Kotikutoisuuden monet merkitykset

Kotikutoinen (vrt. käsinkudottu) on alunperin tarkoittanut kangaspuilla kudottua kangasta erotukseksi teollisuuden valmistamista. Taidokas kotikutoinen kangas on arvokas. Sillä on oma erityinen ja viehättävä tuntunsa, tuoksunsa ja tunnelmansa.

Ei ihme, että käsityöbloggarit ja käsityön tekijät suosivat sympaattista kotikutoisuus-käsitteitä. Omani lisäksi ainakin kaksi muuta käsityöblogia on nimetty niin: kotikutoista.blogspot.fi ja Kotikutoista. Ompelua harrastavan kirjailija Laura Honkasalon teos Kotikutoista kertoo itsetekemisen ihanuudesta.

Rakas lapsi, monta nimeä
Minä ja kotikutoisuus


Rakas lapsi, monta nimeä

Kotikutoisuus on alkanut saada myös uusia merkityksiä. Pikku tutkimusretkeni netissä osoittaa, että kotikutoisuus, kotikutoinen, kotikutoisesti kuvaavat jo lähes mitä vaan. Tavanomaisimmillaan se tarkoittaa itsetehtyä, jotakin suloista ja usein harrastelijamaista:

  • Onko rohkeasti kotikutoinen Ota olut -tapahtuma Suomen paras olutfestivaali? (Olutposti)

Vaalikampanjoita sanotaan kotikutoisiksi, kun ne on toteutettu vähillä rahoilla, omin voimin ja vaatimattomasti:

  • Suomalainen vaalikampanjointi on perinteisesti ollut kotikutoista ja hellyttävän kömpelöä. (Iltalehti)

Kotikutoinen voi merkitä tietylle kohderyhmälle suunnattua, rentoa ja vaivatonta, vaikka rahoitusmarkkinoihin liittyen:

  • Voit helposti rakentaa kotikutoisen korkosuojan ihan itse käyttämällä kiinteän koron ideaa. (Akava)

Käsitteeseen liittyvät vielä sellaisetkin merkitykset kuin maalaisuus, kotoilu, arkisuus, hitaasti tekeminen. Se voi olla synonyymi kotimaisuudelle:

  • Heinäveden Musiikkipäivät on käsittämätön yhdistelmä maailmanluokan musiikkia ja kotikutoista maalaista leppoisuutta. (Heikin herkut)
  • Veikkaus ja Alko, siinä kaksi kotikutoista monopolia, jotka pidetään väkisin hengissä. (Pirkan blogit)

Ammattilainen voi yrittää jäljitellä kotikutoista, kun tekee rennolla otteella jotakin, jonka haluaa näyttävän harrastelijan aikaansaannokselta. Tämä on mielenkiintoinen näkökulma, joka innostaa pohtimaan aihetta laajemminkin. Saatan joskus palata tähän. (Oletko muuten kokeillut? Ei ole ollenkaan helppoa yrittää tehdä tahallaan huonoa, krouvia ja viimeistelemätöntä kädenjälkeä, kun saman osaisi tehdä hyvin.) Tästä esimerkki: 

  • Ministeriö maksaa Kaarina Hazardin kännykkävideoista 50 000 euroa, perustelee hankintaa: Kotikutoisuus ollut ihan suunniteltua. (Iltalehti)

Facebookin tuoreista julkisista postauksista näkee, että kotikutoisuus voi hyvin. Mitä kaikkea siitä vielä irtoaakaan!

Minä ja kotikutoisuus

Tässä blogissa kotikutoisesti tehtyjä ovat omat käsityöni. Suhtaudun jokaiseen tuotokseeni rakkaudella, kävi miten kävi, tuli mitä tuli. Aina olen oppinut jotain.

Minulle kotikutoisuus tarkoittaa asiaa tai tuotosta, joka on ja joka näyttää harjoittelijan tai aloittelijan tekemältä, ja jossa käytän ainakin aluksi valmiita ohjeita. Tuloksestakin yleensä huomaa, että se on tehty hapuillen ja epävarmasti. Kotikutoisesti tehtyjen tuotteiden laatu myös vaihtelee.

Käytän termiä mielelläni, se on minusta positiivinen ja kivalla tavalla osuva. Kotikutoisuus ei kuitenkaan kaikissa herätä pelkästään sympaattisia mielikuvia, enkä suosittele viljelemään sitä missä tahansa. Tämän opin kolmisen vuotta sitten töissä, kollegan avulla ja kantapään kautta.

Kirjoita kommenttisi tähän!