Mitä mökille tuliaisiksi? Neulo tyylikäs patalappu

Saitko kutsun ystävien mökille? Mietitkö, mitä veisit tuliaisiksi? Olen itse huono menemään kylään tyhjin käsin, vaikka tiedän ettei kukaan minulta mitään odottaisi. Pienikin tuliainen on kuitenkin ihana antaa. Neulottu patalappu on yksi parhaista, aina tarpeellinen käyttöesine. Se on hyvä kesäinen tuliainen, ja syntyy nopeasti ontelotrikoolangasta (tube cotton).

Julkaisin ohjeen ensimmäistä kertaa kesällä kaksi vuotta sitten. Lankojen saatavuus on kuitenkin muuttunut sen verran, että postauksen päivitys oli paikallaan.

Patalappu on tyylikäs. Ontelotrikoolanka tekee silmukoista hieman kulmikkaita, ja tuikitavallinen ainaoikein-neulos muuttuu uudennäköiseksi. Juju on siinä, että puuvillatrikoon sisällä kulkee polyesteristä valmistettua kevytvanua. Sen ansiosta lanka on pehmeä ja täyteläinen. Patalapun viimeistelee moderni yksityiskohta, nahkapaperisuikaleesta ommeltu kiinnityslenkki.

Neulottu patalappu Sinellin ohjeella

Idea ei ole uusi, ja ohjeita vastaavaan patalappuun löytyy netistä muitakin. Tykkäsin tästä Sinellin versiosta. Ohje on selkeä, joten patalapun valmistus onnistuu aloittelijaltakin. Ohje löytyy täältä.

Neuloin näitä Novitan Strömsö -langasta 6 millin puikoilla. Mustavalkoisessa raidat ovat kahden kerroksen levyiset. Patalappu neulotaan pitkillä puikoilla 2 krs per väri, värinvaihdot aina samassa reunassa. Joka krs oikein.

Ekologinen ”vegaaninahka”, nahkapaperi oli mainio tuttavuus. Monikäyttöinen materiaali, joka kestää konepesun; tärkeä ominaisuus patalapussa.

Nahkapaperista leikattu suikale ommellaan patalapun kulmaan yhdellä ristipistolla. Se on todella piste i:n päälle. Ompelulanka saa olla suht paksu ja luja. Itse käytin kalalankaa ja tavallista puuvillalankaa.

Valitsin ristipistoon parhaiten sopivan neutraalin tai luonnonläheisen värin. Joskus musta lanka sopi parhaiten, joskus valkoinen, joskus harmaa. Vain yksi iso pisto, mutta ompelulangan värillä on iso merkitys huolitellussa kokonaisuudessa.

neulottu-patapakku-ontelotrikoolangasta
Näissä on lankana Novitan Strömsö.

Patalappu on hyvä viikonloppu- tai telkkarin ääressä -käsityö. Olen jo alkanut neuloa näitä iltaisin varastoon joulua ajatellen…😊🎁🎄

Patalappuja saa nyt myös valmiina!

Katso lisää Kotikutoisesti-kaupasta.

10 Comments

 1. Oi, olet ollut taitava jo noin pienestä! Ompelitko, virkkaistko vai miten teit? Tämä löytyi Pinterestistä, ja sovelsin vähän.

  1. Neuloin puikoilla. Oli silloin hirmuinen halu oppia neulomaan ja virkkaamaan, kun vanhempani tekivät paljon käsitöitä.

    1. Hei, tässä yritän kovasti neuloa joululahjaa tämän julkaisusi innoittamana. En kuitenkaan ymmärrä, miten raidallinen versio neulotaan. Yritin ensin pitkillä puikoilla, mutta ymmärsin että piti käyttää pyöröpuikkoja. En saa tasaisia raitoja neulomalla edes takas oikeaa. Olisitko ehtinyt auttaa? Kiitos! Heidi

     1. Vastasin jo sähköpostiisi mutta laitan vastauksen vielä tänne. Joku muukin voi pähkäillä samaa.

      Hei, kiitos viestistä. Hyvä että otit yhteyttä. Patalappu neulotaan pitkillä puikoilla 2 krs per väri, värinvaihdot aina samassa reunassa. Joka krs oikein kuten tiesitkin. Patalappu on helpompi kuin ehkä arvaatkaan.😊

 2. Aina löydät jotakin uutta! 🥰 Tässäkin kaksi minulle uutta asiaa (ontelolanka ja nahkapaperi), vaikka ensimmäisen patalappuni neuloin 4-vuotaana.

Kirjoita kommenttisi tähän!