Koukulla on väliä. Ergonomiset virkkuukoukut vertailussa

Ovatko ergonomiset virkkuukoukut sinulle tuttuja? Ergonomisissa koukuissa on monia yhteisiä ominaisuuksia: kädensija on ergonomisesti muotoiltu, siitä saa pitävän otteen, koukku on kevyt ja silmukat liukuvat koukulla sujuvasti. Niiden muotoilulla pyritään maksimoimaan virkkaamisen keveys ja mukavuus.

Ergonomisissa virkkuukoukuissa on hyvin valinnanvaraa. Onko joku niistä muita parempi? Kummalla virkkaaminen sujuu mukavammin, metallivartisella vai kokonaan muovisella? Tätä lähdin selvittämään.

Tein vertailun näin

Hankin viisi ergonomista virkkuukoukkua: Addi Swing, Clover Soft Touch, KnitPro Waves, Prym Ergonomics ja Tulip Etimo Rose. Muitakin olisi, mutta esim. Novitan Ergonominen virkkuukoukku jäi pois vertailusta, koska lankaani sopiva 6,0-millinen koukku puuttuu sen kokovalikoimasta.

Virkkasin pellavakoreja, joissa yhdistin paksua Lappajärven Värjäämön pellavanarua ja Veera-pellavalankaa. Materiaali on ihanan rouhea, mutta vaativa rasittuneille sormille ja ranteille, ja asettaa lujille myös virkkuukoukun. Käytin pellavakoreissa kiinteitä silmukoita.

Korien virkkaaminen ajoittui parin kuukauden ajalle. Tein koreja tasaiseen tahtiin eri koukuilla. Kun aloin tottua yhteen koukkuun, oli aika vaihtaa se toiseen. Tein muistiinpanoja virkkaamiseen aikana virkkauskokemuksestani. Jokaisesta koukusta on tässä lyhyt tuote-esittely.

1. Addi Swing

Valmistusmaa: Saksa

Materiaalit: Varsi muovia, koukku alumiinia.

Koot: 2 – 8 mm. Myös välikokoja, kuten 3,25 ja 4,5.

Virkkauskokemus: Addin virkkuukoukussa on muista erottuva, hammasharjaa muistuttava muotoilu. Varsi on erikoispitkä. Sitä oli helppo pitää kädessä, kun alkuhankaluuksien jälkeen tottui. Koukkuosa oli liian lyhyt paksulle langalle, jossa vahvuus vaihtelee ja on välillä möykkyistä. Silmukat olivat ahtaalla eivätkä päässeet kulkemaan vapaasti. Silmukoista tuli tällä koukulla tiukempia kuin muilla testaamillani koukuilla. (Minulle selvisi myöhemmin, että on olemassa myös 1 cm pidemmän koukkuosan Addi Swing Maxi.)

2. Clover Soft Touch

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Materiaalit: Varsi muovia, koukku metallia.

Virkkauskokemus: Näppärän kokoinen lyhytvartinen virkkuukoukku. Pieni ja siro. Varsi tuntui jopa vähän liian lyhyeltä.

3. Knit Pro Waves

Valmistusmaa: Kiina

Materiaalit: Varsi kumimaista muovimateriaalia, koukku alumiinia.

Virkkauskokemus: Vähän alaspäin kaartuva koukkuosa ja pehmeä varsi tuntuivat virkatessa miellyttäviltä. Koukku on siro mutta tehokas, ei jätä toista säiettä pois, vaan kumpikin lanka pysyy hyvin mukana. Yksi parhaista tämän vertailun koukuista.

4. Prym Ergonomics

Valmistusmaa: Saksa

Materiaali: muovia

Koot: 3 – 15 mm.

Virkkauskokemus: Virkkuukoukun tukevasta varresta on helppo pitää kiinni ja ote oli paras vertailussa olleista. Koukku jaksoi pureutua paksuihinkin silmukoihin. Yleisvaikutelma on kuitenkin vähän kolho, ja silmukat eivät tahdo liukua muovia pitkin. Tällä koukulla silmukoista tuli löyhempiä kuin muilla. Vuonna 2014 Prymin Ergonomics -koukuille myönnettiin Red Dot Design -muotoilupalkinto.

5. Tulip Etimo Rose

Valmistusmaa: Japani

Materiaalit: Varsi muovia, koukku metallia.

Koot: 2 – 10, myös välikokoja.

Virkkauskokemus: Kaunis vaaleanpunainen koukku, jossa miellyttävä virkkausote. Peukalo löytää kivasti oman paikkansa koukun varressa. Yksi parhaista tämän vertailun koukuista.

Yhteenveto

Vertailuni viiden ergonomisen virkkuukoukun välillä on subjektiivinen, yhden ihmisen kokemukseen perustuva. Kun kokeilin viittä erilaista koukkua ja vuorottelin niiden välillä, eroja alkoi löytyä. Itselle mieleisimmät nousivat esiin “ihan kiva” -koukkujen joukosta. Parhaat tuli otettua käteen muita useammin.

Virkkauskokemukseen vaikuttavat koukun lisäksi lanka ja käytettävä tekniikka, ja oma fiiliskin. Lanka oli tässä haasteellinen ja tulos olisi voinut olla erilainen helpolla villalangalla virkatessa. Etenkin Addi Swingin kohdalla paksu ja eläväpintainen lanka verotti virkkauksen mukavuutta.

Tulokset

 1. Tulip Etimo Rose
 2. KnitPro Waves
 3. Clover Soft Touch
 4. Prym Ergonomics
 5. Addi Swing

Jokaisella virkkaajalla on omat suosikkikoukkunsa. Kerro kommenteissa omista virkkuukoukkukokemuksistasi! Millä koukuilla sinä virkkaat mieluiten?

4 Comments

  1. Tuo unohtui mun jutusta, hyvä kysymys. Nämä korit on niin paksua lankaa, että veitsiotteella koukku nyrkin sisällä. Muuten kynäote.

  2. Cloverin koukut ovat mun käteen parhaimmat. Sanonkin niitä virkkuukoukkujen rolls-royceiksi.

   1. Kiitos kommentista. Clover istuu minustakin käteen hyvin. Tässä paksussa langassa se ei ehkä päässyt oikeuksiinsa.

Kirjoita kommenttisi tähän!