Neuloit kauniit ja lämpimät villasukat. Käytät niitä leppoisasti kotosalla, mutta jo muutaman viikon päästä kantapää alkaa paistaa läpi ja päkiän alla on reikä. Mietit nolona, mitäköhän joululahjaksi antamillesi villasukille kuuluu, onkohan ne ehditty jo helmikuussa kertaalleen parsia.
Miksi villasukat reikiintyvät näin nopeasti? Langan heikko laatu on yksi tekijä, mutta villasukkien reikiintymistä edistää moni muukin seikka. Kokosin tähän listan josta voit tarkistaa, voisiko syy sisätiloissa käytettyjen villasukkien nopeaan puhki kulumiseen olla joku, tai jopa kaikki näistä. Mukana on minun ja muiden kokemuksia sekä tutkittua tietoa.

Lanka

Sukat neulotaan vahvistetusta langasta jotta ne kestäisivät käyttöä: villan joukkoon on kehrätty joko polyamidia (nailon) tai muuta vahvaa kuitua. Vanha kansakin tiesi, että kotikehruisesta lampaanvillasta tuli vahvat sukat, kun neuloi mukaan ohutta rihmalankaa.
Sukkalankojen laaduissa on eroja. Jos olet tyytymätön käyttämäsi sukkalangan laatuun, kokeile jotain toista vaihtoehtoa. Valinnanvaraa löytyy jokaiselle kukkarolle. Erikoisliikkeissä on hyvät valikoimat eri paksuisia sukkalankoja eri valmistajilta, ja myös markettien valikoimissa on vaihtoehtoja.
Sukkalankojen markkinajohtaja on kotimainen Novita, jonka kehräämössä Korialla tehdään vuodessa noin 10 miljoonaa lankakerää. Muista myös esimerkiksi nämä: Louhittaren Luola, Nurja, Tukuwool, Vuonue ja WoolWomen, joista monista saa suomenlampaanvillasta tehtyä sukkalankaa. Ulkomaisia valmistajia ovat esimerkiksi Gjestal, Opal, Katia, Austermann, Hjertegarn ja Schachenmayr. Edullisimmasta päästä ovat myhome living, Kotikulta (valmistaja Novita) ja Kaupunkilanka, joihin moni neuloja on ihastunut.
Novitan sukkalangat Nalle ja 7 Veljestä tulivat markkinoille jo 1970-luvulla. Silloin 7 Veljestä -lankojen villa hankittiin Englannista. Sittemmin kehräämössä on tehty hienosäätöä mm. langan kierteeseen ja koostumukseen. Seiskaveikassa on vuosien varrella käytetty mm. argentiinalaista, norjalaista ja suomalaista villaa.
Koska Novitan sukkalankojen laatu puhuttaa neulojia, siitä vähän lisää.
Novitan sukkalankojen laatua on tutkittu
Vuonna 2016 puolankalaista neulojakonkari Airi Haapalaista harmitti. Hänen mielestään Novitan lankojen laatu oli huonontunut. Airi otti yhteyttä Kuluttaja-lehden toimitukseen ja ehdotti aiheesta juttua.
Lehti alkoi selvittää asiaa, ja lähetti 1990-luvun lopulla ostetut Nalle ja 7 Veljestä -langat Tampereen teknillisen yliopiston laboratorioon tutkittavaksi. Verrokiksi lähetettiin myös uudet, kaupasta sinä vuonna ostetut vastaavat Novitan langat. Kaikissa langoissa oli samat materiaalit: 75 prosenttia villaa ja 25 prosenttia polyamidia.
Muutoksia polyamidikuiduissa
Tutkittaessa selvisi, että langat todella olivat muuttuneet. Villakuidut olivat samanlaisia kuin ennenkin, mutta uusissa langoissa polyamidikuidut olivat ohuempia ja niitä oli enemmän. Vaikutti siltä, että uusissa langoissa kitka olisi suurempi ja kitkapintaa enemmän, kun langassa oli useampia tekokuitulankoja. Tällä voi olla vaikutusta myös neulontatuntumaan.
”Myös langan kierre, kuitupituus ja villakuidun kiharuus voivat vaikuttaa siihen miltä neulominen tuntuu, samoin se, millaisia tekokuidun käsittelyaineita on käytetty ennen ja nykyisin”, tutkija totesi. Langan kovuuteen vaikuttaa myös käytetty väriaine: mitä tummemmaksi värjätty kuitu on, sitä enemmän väriainetta ja sitä kovemman tuntuinen lanka. Valkoinen ja pastellisävyt ovat pehmeämpiä.
Langoista testattiin myös lujuutta ja venymistä. Niissä erot olivat niin pieniä, ettei muutosta voinut päätellä.
Novitan kaupallinen johtaja Marita Halonen vahvisti Kuluttajan jutussa, että he todellakin käyttivät aiemmin karkeampaa polyamidikuitua, joka vaihdettiin ohuempaan. Kuidun toimittajakaan ei sitä enää valmistanut. ”Nykyään käyttämämme kuitu on ohuempaa ja huomattavasti sopivampi lankoihimme. Se sekoittuu villakuituun erinomaisesti. Se on myös yleisimmin käsityölangoissa käytetty kuitu.”
Tutkimus on seitsemän vuoden takaa. Koska Novitan sukkalangat ovat jatkuvan kehitystyön kohteena mm. asiakkailta saadun palautteen vuoksi, tilanne saattaa olla muuttunut.
Neulos

Tiiviiksi mutta silti joustavaksi neulottu sukka kestää paremmin käyttöä kuin löyhä. Vanha kansa tiesi tämänkin, ja neuloi sukkansa 1 1/2 – 2 1/2 puikoilla. Silloin sileäneuloksinen kantapääkin kestää. Kestävä kantapää voidaan tehdä myös vahvistettuna neuloksena: tavallisessa silmukkajonot ovat suorat ja ristiin vahvistetussa nostetut silmukat muodostavat verkkomaisen kuvion.

Voit vahvistaa myös päkiän tai vaikka koko pohjan vahvistetulla neuloksella. Kantapään jälkeen jatka sukkaa muuten normaalisti, mutta neulo 1. ja 4. puikoilla samaa vahvistettua neulosta kuin kantapäässä. Koska neulot sukkaa pyörönä, nurjat kerrokset neulotaan oikein.
Vahvistettuun pohjaan täytyy muistaa neuloa muutamia ylimääräisiä kerroksia tietyin välein (selviää kokeilemalla), ettei se ala kiristää. Esimerkkejä vahvistetusta sukan pohjasta löydät täältä, täältä ja täältä.
Pohjan ja päkiän vahvistuksena toimii myös puolipatentti. Siitä tulee paksumpi kuin vahvistetulla neuloksella. Myös se tarvitsee lisäkerroksia asettuakseen kauniisti. Neulo puolipatenttia suljettuna neuleena näin:
- krs: *tee langankierto, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 1 s nurin*
- krs: *neulo langankierto ja nostettu s oikein yhteen, neulo 1 s nurin*
Vahvistettu pohja voi tuntuu aluksi paksulta samalla tavalla kuin parsittu, mutta se litistyy kyllä käytössä.
Lattiamateriaali

Olet varmaan kuullut sanottavan, että laminaattilattia syö sukkia. Laminaatti on tehty prässätystä paperista ja hartsimelamiinista, ja sen pinta on kova ja tiivis. Etenkin mattapintaisen laminaattilattian pinta on karheampi kuin vaikka parketti- tai vinyylilattian.
Heikoilla keskikoulun fysiikan tiedoillanikin tuntuu järkeenkäyvältä, että laminaatin karheus yhdistyneenä sukkalangan polyamidikuitujen kitkapintaan voi kuluttaa sukkia. Lattian huono kunto vaikuttaa tietysti myös, oli sen materiaali mikä tahansa.
Käyttäjä

Sitten on vielä tavallisesta sukankuluttajasta johtuvat syyt. Aihe voi olla kiusallinen ja tulla liikaa iholle; olisihan villasukkien rei´istä helpompi osoittaa sormella huonoa lankaa. Kurkistetaanpa meidän kotiin. Toinen (mies) käyttää samoja tiukkaan neulottuja villasukkia vuodesta toiseen ilman reiän reikää, kun toinen (minä) ihmettelee jokaisen sukkaparinsa vähitellen puhki hiipuvia pohjia. Käytännön kokemus on varmistanut minulle tämän: villasukkien reikiintymistä voi merkittävästi estää huolehtimalla jalkojensa hyvinvoinnista.
Jos sukat pukee paljaisiin jalkoihin, asian tärkeys korostuu. Säännöllisesti jalkojaan hoitavan ja kantapäänsä sileinä pitävän villasukat kestävät. Hoitamattomat, kuivat jalat taas ovat kuin hiekkapaperia ja kuluttavat sukkia sisältäpäin. Kantapäiden karheus kuluttaa puhki myös unisukkia: minulla on kokemusta.
Ihaninta on hipsiä ja tallustella kotona rakkaissa villasukissa pitkinä pimeinä talvi-iltoina. Jokaisella meillä sukankuluttajilla on omat kävely- ja “hiihtely”tyylinsä. Sukat kuluvat ihan normaalissakin käytössä, vaikkei tapana olisikaan kivasti liukua sukkasillaan mutkia suoriksi.
Kun katson peiliin…
… näen, miksi omat sukkani kuluvat nopeasti puhki. Tässä note to myself -lista villasukkien reikiintymisen ehkäisemiseksi:
- Käyttämäni Novitan sukkalangat nyppyyntyvät joskus jo neulottaessa. Maksan jatkossa vähän enemmän ja testaan, kestääkö joku sukkalanka paremmin.
- Jalkojen rasvaaminen on unohtunut, joten se on otettava päivittäiseksi rutiiniksi.
- Olen neulonut sukat liian isoilla puikoilla, joten alan käyttää pienempiä puikkoja. 3 1/2:n puikot vaihdan 3:een ja n:o 3:n 2,5-millisiin. Ja vielä pienempiin, jos on tarpeen.
- Kun mökkikausi alkaa, tarkistan, ettei sen lautalattioista pistä esiin naulojen päitä.
- Pesen ja parsin villasukat talvikauden päätteeksi ja laitan ne puhtaina laatikkoon kesäsäilöön.
Sukissa reikiä, mikä neuvoksi?
Rikki menneet sukat voi parsia, neuloa niihin pienet tai koko pohjan mittaiset paikkalaput tai virkata uudet vahvat pohjat. Jos kanta ja kärki ovat pahasti reikääntyneet, pura ne kokonaan pois ja säästä resori. Siihen on helppo neuloa uudet sukkaosat.
Mikä on sinun suosikkisukkalankasi?
Lähteet
- Kuluttaja testasi Novitan langat: ennen oli pehmeämpää. Kuluttaja 26.10.2016
- Onnea 7 Veljestä 50 vuotta. https://novitaknits.com
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkelini
Tilaa uusimmat postaukset
Haluatko saada uusimmat ohjeeni ja vinkkini heti niiden ilmestyttyä? Julkaisen uuden postauksen joka toinen perjantai-ilta. Liity postituslistalleni alla olevasta linkistä. Voit poistua listalta milloin hyvänsä.
Olipa kiva kirjoitus, näin nuorena ja aloittelevana neulojana lisäkiitokset vahvistetun jalkapohjan ohjeista!
Kiitos Tanja 🙏🏻 Ihanaa, että kirjoituksestani on sinulle iloa ja hyötyä.
Kiitos tästä! Todellakin olen ihmetellyt, kun jotkut sukat kestävät vain parin viikon käytön. Meillä on laminaattilattiat nykyisessä asunnossa, se taitaa selittää jotain. Ja pitää ainakin vaihtaa puikot pienempiin. Voisi kokeilla myös tuota parempaa lankaa! Tässä siis tuli monta juttua mietittäväksi 🙂
Hei Raija, kiitos kommenteistasi.☺️ Iloisiin ja entistä kestävämpiin sukanneulomisiin! Liisa
Jos on iso ja painava ihminen, niin kyllä se villasukka mankeloituu ohueksi jalan alla luonnostaan nopeammin ja pieni ihminen voi taas laahata jalkojaan tai hakata kantapäitään kulkiessaan ja tulos on sama. Mikä vaan sukka tai kengänpohja hioutuu näin ohuemmaksi ja ohuemmaksi kunnes puhkeaa..
Mitä vähemmän kemikaaleilla käsitelty lanka, sitä kestävämpi. Tämän olen todennut.
Ennen vanhaan oli monessa talossa todella kylmät lattiat ja sukkien päälle vedettiin sisätossut, jotka suojasivat niin sukkaa kuin jalkaakin.
Tämän päivän uusilla kitkallisilla lattiamateriaaleilla sukan käyttöikä tietenkin lyhenee. Suosittelen sisätossuja sukkien päälle, ihan ohuita tai vaikka lampaan nahkaa turkisvuorilla tai nahkapohjien ompelua päälimmäisten villasukkien päälle. Nahkaa siksi, että lampaasta tulee käyttöön kaikki.
Itselläni sukat kestävät aikaa vaikka peruslangoilla kudonkin. Tiivistyvät pesuissa hieman ja kestävät reipastakin käyttöä. Neulon pienillä puikoilla mukavan napakkaa, mutta silti pehmoisen tuntuista neulosta. Unisukat erikseen.
Tärkeintä ei voi olla se sukkien valtaisa tuottaminen isoilla puikoilla harvaa neulosta kutoen vaan se, että tehdään napakampaa pintaa suuremmilla silmukkamäärillä. Käytetään aikaa ja nautitaan ihan joka silmukasta. Laatu ennen määrää! Arvostetaan sitä lammasta, joka sen villan meille kropastaan kasvatti ja tehdään kestäviä sukkia parhaamme mukaan.
Hienoa Liisa Avelin, että uskalsit sanoa tuon kaiken “ääneen”. Minäkin rohkaistuin.
Kiitos palautteesta.🙏 Minäkin toivoisin meidän muistavan entisaikojen viisaudet. Mitään ei tehty turhaan vaan kaikki tuli käyttöön. Villasukkien reikiintyminen on vääjäämätöntä, sitä ei voi kokonaan estää mutta jotain voi neulojakin tehdä. Toivon että ei ensimmäisenä haettaisi syytä langasta.
Kiitos Liisa tärkeästä nostosta ja monipuolisesta selvennyksestä👍
Kiitos 🙏 Iloisiin neulomisiin!
Olipa mielenkiintoinen kirjoitus!! Kiitos!!
Kiitos paljon! Mukavaa että pidit jutusta.🥰
Pesukin vaikuttaa sukkien kulumiseen, sillä jos käyttää huopuvaa lankaa, niin pesun jälkeen sukka on huopunut kestävämmäksi. Kutoessa pitää huomata tehdä reilu koko. Itse lisään sukan pohjaan sisäpuolelle villaa ja huovutusneulalla huovutan. Sellaiset sukat tuntuvat pehmeiltä ja “lampaisilta” varpaissa. Seitsemän veljestä ei huovu.
Hyvä pointti. Paksut, lämpöiset ja kestävät sukat: mikä sen parempi!
Novitan 7 Veljestä – langat ovat muuttuneet epätasaisiksi, kierre on välillä tiukempaa, välillä puuttuu kokonaan ja lanka nyppyyntyy jo neuloessa. Jos tekee paksumman jalkapohjan, pitää ostaa myös isommat kengät!
Drops’in sukkalanka Fabel on kaunista, tasaista ja kestävää. Ja todella laadukasta Novitaan verrattuna. Ainoa miinus on langan ohuus. Onko jollain vielä vinkkejä hyvästä sukkalangasta?? Kertokaa!
Kiitos kommentista. Olen aikanaan neulonut Novitan langoista, ja vuoden sisään alkanut taas uudestaan. On niissä eroa. Täytyy ottaa kokeiluun erilaisia sukkalankoja, jotta kokemusta kertyy eri vaihtoehdoista. Kiitos sinulle lankavinkistä!
Kiitos Liisa taas hyvistä tiedoista. Perehdyt aiheeseen niin tarkasti ja laajasti.
Kiitos kannustavasta palautteestasi😍. Hyvää kevään odotusta!
Eli tee kaksinkertainen sukanpohja, johon ostat kaksinkertaisen määrän tätä Novitapaskaa!
Kiitos kommentista! Hyvä että olet onnistunut saamaan kestävät sukat ilman pohjan vahvistusta. Näinhän sen pitäisi ollakin, mutta siltä varalta ettei ole, haluan jakaa lukijoille vinkkejä muistakin vaihtoehdoista.☺️
Onko tuolla vahvistetun kantapään ohjeessa virhe: eikö se nostettu silmukka nosteta 7han normaalisti nurin?
Kiitos paljon palautteesta 🙏 Oli siellä virhe. Nurjalla kerroksella ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta, mutta se oli jäänyt minulta merkitsemättä. Korjasin kuvan, joten nyt pitäisi toimia.😀
Tiukka neulos ja pienet puikot saavat aikaan ns peltineuloksen, joka ei lämmitä!
Kyllä, mutta eihän sellainen kannata. Sopivat puikot lankaan ja omaan käsialaan.
Kiitos tekstistä! Laattalattiat syö todella nopeasti sukan pohjat rikki. Siirryimme uuteen rakennukseen työpaikalla pari vuotta sitten keväällä. Jo ensimmäisen viikon jälkeen oli ensimmäiset villasukat kuluneet pohjasta rikki. Samoin kokolattiamatot töissä pörhistävät sukkien pohjat ja pahimpia ovat kenkäeteisten matot. Sen olen huomannut, että Dropsin Fabel kestää paremmin kuin muut. Novitan Nallen saan hajalle todella nopeasti.
Kiitos sinulle kommenteista ja lattiamateriaalien täydennyksestä. Ikävää, että tilanne on työpaikallasi tuo. Villasukat olisivat tietyissä tilanteissa niin ihanteelliset työ”jalkineet”. (Joskus mietin, mitäköhän materiaalia nykykoulujen lattiat ovat, kun lapset kulkevat siellä sukkasillaan.) Tutustun Dropsin Fabeliin, kiitos myös siitä vinkistä!🌟
Kiitos hyvistä vinkeistä! Myös laattalattia syö sukkia. Mikä sukkalangoista on suosikkisi?
Kiitos 🙏 Laattalattian kulutusominaisuus on kiinnostava, minulle uusi asia. Hyvä tietää. Olen vasta innostunut neulomaan sukkia, eikä suosikkia ole. Alan vähitellen kokeilla eri lankoja ja toivon että suosikki löytyy. Otan vinkkejä ja suosituksia vastaan!