Neulo ranteenlämmittimet: kaksi versiota ja ohjeet

Taas on syksy ja säät viilenneet. Neuloin kylmien käsien iloksi ihanan pehmeät ranteenlämmittimet. Koska ne valmistuvat joutuisasti, neuloin samantien toisetkin. Itse käytän ranteenlämmittimiä sisällä ja ulkona, tarpeen mukaan. Tietokoneella naputellessakin ne ovat kätevät.

Ranteenlämmittimet sopivat viikonloppukäsityöksi ja jämälankojen käyttökohteeksi. Lankaa kuluu vain muutama kymmenen grammaa. Tässä ohjeet.

1. Pitkät ranteenlämmittimet alpakkalangasta

Cacao-lanka on ohutta, kevyttä ja erittäin riittoisaa.

Koko: S (pit. 30 cm)
Lanka: Teetee Cacao (89 % alpakka, 11% polyamidi, 100 g = n. 500 m )
Langan menekki: 20 g
Väri: tummanharmaa
Puikot: N:o 4 tai käsialan mukaan
Tiheys: 14 s ja 20 krs = 10 cm

Ohje: Luo 28 s. ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo sileää oikeaa kunnes työn pituus on 22 cm. Tee peukaloaukko päättelemällä kerroksen ensimmäisen puikon alusta 3 s. ja neulo kerros loppuun, luo sitten silmukat takaisin seuraavalla kerroksella. Tee neuletta vielä 5 cm peukaloaukosta mitattuna. Päättele silmukat, katkaise ja päättele lanka. Tee toinen ranteenlämmitin peilikuvaksi.

Bukleelankaa voi olla on vaativa neulottava. Aloitin ensin neuloa metallipuikoilla, mutta ne olivat liian raskaat ja liukkaat. Vaihdoin Novitan kevyisiin, koivusta valmistettuihin kulmikkaisiin puikkoihin. Työ helpottui ihan ratkaisevasti ja neulominen alkoi sujua.

Muokkasin Tekstiiliteollisuus Oy:n ohjetta. Jos innostuit, tuossa linkissä on ohje myös paksulle tuubihuiville.

2. Lyhyet kirjoneuleiset ranteenlämmittimet

New Cedro 100 % italialainen Borgo de Pazzin villalanka on ihanan pehmeä ja vähän rustiikkinen.

Koko: S (pit. 19 cm)
Lanka: New Cedro (100 % italialainen villa, 50 g = n. 100 m). Tähän ohjeeseen käy myös esimerkiksi Istexin Lettlopi tai Novitan Icelandic Wool.
Langan menekki: 35 g
Värit: pohja vaalea beige 38, kuviot musta 10 ja luonnonvalkoinen 39
Puikot: N:o 4 tai käsialan mukaan
Tiheys: 17 s ja 26 krs = 10 cm

Ohje: Luo 28 s. ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo 1 krs nurin, 1 krs oikein ja 1 krs nurin. Jatka sileää oikeaa 2 krs. Neulo kirjoneuletta 14 krs ruutumallin mukaan.

Kirjoneuleen mallikerran leveys on 4 s ja korkeus 14 krs. Kuvion on suunnitellut kotiteollisuusopettaja Ella Mussalo. Hän on käyttänyt sitä sormikkaiden rannekkeessa.

Aloita peukalokiilan neulominen 1. puikolla: Lisää 1 s, neulo 1 s ja lisää 1 s. Neulo krs loppuun. Neulo 1 välikrs. Jatka peukalokiilan lisäyksiä joka 2. krs vielä 2 kertaa, kunnes työssä on 34 silmukkaa. Neulo 10 krs sileää ja tee peukalonreikä päättelemällä kiilan kohdalla 6 s. Neulo krs loppuun ja lisää seuraavalla krs:lla 6 s. pääteltyjen tilalle. Neulo 6 krs sileää ja lopuksi 3 krs edestakaisneuletta kuten työn alareunassa (1 krs nurin, 1 krs oikein ja 1 krs nurin). Päättele silmukat, katkaise ja päättele lanka. Tee toinen ranteenlämmitin peilikuvaksi.

Kirjoita kommenttisi tähän!