Oletko hankkinut neulekoneen ja kaipaat neuvoja ja vinkkejä vaatteen yksityiskohtien valmistamiseen? Lataa tästä kaksi ilmaista opasta, joissa on perustietoja aiheesta ja erilaisista neulekoneista. Mukana myös erimuotoisten päänteiden kaavoitusta sekä infoa kirjoneuleiden muuntelumahdollisuuksista.

Kokosin oppaat 1980-luvun lopulla, joten suhtaudu sen mukaisesti. Tosin harva asia on koneneulonnassa muuttunut noista ajoista. Samat 1970–1990-lukujen neulekonetyypitkin ovat käytössä edelleen. Näyttää kuin kehitys olisi – ilmeisesti kysynnän puutteessa – pysähtynyt siihen mihin se aikanaan jäi. Muokkaa ja kehitä ohjeita edelleen, ota käyttöön ja kokeile, niin saat itsellesi vähitellen omannäköisen tietopankin.

Neulekoneella näppärästi – siinä osuva nimi takavuosien koneneulonnan oppikirjalle. Etenkin vaatteen kappaleet syntyvät näppärästi, kun on tehnyt valmistelevat mittaukset ja laskelmat huolella. Toinen asia on, miten nuo kappaleet viimeistellään ja tehdään niistä vaate. Nekin kyllä syntyvät kätevästi, kun oppii niksit. Yksi parhaimmista saamistani opeista on ollut silmukointi. Kun sen opin, taidolle on tainnut olla sen jälkeen käyttöä jokaikisessä käsin- ja koneneuletyössäni.

Koneneulonnan päivitetyllä oppikirjalla olisi kysyntää

Opettajantyössäni Haminan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa rakastin oppimateriaalien tekemistä ja kokosin eri aiheita monisteiksi, jotka jaoin kansiin sidottuina opiskelijoille kurssin alkaessa. Tietokoneet olivat 1980-luvulla olemassa ja minullakin oli sellainen kotona. Oli erityisen hienoa, kun matriisitulostimeeni sai ostaa erilaisia kirjasinkiekkoja. Hifistelin sitten erilaisilla fonteilla eivätkä tuotokseni enää sen jälkeen näyttäneet kirjoituskoneella naputelluilta.

Monisteet jalostuivat sittemmin kirjaksi Kelkka, läppäkoukku, silmukka. Kirja julkaistiin Opetushallituksen kustantamana vuonna 1993. Muu kirjan tieto lienee vielä suht koht ajan tasalla, mutta kaavat… Niissä on valtavat väljyydet ja hehtaarihihat. Koneesta tarvittiin kaikki neulat käyttöön että hihoista saatiin tarpeeksi isot, joten Väinö Linnaa mukaillen: Mis sie tarvitset oikei hyvvää ysäripaidan kaavaa, täs kirjas siul on sellane.

Kelkka, läppäkoukku, silmukka - koneneulonnan alkeet
Kirja on loppuunmyyty, mutta voit kysellä kirjaa kirjastoista.

On superhienoa, että koneneulonta on nyt kokenut renessanssin 20 vuoden hiljaisuuden jälkeen. Koneita saa edullisesti ja moni on innostunut hankkimaan sellaisen. Myös koneneulonnan opetusta saa ja mikä parasta, myös koronaturvallisesti. Nyt olisi myös tilausta päivitetylle oppikirjalle ja esimerkiksi puseroiden ohjeille. Kuka innostuisi?

Miksi päätin jakaa nämä monisteet?

Muutama kuukausi sitten sattui tapaus, joka kertoo miten iso on koneneulontaohjeiden tarve. Vanhoja koneneulonnan opintomonisteita myytiin yhdessä FB-ryhmässä. Sinänsä ok, mutta iso osa materiaalista oli jonkun muun kuin myyjän itsensä tekemää. Joukossa sattui olemaan näitäkin tuotoksiani (yksi entisistä opiskelijoistani kertoi). Monisteita myytiin lupaa kysymättä.

Tapaus kertoo siitäkin, että tekijänoikeuteen liittyvät asiat eivät ole tiedossa, ne unohtuvat tai niistä ei välitetä. Tekijällä on yksinoikeus päättää teoksensa käytöstä. Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä.

