Marttana, aktivistina ja ihan vaan Liisana

Toteutin viime syksynä pienimuotoisen yhden naisen tietoiskun. Sen tavoitteena oli sujuvoittaa niinkin arkista asiaa kuin pullokassin tyhjennystä kauppojen pullonpalautusautomaateilla.

Kyse on pullokassin pidikkeestä. Olet varmasti nähnyt automaateissa tämän pienen pyöreän tapin. Vaikka kaikissa sellainen on, harva pullojen palauttaja näyttää siihen kuitenkaan kassiaan laittavan.

Olin usein harmitellut, kun jonossa edelläni asioiva joutuu kaivelemaan pussinsa pohjasta pulloja ja tölkkejä hankalissa asennoissa. Joskus näytin ystävällisesti, että jos laitat kassin toisen sangen tuohon nupikkaan, pääset helpommalla. No, kuka nyt pyytämättä annetuista neuvoista tykkäisi.

Marttana arvostan toimivaa arkea. Tietoiskun toteutus taas edusti aktivismia. Niin vain on, että kun joku epäkohta alkaa tarpeeksi vaivata, haluan tehdä asian parantamiseksi sen mitä voin. Tämä pikku projekti oli mittakaavaltaan sopivan kokoinen.

Tuumasta toimeen

Suunnittelin tarrat, jotka kiinnittäisin kaupoissa kassipidikkeiden viereen. Sommittelin niihin toimintaan kehottavan lyhyen viestin Vinkki! Ripusta pullokassi tähän. Minusta oli tulossa kotikutoinen tarra-aktivisti!

Useimpien pullonpalautusautomaattien pääväri on musta. Tein tarrastakin mustapohjaisen, jotta se olisi tyylikäs eikä erottuisi räikeänä. Liimasin tarran päälle kontaktimuovin, jonka avulla tarra kiinnittyy. Samalla muovipinta suojaa tarraa, kun automaatin etuseinää puhdistetaan.

En ottanut etukäteen yhteyttä kotkalaisiin ja haminalaisiin kauppoihin, jotka valitsin tarrakampanjani piloteiksi. Ensimmäiset yhdeksän tarraa liimasin parina aamupäivänä ostosreissun (ja pullonpalautusten) yhteydessä Karhulassa Lidlin (2 kpl) ja Citymarketin (4) sekä Haminassa Lidlin (2) ja Salen (1) pulloautomaatteihin.

Ensimmäinen tarra kiinnitetty! Kotkan Citymarket 23.8.2022 klo 10.44.

Halusin toimia heti. Tässä vaiheessa en vielä ottanut yhteyttä kauppiaisiin tai myymälävastaaviin, koska pelkäsin saavani pakit. En halunnut ottaa riskiä, että tietoisku kariutuisi ennenkuin oli edes alkanut.

Tarra Haminan Alakaupungin Salessa.

Palautetta

Tarrojen tekeminen ja varsinkin niiden liimaaminen jännitti ihan hurjasti. Pohjimmiltaan tarkoitukseni oli pelkästään hyvä, mutta tiesin olevani luvattomalla asialla. Lohduttauduin sillä, että tarrat saa tarvittaessa helposti pois. Lyhytkin aika näkyvissä olisi plussaa.

Lidlien automaateista tarrat hävisivätkin nopeasti. Eri kauppaketjuilla on erilaiset käytännöt ketjun ulkopuolisiin merkintöihin. Citymarket ja Sale ovat ainoat, joissa tarrat ovat paikoillaan vielä puoli vuotta liimaamisen jälkeen.

Katsoimme että idea oli hyvä ja olemme toistaiseksi jättäneet tarrat paikoilleen.

Asiakaspalvelupäällikkö Leena Parjanen, K-Citymarket Kotka

Kun ensimmäinen kuukausi oli kulunut, lähetin sähköpostia Citymarketin kauppiaalle. Tunnustin olevani tarrojen tekijä ja kiitin heitä suopeudesta. Vein neuvontaan neljä uutta tarraa, jos tulee eteen tarve niiden uusimiseen. Yksi iso marketti ja kaksi pienempää kauppaa ei ole toistaiseksi ottanut tarroja käyttöön, vaikka kävin paikan päällä esittelemässä idean. Jätin nipun valmiita tarroja siltä varalta, että tarvetta ilmenee.

Tulokset

Yhtenä syyskuisena sunnuntai-iltana Citymarketissa tuli tippa silmään, kun näin kolmen asiakkaan palauttavan pullojaan rinnakkain ja sujuvasti kassin roikkuessa nätisti ja ”oikeaoppisesti” omalla paikallaan tarrojeni vieressä.

Mitä suurempi myymälä ja useampi palautuspiste, sen suurempi on tarrojen hyöty: pullojen palautus nopeutuu, jonot lyhenevät, asiakkaiden stressi vähenee. Etenkin ruuhka-aikaan tunteet kuumenevat palautusjonossa, jos edellä olevien asiakkaiden toiminta jostain syystä kangertelee. Infotarrat auttavat osaltaan, vaikka eivät kaikkia ongelmia poistakaan.

Jos tämän kampanjan avulla tietoisuus sujuvammasta tavasta palauttaa pulloja lisääntyy, kokeilu kannatti.

Suomeen tuli pari vuotta sitten ensimmäinen pullonpalautuslaite, johon voi kaataa kerralla kassillisen tyhjiä pulloja ja tölkkejä. Viimeistään sellainen tekee tarroistani tarpeettomia. Löydä lähin Tomra R1 -palautusautomaatti kartalta.

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Liity blogini seuraajiin! Saat viestin uudesta postauksesta heti sen ilmestyttyä, eli kaksi kertaa kuukaudessa. Voit poistua listalta milloin tahansa.

6 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän!