Kun aloimme pari viikkoa sitten remontoida kotona kaappeja ja komeroita, vastaan tuli 1970-luvulta saakka käytössä olleita Enso-kotilaatikoita. Niiden sisällöt ovat ehtineet vaihtua moneen kertaan, mutta laatikot ovat alkuperäisiä. Osa oli kokenut kovia: kannet olivat levinneet ja päätyjen reiät alkaneet repsottaa. En hennonut heittää hyvin palvelleita laatikoita pois, en korvata muovisillakaan. Päätin päällystää kotilaatikot tapetilla.

Päällystä tapetilla Enson kotilaatikot: kaksi ohjetta & vinkit
Kotoa löytyi sopivia tapettirullia. Päällystin suurimman osan laatikoista paperipohjaisella Missprint-tapetilla.
Saat tässä kaksi ohjetta ja käytännön vinkkejä, joilla saat kätevästi päällystettyä Enson kotilaatikon. Ohje 1 on sovellus Maustettua valkoista -blogissa 2017 julkaistusta ohjeesta. Toisen ohjeen kehitin kokeilemalla.
Näitä tarvitset
Enson iso kotilaatikko: pituus 44,5 cm, leveys 29 cm ja korkeus 14,5 cm. Laatikon kannen pituus on 45 cm, leveys 30,5 cm ja korkeus 4,5 cm. Kun kansi on päällä, laatikon korkeus on 15,5 cm.
Tapettia, leveys 52 cm, menekki noin 2 metriä. Menekkiin vaikuttaa eniten se, haluatko kääntää tapettia laatikon ja kannen sisäpuolelle niukasti vai reilusti (ohje 1). Jos taas päällystät laatikon ohjeen 2 mukaan ja käytät isokuvioista tapettia, menekki kasvaa kuvion kohdistuksen verran.
Muut tarvikkeet:
- hyvä työskentelyalusta
- puuliimaa (esim. Erikeeper, Timpuri) ja pieni kannellinen astia liimalle
- sivellin
- lyijykynä
- pitkä viivain
- paperisakset
- maalarinteippiä
- mikrokuitu- tai sieniliina ylimääräisen liiman pyyhkimiseen ja laatikon päällystettyjen pintojen tasoitukseen
- mattoveitsi (ohje 2)
- (paperipuristimia tai pyykkipoikia)
Lenkkivetimiä varten tarvitset nahkapaperia, nahkasakset ja haaraniittejä, nimilappuihin vedenkestävän tussin ja palan valkoista paperia. Varaa myös suihkupullo; kevyesti vedellä suihkuttamalla saat suoristettua ikävästi käppyräisiä paperitapetin paloja. Liiman levittäminen tapetille suoristaa niitä myös.
Valmistelut
Tarkista laatikon kunto. Tutustu ohjeisiin ja valitse sinulle sopiva työtapa. Jos laatikossa on korjattavaa ja paikattavaa, valitse ohje 1. Siistiin ja ehjään laatikkoon soveltuu myös ohje 2.
Puhdista laatikon pinnat hyvin ja korjaa repeytyneet kohdat maalarinteipillä. Ohenna puuliima. Kastele sieniliina ja kierrä se nihkeäksi.
Ohje 1
Katso laatikon osien leikkuusuunnitelma tälle ohjeelle:
- Leikkaa tapetista laatikkoa ja kantta varten tarvittavat kappaleet:
– laatikon pohjapala 52 cm x 92 cm ja 2 x päätypalat 28 cm x 31,5 cm
– kannen pohjapala 52 cm x 51,5, cm ja 2 x päätypalat 29 cm x 11,5 cm
2. Piirrä laatikon ääriviivat 29 cm x 44,5 cm poikittain pohjapalan keskelle, levitä liima merkitylle alueelle ja liimaa laatikko paikalleen. Paina hyvin, käännä työ ja käy alue vielä läpi käsin ja kostealla liinalla tasoittaen.

3. Pitkät sivut: A. Leikkaa tapetista laatikon kulmien kohdalta kolmion muotoiset palat. B. Levitä liimaa laatikon pitkille sivuille (vain laatikon ulkopuolelle) ja liimaa tapetti paikalleen. Jätä sisävara odottamaan. Pyyhi kostealla liinalla ylimääräiset liimat pois.


4. Päätyjen alareunat: A. Piirrä ja leikkaa päätyjen tapettiin viillot tarkasti laatikon yläkulmiin saakka. B. Liimaa päätyjen alareunan käännevarat paikalleen.


5. Nurkkien käänteet: A. Liimaa käännevarasuikaileet ensin laatikon päätyihin. B. Liimaa suikaleet vielä laatikon sisälle.


6. Pitkien sivujen sisävarat: Liimaa sivuille jäänyt tapetti laatikon sisälle.

7. Päätypalat: Liimaa päätypalat paikoilleen. Aloita liimaaminen tarkasti laatikon alareunasta ja jatka laatikon sisälle.

