Mitä mökille tuliaisiksi? Neulo tyylikäs patalappu

Saitko kutsun ystävien mökille? Mietitkö, mitä veisit tuliaisiksi? Olen itse huono menemään kylään tyhjin käsin, vaikka tiedän ettei kukaan minulta mitään odottaisi. Pienikin tuliainen on kuitenkin ihana antaa. Neulottu patalappu on yksi parhaista, aina tarpeellinen käyttöesine. Se on hyvä kesäinen tuliainen, ja syntyy nopeasti ontelotrikoolangasta.

Tämä patalappu on lisäksi tyylikäs, mistä annan ison plussan. Ontelotrikoolanka tekee silmukoista hieman kulmikkaita (etenkin Novitan Strömsö), ja tuikitavallinen ainaoikein-neulos muuttuu uudennäköiseksi. Patalapun viimeistelee moderni yksityiskohta, nahkapaperisuikaleesta ommeltu kiinnityslenkki.

Neulottu patalappu Sinellin ohjeella

Idea ei ole uusi, ja ohjeita vastaavaan patalappuun löytyy netistä muitakin. Tykkäsin tästä Sinellin versiosta. Ohje on selkeä, joten patalapun valmistus onnistuu aloittelijaltakin. Ohje löytyy täältä.

Tein näitä Novitan Strömsö -langasta ja Sinellin Tube Cottonista. Molempien lankojen täytteenä on polyesteristä valmistettu kevytvanu. Strömsö on ohuempaa ja siinä käytin 6 millin puikkoja.

Tube Cottoniin sopivat 8 millin puikot. Siitä neulomani patalaput ovat tämän jutun kansikuvassa. Mustavalkoisessa raidat ovat kahden kerroksen levyiset.

Ekologinen ”vegaaninahka”, nahkapaperi oli minulle uusi tuttavuus. Mainio materiaali, joka kestää konepesun; tärkeä ominaisuus patalapussa.

Nahkapaperista leikattu suikale ommellaan patalapun kulmaan yhdellä ristipistolla. Se on todella piste i:n päälle. Ompelulanka saa olla suht paksu ja luja. Itse käytin kalalankaa ja tavallista puuvillalankaa.

Valitsin ristipistoon parhaiten sopivan neutraalin tai luonnonläheisen värin. Joskus musta lanka sopi parhaiten, joskus valkoinen, joskus harmaa. Vain yksi iso pisto, mutta ompelulangan värillä on iso merkitys huolitellussa kokonaisuudessa.

neulottu-patapakku-ontelotrikoolangasta
Näissä on lankana Novitan Strömsö.

Neuloksesta tulee niin tiivis, että tätä voi kokeilla myös pannusalusena. Lisäksi patalappu on hyvä telkkarin ääressä -käsityö, joten olen jo alkanut neuloa näitä iltaisin varastoon joulua ajatellen…😊🎁🎄

Soitin 12.6.2020 Novitaan ja Sinelliin varmistaakseni, että ontelotrikoolankoja on saatavana jatkossakin. – Kyllä on, molemmista vakuutettiin. Langat pysyvät valikoimissa, mutta lankakarttojen värejä saatetaan aika ajoin uudistaa. Hyvä tieto, sillä olen oikeasti innostunut tästä langasta. Katso, mitä kerran siitä virkkasin.

Ihanaa, kun voidaan taas kyläillä ja tavata ystäviä! <3

6 Comments

  1. Aina löydät jotakin uutta! 🥰 Tässäkin kaksi minulle uutta asiaa (ontelolanka ja nahkapaperi), vaikka ensimmäisen patalappuni neuloin 4-vuotaana.

  2. Oi, olet ollut taitava jo noin pienestä! Ompelitko, virkkaistko vai miten teit? Tämä löytyi Pinterestistä, ja sovelsin vähän.

    1. Neuloin puikoilla. Oli silloin hirmuinen halu oppia neulomaan ja virkkaamaan, kun vanhempani tekivät paljon käsitöitä.

Kirjoita kommenttisi tähän!