Kotikutoisuudesta

Kotikutoinen on yksi lempi-ilmauksistani. Se on alunperin tarkoittanut kangaspuilla kudottua kangasta erotukseksi teollisuuden valmistamista.

Taidokkaasti kudottu kotikutoinen kangas on aina arvokas. Sillä on oma erityinen ja viehättävä tuntunsa, tuoksunsa ja tunnelmansa.

Ei ihme, että käsityöbloggarit ja käsityön tekijät suosivat kotikutoisuus-käsitteitä. Omani lisäksi ainakin kaksi muuta käsityöblogia on nimetty niin: kotikutoista.blogspot.fi ja Kotikutoista. Ompelua harrastavan kirjailija Laura Honkasalon teos Kotikutoista kertoo itsetekemisen ihanuudesta.

Rakas lapsi, monta nimeä

Nykyisin kotikutoisuus on saanut uusia merkityksiä. Pikku tutkimusretkeni netissä osoittaa, että kotikutoisuus, kotikutoinen, kotikutoisesti kuvaavat jo lähes mitä vaan. Tavanomaisimmillaan se tarkoittaa sympaattista, itsetehtyä, jotakin tahattomasti suloista ja harrastelijamaista:

 • Onko rohkeasti kotikutoinen Ota olut -tapahtuma Suomen paras olutfestivaali? (Olutposti)

Kotikutoinen voi merkitä tietylle kohderyhmälle suunnattua, rentoa, hauskaa ja vaivatonta, vaikka talousosaamista:

 • Voit helposti rakentaa kotikutoisen korkosuojan ihan itse käyttämällä kiinteän koron ideaa. (Akava)

Käsitteeseen liittyvät vielä sellaisetkin merkitykset kuin maalaisuus, kotoilu, arkisuus, hitaasti tekeminen. Se voi olla synonyymi kotimaisuudelle:

 • Heinäveden Musiikkipäivät on käsittämätön yhdistelmä maailmanluokan musiikkia ja kotikutoista maalaista leppoisuutta. (Heikin herkut)
 • Veikkaus ja Alko, siinä kaksi kotikutoista monopolia, jotka pidetään väkisin hengissä. (Pirkan blogit)

Ammattilainen voi yrittää jäljitellä kotikutoista, kun tekee rennolla otteella jotakin, jonka haluaa näyttävän harrastelijan aikaansaannokselta. Näkökulma innostaa pohtimaan aihetta laajemminkin, joten saatan joskus palata tähän. (Oletko muuten kokeillut? Ei ole ollenkaan helppoa yrittää tehdä tahallaan huonoa, krouvia ja viimeistelemätöntä kädenjälkeä, kun saman osaisi tehdä hyvin.) Tästä esimerkki: 

 • Ministeriö maksaa Kaarina Hazardin kännykkävideoista 50 000 euroa, perustelee hankintaa: Kotikutoisuus ollut ihan suunniteltua. (Iltalehti)

Facebookin julkisista postauksista näkyy esimerkiksi näin:

Minä ja kotikutoisuus

Minulle kotikutoisuus tarkoittaa asiaa tai tuotosta, joka näyttää harjoittelijan tai aloittelijan tekemältä. Lähelle samaa voisivat merkitä piperrys, kyhätty, nukkavieru. Käytän termiä mielelläni, se on minusta sympaattinen ja kivalla tavalla osuva. Koen käsityöläisyystaustastani johtuen, että olen oikeutettu sitä käyttämään. Kuitenkin, koska kotikutoisuus herättää tunteita, en suosittele viljelemään sitä missä kontekstissa tahansa. Itse luonnehdin kerran töissä tekniikan alan kollegan tekemää esiteluonnosta kotikutoiseksi ja opin karvaasti, ettei sana kaikista ole yhtä hauska.

Kotikutoisesti tehty tarkoittaa minulle suunnilleen samaa kuin nämä:

 • aloittelijamaista
 • harrastelijamaista
 • epävarmaa
 • hapuilevaa
 • valmiita ohjeita mukailevaa
 • epätasalaatuista

Tässä blogissa kotikutoisesti tehtyjä ovat vain omat käsityöni. Suhtaudun jokaiseen niistä rakkaudella, kävi miten kävi, tuli mitä tuli. Usein lopputulosta tärkeämpi on ollut itse tekeminen.