Nypyllinen pitsineulepusero

Tässäpä neulepusero, jonka synnytys ei sujunut tuskitta. Hävettää oikeastaan edes esitellä sitä täällä, mutta olkoon.

Ostin langaksi valkoisen Sandnesin Suri Alpakan, joka edusti minulle kauneinta mahdollista, jopa täydellistä neulelankaa. Odotukseni olivat korkealla. Keskityin ja paneuduin. Päätin tehdä neuletakkien jälkeen vaihteeksi puseron. Valitsin sileän neuleen joka syntyisi nopeasti pyöröpuikoilla.

Neuloin sitkeästi, vaikka mielessä kaihersi epäilys työn mielekkyydestä. Pinta ei näyttänyt yhtään miltään, vain tylsän epätasaiselta, vaikka yritin uskotella itselleni että hyvä siitä tulee.

Taisin neuloa sitä liian isoilla puikoilla kokemattoman neulojan tyyliin. Lopulta purin tekeleeni ja aloin etsiä houkuttelevampaa mallia.

Toinen yritys

Muutin suunnitelmaani. Päätin tehdä langasta puseron ystävälle syntymäpäivälahjaksi. Pinterestistä löytyi ihana pitsineule. Kuvio tosin näytti aivan mahdottoman vaikealta. Aloin silti tehdä mallinmukaista puseroa – senhän voisi taas purkaa, jos ei ala luonnistua.

Löydät mallin ja ohjeen täältä.

Neulekuvion tekeminen ruutumallin mukaan oli kyllä aluksi melkein ylivoimaisen vaikeaa. Kuvioon pujahteli virheitä. Jouduin lopuksi parsimaan ylimääräisiä reikiä ja jäljittelemään puuttuneita reikiä ja kavennuksia neulan ja langan avulla. Sain pinnasta lähes virheettömän näköisen. Kuvion purkaminen olisi ollut järkevämpi vaihtoehto, jos vain olisin huomannut virhekohdat heti tuoreeltaan.

Kun pääsin jyvälle kuvion logiikasta, työ alkoi sujua. Lopuksi jopa nautin tämän neulomisesta. Ei näköjään kannata pelätä monimutkaisilta näyttäviä kuvioneuleita, kyllä niistäkin selviää. Olin onnessani. Sain kun sainkin puseron valmiiksi.

Kuvio on kaunis. Langan pehmeys ja kuohkeus pääsevät hyvin esiin.
Valmis pusero.

Hyvää

  • Neulepinta on kaunis ja kuvio toimii tässä langassa hyvin
  • Sain aikaiseksi näin vaikeannäköisen puseron
  • Opin paljon enemmän tällaisesta vaikeasta, taitojen ylärajoilla olleesta neuletyöstä kuin tavallisista sileäneuleisista

Parannettavaa

  • Mitoitus on pielessä: puserosta tuli liian pitkä ja kapea. Yritin kastelemalla ja muotoilemalla saada sen kaavan mittojen mukaiseksi. Kaavojen piirtämiseen pitää panostaa.
  • Tuossa käsittelyssä neulepinta litistyi ja menetti kuohkeutensa.
  • Helman resori ei jousta ja jäi liian löysäksi. Olisi pitänyt neuloa se pienemmillä puikoilla.
  • Pääntien reunuskaan ei onnistunut. Kuvasta näkee että siinä on liikaa silmukoita. Etupääntien pitäisi olla pari senttiä syvempi
  • Olin kuvitellut itseni paremmaksi tekijäksi. Jatkossa mietin tarkemmin, ennenkuin alan neuloa muille.
  • Pahoin pelkään, että tämä neulepusero oli saajalleen epäsopiva. En ihmettelisi, jos se olisi jäänyt käyttämättömänä kaappiin.

Kirjoita kommenttisi tähän!