Neulon villasukkia ikäihmisille Ukrainaan

Pro Ukraina -yhdistys lähetti käsitöiden taitajille lokakuun 2022 alussa vetoomuksen sukkien neulomiseksi Ukrainaan. Talvi ja kylmyys ovat vääjäämättä tulossa sota-alueellekin. On pelättävissä, että etenkin moni ikäihminen tulee ensi talvena kärsimään kaiken muun ikävän lisäksi myös kylmyydestä.

Ukrainassa tarvitaan yhä apua. Yli 800 000 ukrainalaisen koti on vaurioitunut tai tuhoutunut nyt käynnissä olevan sodan seurauksena. Eniten asuntoja on vaurioitunut Donetskin, Harkovan, Kiovan ja Tšernihivin alueilla. Toisaalta, vaikka oma koti olisikin yhä ehjä, sähkön, kaasun, hiilen ja muiden kotien lämmitysenergiamuotojen saatavuudesta ei ole varmuutta.

Vähintään 21 tapaa auttaa

Jos villasukkien neulominen ei ole sinun juttusi, on monia muitakin tapoja auttaa ukrainalaisia. Pro Ukraina -sivustolle on koottu 21 vaihtoehtoa. Jokainen voi yrittää tehdä jotain: lahjoittaa rahaa, tavaraa tai palvelua, tarjota kotimajoitusta, ostaa ukrainalaisia tuotteita, tukea vapaata mediaa, osallistua Ukraina-tapahtumiin jne.

Neulomalla voit tehdä hyvää

Lähdin ilman muuta mukaan. Kohde oli tärkeä ja aikaakin olisi pian alkavalla lomareissulla. Siirsin muut projektit tuonnemmaksi. Totesin, etten tarvitse pitsi-palmikkoneuleisia polvisukkia. Käytin niihin varatut langat Ukrainan villasukkiin.

Sota oli alusta saakka koskettanut minua syvästi, mutta sopivaa auttamiskohdetta ja -tapaa en ollut vielä löytänyt. Tiesin kyllä että monet neulovat sukkia Ukrainaan. Oma saamattomuus ei ollut jättänyt rauhaan, mutta nyt tunsin aloittavani tärkeää työtä. Tyyliin jaa taito, jonka olet lahjaksi saanut.

Olen kerran käynytkin Ukrainassa, kun joulukuussa 2009 Harkovassa järjestettiin kansainvälinen muistitietokonferenssi. Silloin sain henkilökohtaisesti nauttia ukrainalaisten avusta ja vieraanvaraisuudesta.

Vihdoin löytyi minun vuoroni auttaa. Aloin neuloa sukkia Ukrainaan.

Neuloin sukat Novitan 7 veljestä Natura -langasta, jossa on 70 % villaa ja vahvikkeena 30 % lyocelliä (Tencel). Päävärinä on sinivihreä. Kuvio- ja raitaväreinä käytin vähän sinistä ja keltaista. Neulon Ukrainaan näin alkuun yhdet miehen ja kahdet naisten sukat.

Millaisia sukkia toivotaan?

Pro Ukraina -yhdistys on saanut Novitalta oman villasukkamallin, joka parhaiten vastaa ihmisten tarpeita paikan päällä, sota-alueella. Sukat ovat yksinkertaista perusmallia. Koska avun tarvitsijoita on paljon, tavoitteena on saada Ukrainaan mahdollisimman paljon sukkia. Tästä johtuen Pro Ukraina -villasukkien malli on – taannoisten Suomi 100 veteraanisukkien tapaan – pelkistetty ja siksi nopea ja helppo neuloa.

Myös Novitan Rauhan puolesta -villasukkia voi neuloa, jos Pro Ukraina -malli ei ole riittävän haastava, yhdistyksestä kannustetaan. Muutkin lämpimät asusteet ovat tervetulleita.

Kaiken kokoisia, kaiken värisiä, käsin tai koneella neulottuja, kuviollisia, raidallisia, yksivärisiä sukkia tarvitaan. Ainoa edellytys on, että sukat on neulottu langasta, joka sisältää vähintään 50% villaa.

Pro Ukraina -sukat.

Innostuitko Sinäkin? Katso ohjeet sukkien toimittamiseksi Pro Ukraina –yhdistyksen nettisivuilta. 17.12. päivitetyn tilanteen mukaan villasukkia on lahjoitettu jo 2635 paria.

Liity blogini seuraajiin!

Haluatko saada sähköpostiisi uusimman blogijulkaisuni ensimmäisten joukossa? Julkaisen käsityöaiheisia postauksia parillisten viikkojen perjantai-iltaisin.

Tilaa postaukset kirjoittamalla alle sähköpostiosoitteesi. Liityttyäsi saat automaattisen viestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla vahvistat liittymisesi. Voit poistua listalta milloin vain.

3 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän!