Neulo kasaria! Iso kolmiohuivi syntyy kätevästi neulekoneella

Suunnittelin 1980-luvulla kahvinruskean kolmiohuivin Pirkka-langasta. Neuloin sen Brotherilla. Rakastin koneella neulomista ja tykkäsin siihen aikaan kulkea itsetehdyissä vaatteissa, jotka olivat yleensä saaneet vaikutteita suomalaisesta pukuperinteestä.

Rento ja melko paksu hartiahuivi sopi tyyliin. Se oli helppo heittää hartioille takin päälle tai pakkassäillä kietaista pään ja kaulan ympärille. Täysvillainen huivi lämmitti. Iso tupsu huivin kärjessä oli tyylillisesti piste iin päällä ja toimi samalla kevyenä painona.

Neuloin kolmiohuivini poikittain ja kuvioin yksinkertaisin pitsineuleraidoin. Tein kuviot koneen kuvionäppäinten ja pitsikelkan avulla. Huivin kolmiomuoto syntyy ulkoreunassa tehtävillä lisäyksillä ja kavennuksilla.

Ohje

Lanka: 190 g Taito Pirkanmaan ohutta Pirkka-lankaa (tex 125 x 2, 100 % villaa, 100 g = 400 m), väri 318 suklaa (katso värikartta täältä).

Huivin koko: Pituus 180 cm, leveys kärjestä 65 cm. Lankatupsun pituus 8 cm.

Huivin leveyteen vaikuttavat langan paksuus, valittu neulos ja silmukkakoon säätö. Pitsineule venyy käytössä ja tuo lisäleveyttä. Ohutneulakoneessa on maksimissaan 200 neulaa/silmukkaa.

Pitsineulekuviot

Kuviot asettuvat symmetrisesti huivin keskikohtaan nähden. Kapeita kuvioraitoja on kolme erilaista: siksak, vinoraita ja vinoristi. Kukin niistä rajautuu 4 – 6 kerroksen päässä oleviin reikäkerroksiin muodostaen näin oman selkeän kokonaisuutensa. Kunkin kuvioraitaryhmän välissä on 20 krs sileää neulosta. Keskellä on muita leveämpi pitsineuleryhmä, jonka vinoraitakuvio myötäilee huivin kärkeä.

Brotherin näppäinkoneella kuvioiden mallikerran tulee olla jaollinen 2, 4 tai 8 silmukalla. Maksimileveys on 8 silmukkaa. Mallipiirrosten musta ruutu näkyy pitsineuleessa reikänä.

Vinoraitakuvio.
Ristikuvio.
Siksak-kuvio.
Huivin keskikohdan vinoraitakuvio.

Neulominen

Laita pitsikelkka koneeseen vasemmalle puolelle. Neulomiskelkka on oikealla. Tarvitset neulekoneen jatkokiskot, jotta molemmat kelkat mahtuvat hetkeksi vierekkäin pitsiä neulottaessa.

Aloita työ koneen vasemmasta reunasta. Luo käsin kaksi silmukkaa ja neulo sileää neuletta. Lisää joka 2. krs 1 s työn oikeassa reunassa (nosta työhön tai vedä E-asentoon) 1 neula, neulo 2 krs, nosta 1 neula jne.

Kun työn pituus on noin 10 cm, aloita pitsikuvioiden neulominen koneesi tekniikan mukaan. Jatka samalla lisäyksiä 1 s joka 2 krs. Lisää neula työhön pitsikuvioiden jälkeen ennen kahden krs:n sileää neuletta.

Jatka silmukoita lisäten ja neuloen, kunnes kaikki koneen 200 neulaa ovat käytössä. Aloita sitten reunan kavennukset jatkaen samalla pitsikuvioiden neulomista. Kavenna 1 s joka 2. krs työn oikeassa reunassa silmukansiirtäjällä (kavenna 1 s, neulo 2 krs, kavenna 1 s jne.). Lopeta pitsiraitojen neulominen noin 10 cm ennen työn päättymistä.

Viimeistys: Päättele langanpäät. Höyrytä työ kevyesti. Tee noin 8 cm mittainen lankatupsu ja kiinnitä se kolmion kärkeen.

Kirjoita kommenttisi tähän!