hihat levenivät 4 cm.

Mikä vaiva verrattuna siihen, että olisin malttanut pestä kankaan etukäteen!

Leikkasin suurempaa pääntietä varten uuden vinokaitaleen. Taitoin sen ja höyrytin silitysraudalla kaarevaksi, jotta se asettuisi kauniisti. Pääntielle ommellessani vielä venytin kaitaletta hieman koko matkalta.
Vinokaitaleen sauman ompelu langansuuntaan. Vino sauma on ohut ja huomaamaton, koska saumanvarat asettuvat lomittain. Sauma tulee olkasauman kohdalle.

Kaikkein mieluisin pellavakankaani olisi kivipesty. Se tarkoittaa kangasta, joka on mekaanisesti tai kemiallisesti pehmennetty. Käsittely muuttaa jäykän kankaan myös helppohoitoisemmaksi. Kivipesty pellavakangas on valmiiksi kutistettu eikä se kaipaa edes silitysrautaa.

Aion pysyä pellavavaatteissa jatkossakin. Kansikuvassa näkyy tämänhetkinen pellavakankaiden varastoni. Ne on kaikki nyt konepesty, joten kun inspiraatio iskee, aloittaminen ei jää kiinni ainakaan kankaiden esikäsittelystä.

Pellava kukkii hennon sinisin kukin.

9 Comments

  1. Kiitos tiedoista! Minun haaveeni olisi saada pellava jakku tehdyksi. Olen kutonut pellavaista pöytäliinaa ja siitä kankaasta haluaisin jonkinlaisen, yksinkertaisen kesäjakun ommelluksi.

  2. Kiitos vinkeistä. Ensimmäinen pellavakangas tuli tänään kaupasta kotiin, tarkoitus tehdä itselleni ja tyttären pojalle paidat. Saumuroin siis ensin reunat ja sitten laitan pesukoneeseen kankaan. Ja etsin väljät mallit paitoihin.

    1. Kiva! Minä olen pessyt ensin kankaan, sitten leikannut kappaleet ja alkanut ommella. Siksakit reunoihin sitä mukaa. Minulla kun ei ole saumuria mutta jos olisi, saattaisin saumuroida kankaan leikatut reunat ennen pesua. Hulpioita ei tarvitse ajaa saumurilla. Toivottavasti löydät mieleiset kaavat.

  3. Kiitos Liisa, hyvistä vinkeistä. Tänä kesänä väljät vaatteet on olleet käteviä ja pellavamekosta olen haaveillut. Yhden puuvillaisen kukkamekon sain jo tehtyä.

    1. Kiitos hyvistä vinkeistä. Entäpä osaisitko neuvoa miten pellavaisen, kangaspuissa kudotun paksuhkon liinan päät kannattaisi huolitella, käsin vai koneella suoraompeleella?

      1. Kiitos 😊 Kokemukseni kangaspuilla kudotuista kankaista on nykyään vähäistä, vain pikkuliinoja puuvilla-pellavalangoista. Paksuhkon liinan kanssa tekisin niin, että ompelisin suoran ompeleen tai kolmipistesiksakin leikattavan kohdan kumpaankin reunaan, sitten leikkaisin irti siksakkien välistä. Jos liina on niin paksu ettei koneommel onnistu, sitten leikkaisin ensin ja huolittelisin käsin. Sehän siinä on, että purkautuminen pitää estää tavalla tai toisella ennenkuin alkaa viimeistellä reunaa muuten. Hyvää kevään odotusta!

Kirjoita kommenttisi tähän!