Kun tekee jotakin joka juoksee kerältä, se on kuin maadoitettu johto. Se rauhoittaa.
Ella Mussalon motto
Lauantaina 18. joulukuuta 2021 vietettiin uunituoreen Langansuuntaan-kirjani julkkareita Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kirja ilmestyi Kymenlaakson museon julkaisusarjassa.
Kirja kertoo Ella Mussalosta, joka on syntynyt Kymin Laajakoskella vuonna 1925. Nyt 96-vuotias Ella on tehnyt elämäntyönsä kymenlaaksolaisen ja etenkin kymiläisen käsityöperinteen parissa. Häntä voidaan myös syystä pitää vuonna 2004 valmistuneen Kymin naisen kansallispuvun äitinä.

Kirjassa käydään läpi Ellan toiminta lottana sota-aikana, kudonnan opinnot Wetterhoffilla ja työ Kymenlaakson Marttapiiriliitossa sekä kudonnan ja käsitöiden opetuksen parissa. Kirjasta löytyy myös muutama käsityöohje ja Ellan hyviä neuvoja neuleiden tekoon.
Kirja sisältää myös päivitetyt verkkopitsin valmistusohjeet.
Yksi Ellan elämän teemoista on toiminta Lotta Svärd -järjestössä. Se nousee esille myös Kymenlaakson museon uudessa Lotta Svärd – lottatyötä Kymenlaaksossa -pienoisnäyttelyssä.
Jotkut ihmiset tietävät pienestä pitäen, mitä rakastavat. Harva kuitenkaan pystyy elämään kokonaan sen mukaan. Ella Mussalon tarina on tasapainoinen tarina elämästä, jossa lapsuudessa juurtuneet arvot ja kiinnostuksen kohteet säilyvät koko elämän ajan. Myös hänen ammatinvalintansa on luonteva jatkumo aiemmille vaiheille.
Kirjan sisältö
Kirjassa on kahdeksan runsaasti kuvitettua lukua. Rakenne etenee teemoittain ja luvut ovat itsenäisiä. Aikajanan hahmottamista helpottamaan kirjassa on myös Ellan ansioluettelo vuosilukuineen.
- Juuret
- Sinivalkoinen Ella
- Kotiseututyötä Ellan tapaan
- Elämäntehtävänä käsityöt
- Kymiläisestä käsityöperinteestä
- Verkkopitsi herää satavuotiaasta unestaan
- Kymin kansanpuvusta kansallispuvuksi
- Oluella Ellan kanssa ja muita kohtaamisia
Kirjan julkkarit pidettiin pienelle kutsuvierasjoukolle ja osaksi Teamsin kautta
Vallitsevan koronatilanteen vuoksi tilaisuus järjestettiin pienimuotoisesti ja suunnattiin vain kutsuvieraille. Olin muutama päivä aikaisemmin joutunut koronakaranteeniin, joten osallistuin tilaisuuteen Teamsin välityksellä kotoa käsin.
Kymenlaakson museo toivoi, että mahdollisimman moni vieraista pukeutuisi kansallispukuun. Monet noudattivatkin tätä toivetta ja saimme ihastella ainakin Kymin, Kymenlaakson, Etelä-Lohjan, Raja-Karjalan ja Säkkijärven kansallispukuja.
Kirjan kustannustoimittaja, tutkija Jaana Kataja kertoi ensin kirjahankkeen alkuvaiheista. Hän lupasi Ellalle Kymenlaakson museon huolehtivan siitä, ettei verkkopitsin tekotaito enää pääse unohtumaan. Jaana kertoi myös, että museo järjestää ensi keväänä verkkopitsin valmistuskurssin Pirjo Sunilan kanssa.
Minä kertoilin kirjan tekemisen vaiheista ja elämäkerrallisen kirjan kirjoittamiseen sisältyvistä päätöksistä: mitä asioita ottaa laajasta aineistosta mukaan, mitä rajata pois. Tavoitteeni oli kirjoittaa Ellan elämästä totuudellisesti ja eettisesti kestävästi, vaikka jotkut asiat olisi voinut tulkita ehkä toisinkin. Rehellinen ja luotettava muotokuva ei voi olla kiiltokuvamainen. Se vaatii myös varjostuksia.
Mieltä lämmitti, kun juhlan lopuksi lähes kymmenen juhlavierasta tuli mikrofonin ääreen muistelemaan ja kiittämään Ellaa yhteisistä vuosista.
Tilaisuus oli lämminhenkinen, juhlallinen ja samalla rento. Ella jaksoi olla pirteänä mukana tilaisuuden alusta loppuun.


Alla lisää kuvatunnelmia julkkaripäivästä. Kiitos kuvaajille Elina Pylsy-Komppa, Jaana Kataja, Kaija Seppänen, Sinikka Ruohonen ja Kaija Heikkilä.












Langansuuntaan-kirja on myynnissä Merikeskus Vellamon museokauppa Plootussa ja myöhemmin myös Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Kirjaa voi kysellä minultakin. Kirjan hinta on 18 €.
Kiitos Liisa ja kiitos Lilli-täti,muistot ovat tallessa kansien välissä.❤️
Kiitos! Siellä ne ovat. Minusta tuntui alusta asti, että tämä kirja täytyy kirjoittaa 🙏🏻😊
Tilaisuus oli hieno ja kirja kokonaisuudessaan mahtava kooste Ellan elämästä ja käsityöperinteestä. Oli suuri kunnia saada olla mukana.
Kiitos että olit mukana 😊