Asia jäi mietityttämään. Korvausvaatimuksia en miettinyt, tuskin tulisin sellaisia esittämään. Harmitti, että moni oli maksanut ison summan monisteista. Asiasta nousseen kohun vuoksi myyjä on tiettävästi palauttanut rahat ainakin osalle ostajista.

Piti kaivaa esiin nuo 1990-luvun alussa tekemäni oppimateriaalit. Olin huvittuneena myös hieman otettu siitä, että ne näyttävät edelleen kelpaavan.

Päätin ratkaista mieltäni painaneen asian skannaamalla osan omista monisteistani. Kokosin ne näköispainokseksi, joka on nyt kenen tahansa ilmaiseksi ladattavissa. Vaikka kansi on uusittu, sisäsivujen painatuksen taso on mitä on. Skannerini ei valitettavasti taipunut parempaan jälkeen.

Neulekoneet ja lisälaitteet

Ensimmäisessä monistenipussa on vertailtu Brother-/Eva- ja Passap-neulekoneita sekä niiden ominaisuuksia ja lisälaitteita. Jos mietit neulekoneen hankintaa, tästä saattaa olla sinulle apua. Olen neulonut molemmilla konetyypeillä ja kummallakin on oma viehätyksensä. Passap on piirun verran enemmän teollisten neulekoneiden suuntaan. Mukana on myös infoa kirjoneulekuvioiden muokkaamismahdollisuuksista eri koneilla.

Neulevaatteiden yksityiskohtia

Toinen moniste sisältää ohjeita erimuotoisten päänteiden reunusten, halkioiden ja napituskaitaleiden valmistamisesta. Ohjeet ovat sovellettavissa sekä Brother-/Eva-koneille että Passapille. Tykkään panostaa päänteihin ja muihin yksityiskohtiin ja käyttää niihin aikaa. Miksi? Siksi, että ne ovat näkyvissä koko ajan. Niistä näkee tekijän taidon tason.

Lue lisää: Oletko aloittelija, osaaja vai ekspertti?


Olen uusneuloja

Aloin itsekin neuloa uudestaan koneella muutama vuosi sitten. Olen siis koneneulebuumin aallonharjalla teidän muiden kanssa. Möin neulekoneeni 1990-luvun lopulla enkä ole ostanut uutta tilalle, mutta olen päässyt neulomaan Noon Knitin koneilla. Kaksi villatakkia ja yksi pitsineulepusero on jo syntynyt Outi Markkasen osaavassa ohjauksessa.

Mukavia neulomishetkiä sinulle ja neulekoneellesi.

4 vastausta artikkeliin “Neulekoneella näppärästi: neuvoja ja vinkkejä koneneulojille”

  1. Niinpä. Ei uskoisi ennen kuin osuu kohdalle ja vielä yli kahden vuosikymmenen jälkeen. Työvuosina tuo oli tuttua kuten sinullekin, ja varmasti kokemuksia on muillakin. Enkä tämä on tavallisempaa tällaisellä alalla ja kiusaus kopiointiin suurempi, kun oppikirjoja on vähän tai ei ollenkaan.

  2. Hyvä Liisa, että nostit esille tekijänoikeusasiat. Niistä ei ilmeisesti tarpeeksi tiedoteta tai – kuten toteat – ei välitetä. Ainakin opetustyössä olevien pitäisi tiedostaa asia. Olen nähnyt omiakin tekemiäni kuvia tai monisteita toisten opettajien jakamina jopa niin, että on vaihdettu vain oma nimi tilalle. Tai sitten ajatellaan, että kun itse on muokannut sivua jotenkin, sen voi laittaa kokonaan omiin nimiinsä. Kohteliasta ja hyviin käytäntöihin kuuluvaa olisi ainakin mainita lähde. Rahallinen hyötyminen toisen tekemällä materiaalilla on kyllä pöyristyttävää.

    1. Mulla olisi myytävänä todella lähes käyttämätön Passap. Muutin ulkomaille ja niin jäi opettelut siihen. Tuolla se kellarissa on paketissa edelleen.

      1. Toivottavasti löydät koneelle ostajan. Olet varmaan laittanut ilmoituksen myös johonkin sopivaan netin myyntiryhmään.

Kirjoita kommenttisi tähän!

Trending

Discover more from KOTIKUTOISESTI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading