Midiliivi 70-luvun tyyliin

Muistatko 1960-70-lukujen midi- tai maksiliivin? Sehän oli se rento, menevä, huippumuodikas, joko polven alapuolelle tai nilkkoihin ulottuva vaatekappale, jolla viimeisteli asun kuin asun. Neuloin vuosi sitten itselleni uusvanhan midiliivin kokeillakseni, onko sen taika vielä jäljellä.

Valitsin langaksi Børstet Alpakan. Olin neulonut siitä harmaan ja sinivihreän villatakin, joten tiesin sen hyvät ominaisuudet ja hienostuneet värit. Huonoa on langan voimakas taipumus nyppyyntyä, mutta kun myymälän poistomyynnistä löytyi aivan upea kanervanpunainen väri, ostin jäljellä olleet viisi kerää. Niistä neuloisin pitkän midiliivin. Tällaiselle alle 160-senttiselle se tuntui paremmalta ajatukselta kuin maata viistävä maksiliivi.

Neuleohje

Kaavassa liivin pituus niskasta helmaan on 87 cm.
Käytössä se venyi pituutta ja on nyt 93 cm.

Koko M
Valmiin neuleet mitat
Vartalon ympärys 96 cm
Lantion ympärys 108 cm
Neuleen pituus 92 cm

Langan menekki Børstet Alpakka 250 g. Materiaali 96 % harjattua alpakkaa, 4 % nailonia.
Puikot n:o 5
Mallineuleet Sileä neule. Reunukset aina oikein
Tiheys 14 silmukkaa ja 20 kerrosta sileää neuletta = 10 cm

Etu- ja takakappaleen alaosa

Luo 154 silmukkaa ja neulo sileää neuletta. Kun kappaleen korkeus on 17 cm, aloita kavennukset työn oikella puolella. Neulo 36 s, kavenna yksi s, neulo kaksi s, kavenna yksi s. Neulo sileää kunnes jäljellä on 38 s. Kavenna yksi s, neulo kaksi s, kavenna yksi s. Kavennukset asettuvat nauhamaisesti oletettujen sivusaumojen kohdille. Yhden kerroksen aikana kavennat 2 x 2 s. Toista kavennuksia vielä seitsemän kertaa, kunnes työn pituus on 57 cm. Työssä on nyt 120 silmukkaa.

Aloita lisäykset samoissa kohdissa joissa kavensit. Neulo 12 cm ja lisää tasaisin välein neljä s., kunnes työssä on 136 silmukkaa.

Takakappaleen yläosa

Neulo etukappaleet ja takakappale erikseen. Jätä työhön keskimmäiset 68 silmukkaa ja ota etukappaleiden silmukat odottamaan esim. apulangalle. Aloita kädentien kavennukset. Kavenna kummassakin reunassa 1×4, 3×2 ja 3×1 s. Jatka sileää, kunnes kädentien korkeus on 18 cm. Neulo samanaikaisesti olkapään kavennukset ja pääntie. Kavenna olkapäillä 6, 3 ja 2 s., ja pääntiellä 8 ja 4 s.

Etukappaleiden yläosa

Neulo etukappaleet erikseen. Kavenna pääntien reunassa yksi silmukka seuraavilla kerroksilla: 0, 2, 4, 6, 9, 12, 14, 16, 20, 24, 26, 28, yht 12 silmukkaa. Neulo suoraa, kunnes kädentien korkeus on 18 cm. Neulo kädentien kavennukset samoin kuin takakappaleella. Neulo toinen etukappale samoin.

Viimeistely

Höyrytä kappaleet varovasti mittoihinsa. Ompele olkasaumat. Poimi kädentieltä, pääntieltä, etureunoista ja helmasta silmukoita puikolle reunuksia varten. Sopiva määrä pääntiellä ja helmassa on noin 2/3 kerroksen silmukoista, kädentiellä hieman vähemmän. Sopiva silmukkamäärä löytyy kokeilemalla. Neulo reunuksia aina oikein -neuleena 6 kerrosta. Päättele silmukat löyhästi. Höyrytä valmis liivi kevyesti.

Hyvää

  • kyllä, midiliivi on niin mukava vaate kuin muistinkin
  • olen käyttänyt liiviä paitsi kotioloissa, myös teatterissa, elokuvissa ja vapaaehtoistyössäni Kotkan Fidassa. Se lämmittää juuri sopivasti silloin, kun villatakki olisi liikaa
  • neuleliivi on sopivan kokoinen
  • langan väri on herkkä ja kaunis
  • ainaoikein neulotut reunukset sopivat hyvin tyyliin

Kehitettävää

  • lanka nyppyyntyi nopeasti ja irtonukkaa kerääntyi nurkkiin
  • taskuja olen joskus kaipaillut, mutta lanka ei riittänyt enää niihin
  • kädentien reunuksiin tuli vähän liikaa silmukoita

2 Comments

    1. Hei! Kiitos palautteesta, mukavaa että tykkäsit. Liivi on helppo vaate ja ollut käytössä nytkin koko pääsiäisen. Lanka on ihanan kevyt ja lämmin.😊

Kirjoita kommenttisi tähän!