8. Päällystä kansi samalla tavalla.





9. Viimeistele: Anna laatikon kuivua hyvin ennen sen käyttöönottoa.
10. Valmista nahkapaperivedin: Leikkaa nahkapaperista 13 x 2,5 cm:n kokoinen pala ja taita se pituussuunnassa lenkiksi. Leikkaa nahkasaksilla reikä molempien kerrosten läpi noin 1 cm:n päähän yläreunasta. Pistä pieni reikä laatikon reunan läpi keskelle ja työnnä haaraniitti siitä läpi. Kiinnitä vedin haaraniitin päähän ja käännä niitin siivekkeet sivuille.
Paina kiinnityskohta litteäksi ja kiinnitä se maalarinteipillä. Piilota kiinnitys liimaamalla sen päälle paperista tai tapetista leikattu suikale. Tue kahdella paperipuristimella. Irrota ne, kun liima on kokonaan kuivunut.


11. Nimikoi laatikko halutessasi. Innostuin hifistelemään: tein nimilaput leikkaamalla Missprintin Small Trees -kuosin puun muotoisia paloja ja liimaamalla ne valkoiselle paperille. Ne sitten liimalla laatikon päätyyn. Kooltaan sopivia ja helppoja kiinnittää ovat esim. kirjekuorien osoitetarrat.

Ohje 2
Katso laatikon osien leikkuusuunnitelma tälle ohjeelle:
Tämä päällystystapa kunnioittaa alkuperäistä pahvisen Enson kotilaatikon ideaa. Laatikon ja kannen raakareunat jäävät reilusti näkyviin.
Aloita purkamalla laatikko ja kansi tasoksi. Tapetista leikataan sitten vastaavan muotoiset ja kokoiset palat, jotka liimataan laatikon osien päälle. Ohje vaatii aluksi hieman enemmän valmistelua kun tapa 1, mutta päällystäminen on selkeää ja sujuu nopeammin. Ensimmäisen laatikon päällystinkin näin.
Tapetin leveys 52 cm ei riitä laatikon vuotaan, vaan siihen tarvitaan jatkosauma. Sauma asettuu laatikon pohjaan ja päätyihin. Huomioi siis kuvion jatkuvuus. Jos käytössäsi on 85 – 90 cm levyinen paperi, jatkosaumaa ei tarvita.
1. Pura laatikko ja kansi varovasti alkutekijöihinsä.
2. Levitä osat isolle paperille ja piirrä kaavat. Merkitse myös reikien ja lovien paikat. Yhden laatikon päällystät kätevästi piirtämällä osat suoraan tapetille.

3. Leikkaa osat ääriviivoja myöten. Leikkaa merkityt reiät tarkasti mattoveitsellä. Jos haluat jättää laatikon pyöreän reikävetimen näkyviin, leikkaa tapettiin reiät saksilla.
4. Levitä liima huolellisesti tapetin kaikkiin reunoihin saakka. Aseta kappale laatikkolevyn päälle. Liimaa jatkokappale asettamalla osat puskusaumaan ja kohdista mahdolliset kuviot.
5. Tee kansi samalla tavalla.
6. Tasoita tapetoidut pinnat tarvittaessa kostealla liinalla painelemalla. Pyyhi liimatahrat. Anna osien kuivua mielellään yön yli.
7. Kokoa laatikko ja kansi.


7. Viimeistele laatikko kiinnittämällä nahkapaperivedin laatikon kannen reunaan ja nimikoi laatikko (ks. Ohje 1, vaiheet 10 ja 11).


Onkohan ketään sellaista Wetterhoffin käynyttä, jolla noita keltaisia Enso-laatikoita ei ole. 🤣
Aika monta löytyy itseltänikin. Niissä on erilaisia villa- ym. lankoja. Vahvoja laatikoita vuosikymmenten takaa!
Sinä sen sanoit. Laatikot kulkivat mukana muuttokuormassa. Muistan hyvin kun muutin asuntolaan keltaisine laatikoineni ja yhdessä luki isoin kirjaimin KESKENERÄISET KÄSITYÖT. Joku ylemmällä vuosikurssilla sille vähän naurahti, että tuohonko ne kaikki sulla mahtuvat 😁
Kiva idea ja siisti lopputulos. Enso-laatikot ovat minullakin tallessa ja vintillä ylimääräisä tapettirullia. Pitääpä kokeilla.
Kiitos 😊 Kun tälle antaa pikkusormen, päällystettäviä laatikoita alkaa nähdä joka puolella. Kannattaa kokeilla.
Laatikoita on kertynyt, päällystettävää riittää. Kiitos vinkistä. Wetterhoffllla on koulua käytynä, lienee sen aikaisiakin käsitöitä aloitettuna. 😁
Kiitos 🙏 Milloin olit Hoffilla? Minä 1975-1980. Huonokuntoiset laatikot on kiva päällystää, tulee siistejä. Nyt omat alkaa olla kunnossa. Yhden keltaisen jätän alkuperäiseen asuun, niin jää muistoksi.💛