Sain pyynnön neuloa unisukat miehelle. Toiveena oli, että sukat olisivat lämpimät ja että ne pysyisivät jalassa koko yön. Ei mahdoton tehtävä?
Innostuin, kun vielä muistin, että minulla on kaapissa ylimääräinen 50 gramman vyyhti harmaata 100-prosenttista kotimaista angoraa. Se jos mikä sopisi juuri tällaiseen tarkoitukseen. Käytetäänhän angoraa hyvän kosteudenimemis-ja lämmöneristämiskykynsä vuoksi terveysalusvaatteiden ja lämmittimien materiaalina.
Angora on ylellisyystuote, lankojen aatelia. Olin ostanut langan Villiniityn tilalta, jossa kasvatetaan angorakaneja eettisesti kestävällä tavalla. Langat kehrätään Ruukin kehräämössä.

Miehen unisukat koko 46, kolme versiota
Sukat olivat tulossa miehelle yllätysjoululahjaksi. Sain siksi vain kaksi mittaa: kengän koko 46 ja jalkapohjan pituus 32 cm. Muut mitat otin Novitan sukkien kokotaulukosta.

Angorasukat ver. 1.0
Aloin neuloa sukkia yksinkertaisesta langasta. Heti näkyi, ettei niistä mitään tulisi. Ohuet ne kyllä olisivat, se olisi hyvä juttu, voihan angora olla jopa 10 kertaa lämpimämpää kuin lampaanvilla. Mutta sukat olivat ryhdittömät. Angoralangasta neulottu sukka tai mikä muu tahansa vaatekappale venähtää eikä helposti palaudu, koska lanka on aika joustamaton.
En jatkanut sukkia alkua pidemmälle, ja purin ne.

Hyvää
- sain tuntuman angoralankaan
Kehitettävää
- uusi yritys paksummalla langalla
Angorasukat ver 1.1
Lisäsin harmaan langan rinnalle Villiniityn valkoisen, kertaamattoman angoralangan. Se oli ohuenohut, mutta kuvittelin saavani sillä neulokseen paksuutta. Sukansuu on 1×1-joustinta.
Tein vahvistetun kantapään neulomalla nostettavat silmukat ristikkäin. Se sopii hyvin miesten sukkiin antamaan tilaa leveälle kantapäälle. Istuvuus paranee ja sukka pysyy paremmin jalassa.
Neuloin ristiinvahvistetun kantapään näin:
- 1. krs *nosta 1 s, neulo 1 s oikein* toista kerros loppuun.
- 2. krs nosta 1 s neulomatta, neulo loput nurin.
- 3. krs *neulo 1 s oikein, nosta 1 s* toista kerros loppuun.
- 4. krs nosta 1 s neulomatta, neulo loput nurin
Olin suht tyytyväinen tulokseen, joten jatkoin neulomista loppuun saakka. Valkoinen lanka tosin muodosti sattumanvaraisia ja minun silmääni häiritseviä raitoja, kun langat juoksivat omilta keriltään.
Loppusuoralla harmaa lanka loppuikin kesken! Otin puseroa varten varaamani valkoista angoralankaa ja neuloin sillä sukan kärjet. Yritin häivyttää värieroa harmailla raidoilla aavistaen, että purkuun menee. Annoin sukat kuitenkin testiin.
Mies nukkui näiden kanssa kaksi yötä. Sain terveiset että ovat lämpimät ja miellyttävät, mutta eivät pysyneet yöllä jaloissa. Ne olivat jalkapöydän kohdalla liian väljät, “korkeat”, kuten mies asian ilmaisi. Sukkien jalkaterä oli myös liian pitkä.

Hyvää
- ristikkäin neulottu vahvistettu kantapää
- sukat testattiin, joten tiesin mitä pitää korjata
Kehitettävää
- sukan suuhun tukevampi joustin
- pohja lyhyemmäksi
- lisää paksuutta ja joustoa
- angoralangalla on heikko venymän palautuvuus, joten sukat pitää neuloa tavoitekokoa pienempinä
Angorasukat ver. 1.2
Purin sukat ja jatkoin tuotekehittelyä. Kävin lankakaupassa etsimässä ohutta villalankaa, jolla leprut sukat saisivat ryhdikkyyttä ja joustoa. Noonknitistä löytyikin ihana, sopivasti kierteinen ja superjoustava villasilkkilanka. Sen väri on harmaa, millä pinnan valkoisuus vähän taittuisi.
Yhdistin näihin sukkiin kolmea eri lankaa:
- 50 g harmaata Villiniityn Haltiaa (100 % angora 140 x 2 tex, 100 g = 360 m)
- 20 g valkoista Villiniityn angoraa (100 % angora, kertaamaton)
- 20 g harmaata teeteen Elegant-lankaa (70% kampavilla, 30% tussahsilkki, 50 g= 500 m) Elegant-lankaa ei enää saa, mutta samaa lankaa myydään Wetterhoffilla Silvia-nimellä.
Puikot olivat 3-milliset ja neuletiheys 20 s = 10 cm.
Neuloin sukat Novitan kokotaulukkoa soveltaen. Loin työhön 52 silmukkaa. Tein sukan suuhun 2×2-joustimen. Neuloin kantalapusta vähän tavallista korkeamman (30 krs) istuvuutta parantamaan. Poimin jalkaterää varten kantalapun kummastakin reunasta 15 s.
Poikkeuksena perusohjeeseen jatkoin kiilakavennuksia, kunnes työssä oli 46 silmukkaa. Tämä siksi, että sain jalkaterän tarpeeksi kapeaksi miehen jalkaan.



Hyvää
- löytyi sopiva lankayhdistelmä, jossa joustoa ja lämpimyyttä
- mitoitus onnistui
- sukat pääsivät käyttöön
Kehitettävää
- sukkiin kannattaa suoraan valita angora-villa-sekoite
- angorasukat eivät kestä kulutusta, joten on mietittävä mihin käyttöön ne kannattaa neuloa
Angora on ihana materiaali. Parhaimmillaan angoralanka on huiveissa, myssyissä ja väljissä neulepuseroissa tai villatakeissa. Angoraneuleet on aina pestävä hellävaraisesti käsin.
Jos sinua kiinnostaa angorakanien kasvatus, angoravillan tuotanto ja angoralangan ominaisuudet, lue juttu Ruukin kehräämön blogista.