Neuloja etäpalaverissa: onko sinunkin päälläsi Teams-neule?

Luin kiinnostavan lehtijutun* etäpalavereiden muuttuvista käytännöistä. Etäkokousten yleistyminen ja siirtyminen verkkoon on rentouttanut pukeutumista. Ilmiö on myös tuonut kauppojen valikoimiin lounge wear -tyyliset mukavat mutta salonkikelpoiset oloasut. Muutos on hiipinyt jopa kulutustottumuksiimme: asujen yläosia myydään nyt enemmän kuin alaosia.

Myös pehmeän, itsetehdyn neulevaatemuodin kysyntä on kasvanut. Rennon pukeutumisen mainingit ja koronan myötä lisääntynyt vapaa-aika ja kotoilu vauhdittivat neulomisbuumin syntymistä.

On myös alettu puhua Teams-neuleista Microsoftin suositun Teams-kokoussovelluksen mukaan. Niissä korostuu vartalon yläosa. Näkyvyyttä tulee pitsi- ja palmikkopinnoilla sekä runsaskuvioisilla kirjoneuleilla, kertoo Linda Permanto Novitalta.

Teams-neule on siis etäpalaveriasu, joka on mukava päällä ja näyttää hyvältä tietokoneen ruudulla. Siinä yhdistyvät vaatteen käyttöarvo ja näyttöarvo, mutta muista vastaavista sen erottaa valmistustekniikka. Teams-neule on käsintehty. Näyttöarvo korostuu.

Teams-neule-ajatus on hyvä pitää mielessä, jos osallistut videopalavereihin ja kaappiin on kertynyt pino pitämättömiä neulevaatteita. Kauniita neuleita ei kannata piilottaa. Itsetehtyyn on kiva pukeutua etäpalavereissa. Sellainen yleensä erottuu muista edukseen muutenkin kuin valmistustekniikaltaan.

Verkkopalaverin pukeutumisetiketistä

Videoesiintymisestä on tullut tärkeä työelämätaito. Jos etäpalaverissa pidetään kamera suljettuna, asuvalinnalla ei ole niin väliä.

Kotitoimistolla on mukavaa kuljeskella verkkareissa, aamutakeissa tai yöpuvuissa. Siistimpää vaihdetaan päälle ja hiukset laitetaan ojennukseen siltä varalta, jos kamerat pyydetään avaamaan.

Esimerkki tilanteen mukaisesta etäpukeutumisesta. Pidin videoesitelmää tapahtumassa, jonka pukukoodina oli kansallispuku. Oma pukuni oli jäänyt pieneksi. Pusero puristi ja liivi ei mahtunut kiinni, hameesta puhumattakaan. Halusin kuitenkin kunnioittaa tilaisuutta ja puin epäsopivan yläosan päälleni. Screenillä ainakin näyttää siltä, että punavalkoinen asuni ajoi asiansa, ja sulauduin joukkoon.

”Mun neule näyttää ihan hauskalta kamerassa”

Pyysin Facebookin Neulonta-ryhmäläisiä kertomaan, onko heillä käytössä erityisiä Teams-neuleita ja jos, millaisia ne ovat. Tässä muutama esimerkki.

Kuvissa näkyy islantilaisneuleiden voittokulku. Moni pitää niitä liian lämpiminä sisätiloihin, ja he valitsevatkin mieluummin vaikka ohuen trikoopaidan. Jos tätä oltaisi kyselty kesäkuumalla, vastaukset olisivat olleet erilaisia.

Miltä neuleet sitten näyttävät tietokoneen ruudulla?

Halusin testata, miltä erilaiset neuleet näyttävät Teamsissa. Erottuvatko pintakuviot, entä värit? Tähän hätään ei ollut tulossa etäpalavereja, mutta lavastin tilanteen. Perustin Teams-palaverin, puin päälleni viisi neulottua yläosaa ja otin itsestäni kuvat tietokoneen näytöltä (printscreen ei suostunut toimimaan). Kuvien taso on huono, mutta suttuisia kuvat ovat usein oikeissakin videopalavereissa. Käytännössä kukin osallistuja kutistuu yhdeksi pieneksi ruuuduksi muiden joukkoon.

Kuvien perusteella pidän parhaana Teams-neuleenani palmikkoneuleista villapaitaa. Neuleen pinta on kivasti elävä, eikä valkoinen värikään näytä tylsältä – oikeastaan aika herkulliselta. Tuo päällä ei tule liian kuuma, koska lanka on ohutta. Islantilaispaita Hnetur on myös näyttävä. Harmaa on harmaa Teamsissakin, eikä tulisi erottumaan osallistujien joukosta. Toisaalta se on aina varma valinta.

Hyvä Teams-neule voi olla sellainenkin, joka ei herätä huomiota eikä kerää katseita. Monessa tilanteissa sellainen voi olla se paras.

Samasta jutusta luin, että muutoksia on etäpalavereihin tulossa. Jatkossa Teams-neuleen voi pukea päälleen vaikka virtuaalisesta vaatekaapista. Edelläkävijät pukeutuvat jo nyt videopalavereihin digivaatteissa, tietää Suomen Tekstiili & Muoti -liiton toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski. Teams tuo avattaret saataville kokouksiinsa jo tulevana kesänä.


* Kamerat auki, rönötys loppuu nyt! Etäpalaverikäytännöt ovat muuttuneet nopeasti. Kristiina Poutiainen, Kymen Sanomat Sunnuntai 26.12.2021

7 Comments

  1. Kansallispuku on arvokas vaate arvokkaaseen tilaisuuteen. Kirjasi julkkareihin minäkään en voinut omaani pukea kertyneiden kilojen takia. Se harmitti.

  2. Voisinkin laittaa Wetterhoffilla tekemäni villatakin.

    Kai tänä päivänä jo hyväksyttäisiin, jos tuunaisi pieneksi jääneen kansallispuvun aivan uudennäköiseksi? 80-luvulla kansallispukujen oikeaoppisen käytön kanssa oltiin niin ehdottomia. Olen nähnyt puvun osia yhdisteltävän muiden asujen kanssa kuten olen itsekin käyttänyt korua, joka muuten jäisi käyttättömäksi.

    1. Tuunaaminen voisi olla yksi vaihtoehto kyllä. Ensin täytyy etsiä, löytyykö lisää kangasta. Ihan eriväristä tilkkutäkkiä en lähtisi tekemään 😁

  3. Hyvä idea! Pitääkin kokeilla, kun minulla on ensi tiistaina Teams-palaveri. Kansallipukukikkasi upposi myös täydellisesti yleisöön. Minullakin on tädiltä peritty kansallispuku, joka ei ole koskaan mahtunut päälle.

    1. Kiva! Otatko jonkun 1970-luvun neuleen? Kansallispukukikka oli tosiaan pakon sanelema. Jos olisin ollut paikalla livenä, oli pitänyt turvautua johonkin muuhun juhlavaan pukuun. Mieli tekisi nyt suurentaa liivi, sivusaumoista saisi vähän, ei kuitenkaan kymmentä senttiä.

  4. Hyvä idea! Pitääkin penkoa kaikki neuleeni, kun ensi tiistaina minulla sattuu olemaan Teams-palaveri. Samoin tuo kansallispukuhämäys meni yleisöön aivan täydestä. Minulla on tädiltä peritty kansallispuku, joka ei koskaan ole mahtunut päälle, mutta korua olen käyttänyt muiden vaatteiden kanssa.

Kirjoita kommenttisi tähän!