Kotikutoisuudesta

Kotikutoinen on yksi lempi-ilmauksistani. Se on alunperin tarkoittanut kangaspuilla kudottua kangasta erotukseksi teollisuuden valmistamista. Taidokkaasti kudottu kotikutoinen kangas on arvokas. Sillä on oma erityinen ja viehättävä tuntunsa, tuoksunsa ja tunnelmansa.

Monet muutkin käsityöbloggarit ja käsityön tekijät suosivat kotikutoisuus-käsitteitä. Omani lisäksi ainakin kaksi muuta käsityöblogia on nimetty niin: kotikutoista.blogspot.fi ja Kotikutoista. Ompelua harrastavan kirjailija Laura Honkasalon teos Kotikutoista kertoo itsetekemisen ihanuudesta.

Rakas lapsi, monta nimeä

Jo pitkään kotikutoisuus on saanut uusia merkityksiä. Se on niin näppärä ja sopii moneen. Kotikutoisuus, kotikutoinen, kotikutoisesti kuvaavat jo lähes mitä vaan sympaattista, itsetehtyä, jotakin tahattomasti suloista ja harrastelijamaista:

 • Onko rohkeasti kotikutoinen Ota olut -tapahtuma Suomen paras olutfestivaali? (Olutposti)

Kotikutoinen voi merkitä tietylle kohderyhmälle suunnattua, rentoa, hauskaa ja vaivatonta, vaikka talousosaamista:

 • Voit helposti rakentaa kotikutoisen korkosuojan ihan itse käyttämällä kiinteän koron ideaa. (Akava)

Käsitteeseen liittyvät vielä sellaisetkin merkitykset kuin maalaisuus, kotoilu, arkisuus, hitaasti tekeminen. Se voi olla synonyymi kotimaisuudelle:

 • Heinäveden Musiikkipäivät on käsittämätön yhdistelmä maailmanluokan musiikkia ja kotikutoista maalaista leppoisuutta. (Heikin herkut)
 • Veikkaus ja Alko, siinä kaksi kotikutoista monopolia, jotka pidetään väkisin hengissä. (Pirkan blogit)

Ammattilainen voi yrittää jäljitellä kotikutoista, kun tekee rennolla otteella jotakin, jonka haluaa näyttävän harrastelijan aikaansaannokselta. Tästä esimerkki:

 • Ministeriö maksaa Kaarina Hazardin kännykkävideoista 50 000 euroa, perustelee hankintaa: Kotikutoisuus ollut ihan suunniteltua. (Iltalehti)

Oletko muuten kokeillut? Ei ole ollenkaan helppoa yrittää tehdä tahallaan huonoa, krouvia ja viimeistelemätöntä kädenjälkeä, kun saman osaisi tehdä hyvin.

Facebookin julkisista postauksista näkyy esimerkiksi näin:

Minä ja kotikutoisuus

Minulle kotikutoisuus tarkoittaa asiaa tai tuotosta, joka näyttää harjoittelijan tai aloittelijan tekemältä. Lähelle samaa voisivat merkitä piperrys, kyhätty, nukkavieru. Käytän termiä mielelläni, se on minusta sympaattinen ja kivalla tavalla osuva. Koen käsityöläisyystaustastani johtuen, että voin sitä käyttää.

Kuitenkin, koska kotikutoisuus herättää tunteita, en suosittele viljelemään sitä missä kontekstissa tahansa. Itse sanoin kerran töissä tekniikan alan kollegan tekemää esiteluonnosta kotikutoiseksi. Viestini meni perille mutta opin, ettei sana kaikista ole yhtä hauska.

Kotikutoisesti tehty tarkoittaa minulle suunnilleen samaa kuin nämä:

 • aloittelijamaista
 • harrastelijamaista
 • epävarmaa
 • hapuilevaa
 • valmiita ohjeita mukailevaa
 • epätasalaatuista

Tässä blogissa kotikutoisesti tehtyjä ovat omat käsityöni. Suhtaudun jokaiseen niistä rakkaudella, kävi miten kävi, tuli mitä tuli. Usein lopputulosta tärkeämpi on ollut itse tekeminen.