Lyhythihainen pitkä villatakki + kaava

Sain idean tähän nyppypintaiseen neuletakkiin selatessani vuoden 1953 Me neulomme -lehteä. Neuletakki on suloinen, herkkä ja nostalginen! Ensiajatus oli neuloa tämä yksiyhteen, mutta suurinkin koko oli mitoitukseltaan niin pikkuruinen, ettei se olisi päälleni mahtunut. 50-luvun naisilla kun oli vyötärö.

Hieno villatakkimme vuodelta 1953. Ohje on Me neulomme -lehdestä

Alpakkasekoitelankaa ja karhunvatukkaneulosta

Valitsin langaksi Rowanin Alpaca Classicin. Siinä on 57 % alpakkaa ja 43 % puuvillaa. Lanka on aika hienostunut ja hyvin kevyt. Värinä on 116 soft satin. Lankaa meni 8 kerää á 25 g. Neulepuikot olivat n:o 4, resorissa 3 1/2.

Kokeilin neuloa nyppypintaa lehden ohjeella. Se tuntui tosi hankalalta enkä saanut kiinni ideasta. Punomon sivuilta löytyi selkeämpi ohje. Tämä on nimeltään karhunvatukkaneule. Silmukkaluvun pitää olla jaollinen neljällä. Nurja puoli on päälläpäin.

Neuletakin kaava on kokoa 38/medium.

Neuletakki kapenee helmasta vyötärölle aika paljon, ja halusin kokeilla nauhakavennusta. Kavennuksia oli aika tiheään. Jos kaventaisin kaikki silmukat ulkoreunoissa, helma ei ehkä laskeutuisi tasaisesti.

Kavennuksien jälkeen kuvion piti jatkua virheettömästi, mutta tällaiseen ei ollu missään ohjetta. Kyselin neuvoja Noonknitin Outilta ja Keskeneräisten käsitöiden kerho -ryhmästä. Neuvo sieltä, toinen täältä, ja ratkaisu löytyi.

Kavennuskohta erottuu valmiissa neulepinnassa hieman, mutta ei kuitenkaan näytä pahasti virheeltä. Pörröinen lanka antaa kivasti anteeksi. Kavennus tehdään kahden perättäisen kerroksen aikana. Yksi kavennus on – 4 s eli yksi mallikerta. Silloin kuvio jatkuu nätisti.

1. krs: jätä nypyn jälkeen lisäämättä 2 s ja neulo 1 s oikein.
2. krs: neulo 3 s. (nyppy + 1 s + nyppy) nurin yhteen.

Neuloin etukappaleiden reunimmaisilla 8 silmukalla 1 x 1 -joustinneuleiset reunukset. Noin 8 cm:n välein piti reunuksen kerrosmäärää kasvattaa, ettei se kiristäisi. Tein sen pidennetyin kerroksin neulomalla kaksi kerrosta vain reunuksen silmukoilla. Vähän ennen vyötäröä neuloin ensimmäisen napinläven ja sen jälkeen kolme tasavälein. Napinlävet on neulottu pystysuoraan.

Virkatut napit

Päällystin pienet muoviset napinpohjat virkkaamalla kiinteillä silmukoilla ympyrän jossa kaksi kerrosta.
Villatakki on jo toinen tästä langasta neulomani vaate. Myös harmaa poolopusero sai inspiraationsa 1950-luvusta. Ei kahta ilman kolmatta?

4 Comments

  1. Todella kaunista sait taas aikaiseksi. Kavennukset eivät ainakaan valokuvassa erotu yhtään. Osaat laatia erittäin selkeitä ohjeita. Tuollaista nyppymallia en muista, vaikka nuoruusvuosinani neuloin paljon ja tutkin kaikki mallilehdet. Puikkoihin en ole koskenut vuosikausiin, mutta kävin koko ohjeen läpi ja neuloin mielikuvituksessani. Aina löytyy uutta.

  2. Liisa, kyllä olet tuottelias. Villatakin neulepinta on hyvännälöinen. Itse pohdin, osaisinko tehdä islantilaisneuleen. Yhdestä on kokemus, mutta pitäisi löytää sopiva lanka sopivaan malliin/kokoon ja niitähän kyllä on. Katsotaan.

    1. Kiitos kiitos. Moni käsityö syntyy telkkarin ääressä, melkein huomaamatta 😁 Suosittelen lämpimästi tekemään islantilaistyylisen paidan. Sitä oli kiva neuloa ja käytössä paita on näyttänyt miten hyvin se sopii ulkokäyttöön. Tein omani Lettlopista, mutta nyt sitä ei taida mistään saada. Sille löytyy kyllä hyviä vaihtoehtoja. Voitais katsoa joskus yhdessä!

Kirjoita kommenttisi tähän!